TTT panostaa jälleen kotimaiseen: Suuren näyttämön uutuus on Katrina, nimiroolissa Jonna Järnefelt

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 4.10.2022

Tampereen Työväen Teatterin kotimainen linja jatkuu. Kevään kaikki kuusi ensi-iltaa ovat kotimaisia, ja niistä viisi on kantaesityksiä. Lisäksi ohjelmistossa on residenssiteoksia, yhteistuotantoja ja vierailuja.

Teatterinjohtaja Otso Kauton mukaan keväällä nähdään vahvojen tarinoiden paluu. “Suuren näyttämön Katrina on vaikuttava puhenäytelmä. Salmelaisen tuotannoissa historia ja nykyisyys kohtaavat täysin uudenlaisella tavalla sekä teemoissa että tekemisen muodoissa. Maineikkaassa Kellariteatterissa on omaleimainen ohjelmisto ”, Kautto kertoo. “Otamme myös ensimmäisiä askeleita kansainvälisyyteen, kun residenssiteos Tärisee, lähes tanssii  (Lo que tiembla y casi danza) saa ensi-iltansa 7.10.2022 Madridissa ja 30.3.2023 TTT:ssä.”

Suurella näyttämöllä saa 11.1.2023 kantaesityksensä Suomen menestyksekkäimpiin kuuluvan kirjailijan Sally Salmisen kansainväliseen bestseller-romaaniin pohjautuva karhean kaunis rakkaustarina Katrina, nimiroolissa Jonna Järnefelt. Dramatisointi on Seija Holman ja ohjaus Johanna Freundlichin. Oikeutta, totuutta ja valtaa tutkii Linda Wallgrenin näytelmä Jeanne d’Arcin housut Wallgrenin omana ohjauksena. Toimiko julkisuus tuomarina d’Arcin, Jäätteenmäen ja Auerin tapauksissa? Kantaesitys 24.1.2023 Eino Salmelaisen näyttämöllä. Jakob Öhrman kirjoittaa ja ohjaa Tšehovin klassikkonäytelmän ja Alien-elokuvasarjan pohjalta kauhua nostattavan mutta toiveikkaan vision Kolme sisarta viides näytös. Tulevaisuuden lonkerot kietovat rakastetun tarinan uudenlaiseen asuun. Kantaesitys 12.1.2023 Salmelaisella.

Pienen hauen pyydystys perustuu Juhani Karilan menestysromaaniin, ja siinä sukelletaan suomalaiseen mytologiaan dekkarin muodossa. Kantaesitys on 17.1.2023 Kellariteatterissa, ohjaaja on Lija Fischer. Kristian Smedsin kirjoittama, niin Suomessa kuin kansainvälisillä näyttämöillä menestystä niittänyt Sad Songs from the Heart of Europe kertoo Rikos ja rangaistus -romaanin Sonjan näkökulman. Ohjaus on Samuli Reunasen ja ensi-ilta on 21.2.2023 Kellariteatterissa. Suurella näyttämöllä nähdään myös laajamittaisena yhteistyönä syntyvä uskomaton messu Käärmeenpääntallaajat, tekijöinä muun muassa Marjo Kuusela, Anne-Mari Kivimäki ja Reetta-Kaisa Iles. Folk Extremen, TTT:n, Espoon Kaupunginteatterin, Tanssiteatteri Tsuumin ja Tampereen Yhteiskoulun Lukion (TYK) yhteistuotannon kantaesitys on 16.3.2023 Suurella näyttämöllä, kevään muut esitykset ovat 17.3. ja 18.3.2023. Suurella näyttämöllä vierailee 28.–29.4.2023 drag queen Marko Vainio omalla show’llaan Divet is back!  

Katrina on karhean kaunis rakkaustarina
Ahvenanmaa satakunta vuotta sitten. Nuori Katrina jättää turvallisen kotinsa Pohjanmaalla ja lähtee Johanin matkaan, haluaa luottaa hurmaavaan suupalttiin. Talollisen tyttärestä merimiehen muijaksi, lapsikatras jaloissa, leipäjauhot tiukassa. Ja silti: katseessa voima ja usko omaan itseensä. Vaatimaton elämä näyttäytyy merkityksellisenä ja suurenmoisena.

Dramatisoinnin Juha Hurmeen uuden suomennoksen pohjalta kirjoitti Seija Holma, ohjaaja on Johanna Freundlich. Rooleissa nähdään muun muassa Jonna Järnefelt (Katrina), Jyrki Mänttäri, Viktor Idman, Joonas Snellman, Saska Pulkkinen, Teija Auvinen, Heidi Kiviharju, Elizaveta Hiisku ja Aimo Räsänen. Kantaesitys on 11.1.2023 Suurella näyttämöllä.

Kun Katrina ilmestyi 1936, se käännettiin yli 20 kielelle. Akatemian ruotsalaiset jäsenet ehdottivat Salmiselle kolmena vuonna Nobel-palkintoa. Sally Salmisen pikkuserkku Anni Blomqvist on Katrinansa lukenut, Myrskyluoto-sarja hengittää samaa meri-ilmaa hyvin erilaisin vivahtein.

Linda Wallgrenin uutuus Jeanne d’Arcin housut on tosi komedia valheista ja vallasta
Vuonna 1431 juhlittu sotasankari poltetaan roviolla: ”En suostu käyttämään hametta!”. Vuonna 2003 pääministeri eroaa ryvetyttyään Irak-vuoto-kohussa. Vuonna 2006 raaka surma Ulvilassa – mies murhattu, vaimoa epäillään! Mikä näitä tapauksia yhdistää? Siitä syytetyt d’Arc, Jäätteenmäki ja Auer puhuvat fiktiivisesti saunassa.

Linda Wallgrenin kirjoittama ja ohjaama Jeanne d’Arcin housut on esitys oikeudesta, totuudesta ja vallasta. Se on komedia siitä, miten totuuksia rakennetaan. Se on musiikkia ja huumoria, noitia ja politiikkaa, mediamylläkkää ja myöhäiskeskiaikaa! Kuinka käy totuuden, kun julkisuus toimii tuomarina? Rooleissa Inke Koskinen, Samuli Muje, Jyrki Mänttäri, Miia Selin, Sofia Smeds, Pyry Äikää sekä Petra Poutanen, joka säveltää ja tulkitsee esityksen musiikin. Kantaesitys 24.1.2023 Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Kolme sisarta viides näytös lähettää Tšehovin klassikon scifi-avaruuteen
Mitä jos maaseudun tapahtumattomuuteen turhautuneet, Moskovaan haikailevat siskokset joutuisivat kohtaamaan muukalaishirviön kauhut vuonna 2379? Visio herää eloon Eino Salmelaisen näyttämöllä, kun Jakob Öhrmanin kirjoittama ja ohjaama Kolme sisarta viides näytös saa ensi-iltansa 12.1.2023. Rohkea, radikaali ja räväkkä törmäytys perustuu Tšehovin nelinäytöksiseen teokseen Kolme sisarta sekä Alien-elokuvasarjaan.

Työryhmään kuuluu useita tekijöitä, jotka eivät ole vierailleet TTT:ssä aiemmin. Kansainvälistäkin mainetta Nya Rampen -teatteriryhmässä saaneen Jakob Öhrmanin lisäksi suunnittelijoina ovat mm. Janne Lounatvuori (musiikki yhdessä SOFA:n kanssa), Brenda Gomez (puvut) ja Lars Idman (lavasteet). Rooleissa Jari Ahola, Minna Hokkanen, Mika Honkanen, Janne Kallioniemi, Inke Koskinen, Pyry Nikkilä, Pihla Pohjolainen, Miia Selin, Hiski Vihertörmä, Auvo Vihro sekä Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila (SOFA),

Pienen hauen pyydystys on maagista realismia ja dekkaritunnelmaa
Juhani Karilan hittiromaanin pohjalta dramatisoitu Pienen hauen pyydystys on maailmaltaan rikas, kekseliäs ja tyylilajeilla leikittelevä. Omintakeisella huumorillaan teos yhdistää kevyesti ja tarkasti suomalaiseen mytologiaan perustuvaa fantasiaa, tummasävyistä rikosdraamaa ja ihmisen olemassaolon syvimpiä kysymyksiä. Näytelmän on dramatisoinut ja ohjaa Lija Fischer. Rooleissa Petra Ahola, Petra Karjalainen, Juha-Matti Koskela, Suvi-Sini Peltola, Tommi Raitolehto, Minerva Kautto ja Ville Seivo. Kantaesitys on 17.1.2023 Kellariteatterissa

Sad Songs from the Heart of Europe antaa puheenvuoron Rikoksen ja rangaistuksen Sonjalle
Sad Songs from the Heart of Europe perustuu Dostojevskin tunnettuun klassikkoromaaniin. Monologissa kuullaan viimein, kirkkaasti ja suomen kielellä, Sonjan näkökulma. Näyttelijä Suvi-Sini Peltola tulkitsi Sonjan roolin Samuli Reunasen Rikos ja rangaistus -ohjauksessa Lahden kaupunginteatterissa vuonna 2006. Seuraavana vuonna Kristian Smedsin kirjoittama Sonjan monologi sai liettualaisen kantaesityksensä Vilnassa. Pian syntyi myös ajatus Peltolan ja Reunasen Dostojevski-yhteistyön jatkamisesta. Matkalla työryhmään liittyivät vielä muusikko-säveltäjä Jarmo Saari ja visualisti Eero Auvinen. Ohjaus Samuli Reunanen, ensi-ilta 21.2.2023 Kellariteatterissa.

Käärmeenpääntallaajat on festivaali, rituaali, rock-konsertti ja visuaalinen tanssiteos
Käärmeenpääntallaajat on hurmoksellinen ja kiehtova sukellus menneisyyteen ja takaisin, täynnä raivokasta etsintää ja vavahduttavaa iloa. Teatterin valtaa etnoteknoyhtye Suistamon Sähkö, hypnoottinen underground-trio Palomylly, Tanssiteatteri Tsuumi, Folk Extreme, hurjat TYK-lukiolaiset ja yllätysvierailija. Käärmeenpääntallaajat vie meidät aina kolmen vuosisadan päähän, unohdettuihin tositapahtumiin, eteläpohjalaisen uskonlahkon mystisiin menoihin. Luvassa on niin festivaali, rituaali, rock-konsertti kuin visuaalinen tanssiteos, jossa mukana nuorten lukiolaisten omia näkyjä ja näkemyksiä. Esitysdramaturgia ja ohjaus Marjo Kuusela, musiikki Anne-Mari Kivimäki ja koreografia Reetta-Kaisa Iles. TTT:n Suurella näyttämöllä nähdään kolme esitystä keväällä, kantaesitys 16.3., 17.3. ja 18.3.2023. Esitykset Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa ovat 4.-19.4.2023.

Residenssit kansainvälistyvät
TTT:n residenssiohjelmaan kuuluva teos Tärisee, lähes tanssii (Lo que tiembla y casi danza) on monikielinen, musiikkia, videota ja liikettä yhdistelevä fragmentaarinen näyttämöteos, joka tutkii kielen valtaa ja etsii todellisuutta sanojen takana. Teos on kansainvälinen yhteistyö suomalaisen Teatteri Quo Vadiksen ja espanjalaisen Réplika Teatron välillä. Kantaesitys on Madridissa 7.10.2022, ja Tampereen ensi-ilta 30.3.2023 Eino Salmelaisen näyttämöllä. Kevään toinen residenssiteoksemme on Mankeli – esitys yhdelle ihmiselle ja viidelle mankelille, 4.3.-12.3.2023 Kellariteatterissa. Esitys yhdistelee perinteistä mankelointia, ASMR:ää, nykysirkusta, esineteatteria, performanssitaidetta sekä muovailuvahaa. Esityksessä puhutaan vähän suomea, mutta suomen kielen ymmärtäminen ei ole olennaista teoksen kokemisessa.

Ohjelmistossa jatkavat
Keväällä ohjelmistossa jatkavat loistavat arviot saaneet Suuren näyttämön uutuusmusikaalit Momentum 1900 ja Come From Away. Eino Salmelaisen näyttämöllä jatkavat mm. vauhdikas komedia Paljon melua pizzasta ja palkittu yhteistuotanto Aleksis Kivi. TTT-Klubin jatkavia esityksiä ovat Tää on ihan perheestä, Vanhetessa paranee ja Mars vs. Venus? 2 – Uusintaottelu. TTT-Klubilla nähdään tuttuun tapaan myös huolella kuratoitu keikkaohjelmisto sekä stand uppia.

TTT:n johtaja Tilda Vuoresta kertova musiikkipitoinen esitys Teatterin rouva Tilda saa vihdoin ensi-iltansa Kellariteatterissa 21.3.2023.

Kevät 2023 ensi-illat, residenssit ja vierailut
11.1.2023 Katrina, kantaesitys (Suuri näyttämö)
12.1.2023 Kolme sisarta viides näytös, kantaesitys (Eino Salmelaisen näyttämö)
17.1.2023 Pienen hauen pyydystys, kantaesitys (Kellariteatteri)
24.1.2023 Jeanne d’Arcin housut, kantaesitys (Eino Salmelaisen näyttämö)
21.2.2023 Sad Songs from the Heart of Europe, ensi-ilta (Kellariteatteri)
4.3.2023 Mankeli, TTT:n residenssiteoksen kantaesitys (Kellariteatteri)
16.3.2023 Käärmeenpääntallaajat, yhteistuotannon kantaesitys (Suuri näyttämö)
21.3.2023 Teatterin rouva Tilda, kantaesitys (Kellariteatteri)
30.3.2023 Tärisee, lähes tanssii  (Lo que tiembla y casi danza), residenssiteoksen Suomen kantaesitys (Eino Salmelaisen näyttämö)
28.4.-29.4. Divet is back!, vierailu (Suuri näyttämö)

Teatterin kotisivut

Kategoria