TÄRISEE, LÄHES TANSSII

Poistunut ohjelmistosta

Suomen kantaesitys 30.3.2023 Eino Salmelaisen näyttämöllä

TTT:n residenssiohjelmaan kuuluva teos Tärisee, lähes tanssii (Lo que tiembla y casi danza) on monikielinen, musiikkia, videota ja liikettä yhdistelevä fragmentaarinen näyttämöteos, joka tutkii kielen valtaa ja etsii todellisuutta sanojen takana.

Teos on kansainvälinen yhteistyö suomalaisen Teatteri Quo Vadiksen ja espanjalaisen Réplika Teatron välillä. Ensi-ilta on Madridissa 7.–16.10.2022. Suomessa esitykset nähdään 30.3.–1.4.2023 Eino Salmelaisen näyttämöllä, esiintyjinä mm. Quo Vadiksen taiteellinen johtaja Minerva Kautto ja näyttelijä Maija Rissanen. 

Esityskielet ovat suomi, espanja ja englanti.

Tärisee, lähes tanssii  -teoksen lähtökohtana on ollut puolalaisen taiteilijan ja filosofin Stanisław Ignacy Witkiewiczin (Witkacy) taiteellinen ajattelu. Realismin marssiessa teatteriin 1900-luvun alussa Witkacy halusi palauttaa teatteriin mysteerin, joka hänen mielestään voitiin paljastaa vain luonnonvastaisella logiikalla. Ihmisen sulautuminen koneiston, mekaanisen järjen, osaksi oli Witkacyn suurimpia pelkoja.

Todellisuutemme on verbaalinen rakennelma, kielen varaan pystytetty fiktiivinen teos, jonka avulla ihminen on hahmottanut ja hallinnut maailmaansa pitkään.

Witkacyn maailma tavoitti jotain oleellista nyky-yhteiskunnan luonteesta: hänen näytelmiensä henkilöt tiedostivat olevansa näyttämöllä – olemme osa esittävää yhteiskuntaa. Todellisuutemme muodostuu kuvista, kuvien tulkinnasta, uutismateriaalista, epäluotettavasta informaatiosta.

Tärisee, lähes tanssii etsii aitoutta fiktion, lavasteiden ja identiteettien takana.

Olemmeko luovuttaneet sanan vallan koneille? Olemmeko digitaalisen mekanisaation kohteita ja tuotteita – Witkacyn painajaisuni?

Teoksen nimi kysyy voisivatko tärinä ja epävarmuus olla tie ilmaisuun, josta aito tanssi jaehkä luonto voisivat päästä tihkumaan läpi. Vai onko tekoälyn mekaaninen absurdius sittenkin lähimpänä todellisuutta?

Tärisee, lähes tanssii on Quo Vadikselle taiteellisesti askel uuteen suuntaan ja myös osa Kielilaboratorioksi nimettyä hanketta, jossa Quo Vadis keskittyy kielen, kielten ja kommunikaation mahdollisuuksiin näyttämöllä.

Molempien teattereiden työtapana on lähestyä aihetta näyttämöltä käsin, improvisaatioiden ja harjoitteiden kautta. Prosessia on viety eteenpäin residensseissä Suomessa ja kolmen viikon intensiivijaksolla Madridissa ennen ensi-iltaa. Teos kuuluu Tampereen Työväen Teatterin residenssiohjelmaan. Esityksen valmistamista ovat tukeneet myös Taike, Helsingin kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto, Comunidad de Madrid ja Acción Cultural Española.

Lippujen hinnat

32,00 / 30,00 / 15,00 / 15,00 €

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Ohjaus, konsepti ja visuaalinen suunnittelu Mikolaj Bielski
Dramaturgia Mikolaj Bielski, Miguel Deblas
Dramaturginen apu María Velasco
Tekstit Mikolaj Bielski, Miguel Deblas, OpenAI, Työryhmä, María Velasco
Sävellys, muusikko Víctor Heitzmann
Valo- ja videosuunnittelu David Benito

Näyttämöllä Miguel Deblas, Celeste González, Jesús Irimia, Minerva Kautto, Maija Rissanen

Takaisin ylös