TEATTERIN ROUVA TILDA

Poistunut ohjelmistosta

Kantaesitys 21.3.2023 Kellariteatterissa

Teatterin rouva Tilda on elämänuskoinen ja musiikkipitoinen esitys Tampereen Työväen teatteria pitkään johtaneesta lahjakkaasta näyttelijä Tilda Vuoresta (1869-1922).

Mikko Bredenberg on ohjannut Teatterin rouva Tildan kuin pienen musiikkinäytelmän, jossa Maija Koskenalustan säveltämät laulut kuljettavat tarinaa eteenpäin. Huumorintajuisen taiteilijapariskunnan Tilda ja Kaarlo Vuoren rakkaustarina sekä nykyihmisellekin samastumispintaa tarjoavat pulmat uran ja perheen yhdistämisessä perustuvat osittain historialliseen kirjemateriaaliin.  

Esityksessä on häivähdys uninäytelmää, sillä kaikki Tildan elämässä tärkeiden ihmisten roolit näyttelee Mika Piispa. Lämpötila kohoaa, kun näyttämölle nousee Kristiina Hakovirran elävä ja hauska, sanavalmis ja kunnianhimoinen, kansainvälinen ja suomenmielinen, rakastava ja rohkea, laulaen tarinoiva Tilda.

Lippujen hinnat

36,00 / 34,00 / 20,00 / 20,00 €

Videogalleria

Sisältöä ei voida näyttää evästeasetuksien vuoksi.
Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi sisältö.

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Käsikirjoitus Hanna Suutela
Ohjaus Mikko Bredenberg
Sävellys, muusikko Maija Koskenalusta
Pukusuunnittelu Elina Vättö
Lavastussuunnittelu Mikko Bredenberg ja Otso Kautto
Valosuunnittelu Sami Rautaneva
Äänisuunnittelu Tero Koivisto
Maskit ja kampaukset Sari Rautio

 

Arviot ja artikkelit

Arvio

Kuuluu pakko katsoa -osastoon

Musiikkipitoinen näytelmä kuuluu pakko katsoa -osastoon jokaiselle, jota vähänkään kiinnostaa tamperelainen...

Lue lisää

Arvio

Ensi-iltayleisö palkitsi esityksen seisaaltaan aplodeeraten

Ainakin ensi-iltayleisö varmasti koki, että esitystä kannatti odottaa. Se palkitsi Teatterin rouva Tildan ja...

Lue lisää

Musiikkipitoinen näytelmä kuuluu pakko katsoa -osastoon jokaiselle, jota vähänkään kiinnostaa tamperelainen kulttuurihistoria ja kahden suuren tamperelaisen taideinstituution: Tampereen Teatterin ja Tampereen Työväen Teatterin välinen kilpailu.

Tampereen Työväen Teatterin näyttelijöihin vuodesta 1987 kuulunut Kristiina Hakovirta tulkitsee Tildan roolin. Operettien osaajana hän on tähän juuri oikea henkilö. Säveltäjä Maija Koskenalustan laulut kuljettavat tarinaa höyhenenkevyesti eteenpäin. Mika Piispa näyttelee suvereenisti muut roolit Tildan puolisosta Kansallisteatterin perustajaan Kaarlo Bergbomiin.

Tarina perustuu Vuorten kirjemateriaaliin ja historiallisiin tosiasioihin, mutta toteutus on ilmavan kepeä ja hilpeä.

Näytelmän huipentaa Hakovirran ja Piispan virtuoosimainen kilpalaulanta Kauppaseuran teatterinjohtajan (nykyinen Tampereen Teatteri) ja Tilda Vuoren välillä.

Aamulehti, Nina Lehtinen

Ainakin ensi-iltayleisö varmasti koki, että esitystä kannatti odottaa. Se palkitsi Teatterin rouva Tildan ja uralleen tärkeän kohokohdan saaneen Kristiina Hakovirran seisaaltaan aplodeeraten.

Näytelmän yksi keskeinen teema on luonnollisesti tasa-arvon tavoittelu. Vuori oli todellinen uranuurtajanainen, mutta häntä kunnioittava kappale ei jää pyörimään yksin sukupuoliaspektin ympärille.

Hanna Suutelan tekstit ja Maija Koskenalustan musisointi kantavat kokonaisuutta läpi alle kaksituntisen illan. Katsoja ehtii sivistyä ja viihtyä sopivassa suhteessa.

Kulttuuritoimitus, Matti Mörttinen
Takaisin ylös