Seitsemän kotimaista kantaesitystä: TTT:n kiinnostava ja ajankohtainen syksy

Edellinen Seuraava

Tampereen Työväen Teatterin ohjelmisto täydentyy, syksyllä 2023 on luvassa seitsemän kiinnostavaa kotimaista kantaesitystä maan huipputekijöiltä. Teatteri julkisti jo aiemmin Suuren näyttämön kaksi uutuutta. Fantastisen musiikkikomedian Pyöreän pöydän ritarit on käsikirjoittanut Juho Gröndahl ja ohjaaja on Linda Wallgren. HS:n taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste ja ohjaaja Otso Kautto iskevät päänsä yhteen, ottavat ylipursuavan barokkiajan komediasta hauskimmat havainnot ihmisluonteesta ja yhdistävät ne tietoihin rahan historiasta, Suomen verotuksesta ja rahan mahdista komediassa Saituri – Ihana raha. Eino Salmelaisen näyttämöllä Juha Hurme metsästää sampoa tarttuen Väinämöisen myyttiin tuoreella otteella, Sirkku Peltola vie katsojat Kotaloiden maailmaan teatrologian viidennessä osassa REIKÄleipä, ja lastenteatteripanostuksena Laura Ruohonen yhdessä visualisti Erika Kallasmaan kanssa tekee vedenalaisen jännitysretken Merimonstereissa. Kellariteatterissa nähdään Hitler ja Blondi -tekijän Michael Baranin käsikirjoittama ja ohjaama Pieni maailma, joka pohjautuu Seela Sellan henkilökohtaisiin muistoihin. TTT-Klubin kantaesitys on Riikka Suomisen kirjaan pohjautuva Suhteellisen vapaata.

Syksyn yhteistuotannot ovat Teatterin Siperian Tunkeilijat, esitys vierauden kokemuksesta, rajojen ylittämisestä ja erilaisten maailmojen kohtaamisesta sekä Quo Vadiksen Ikarossuunnitelma, tragikomedia uskosta, enkeleistä ja jätehuollosta Kellariteatterissa. Tunkeilijat nähdään ennakoissa jo 3.-4.5.2023.

“Olemme jo useana perättäisenä vuonna esitelleet maamme kiinnostavimpia nuoria tekijöitä. Syksyn 2023 kirjoittajissa ja ohjaajissa korostuu taito ja kokemus, menestys niin Suomessa kuin muualla. Sirkku Peltola, Laura Ruohonen, Michael Baran, Juha Hurme, Juha-Pekka Raeste ja Otso Kautto ovat kaikki palkittuja, kansainvälisesti huomioituja tekijöitä, joiden tekstejä on käännetty lukuisille kielille. Ja heitä haastavat nuoret  – silti jo niin kokeneet ja ansioituneet – Linda Wallgren ja Juho Gröndahl. Ohjelmistoa täydentävät yhteistuotannot ryhmien ja oppilaitosten kanssa”, toteaa teatterinjohtaja Otso Kautto.

Pyöreän pöydän ritarit on eeppinen komedia
Seikkailu, nokkela sanailu ja musiikki sekä yltäkylläinen visuaalisuus siivittävät omaleimaista, vanhoja taruja uudelleenkirjoittavaa fantasianäytelmää. Esityksen ohjaa Linda Wallgren, käsikirjoittaja on Juho Gröndahl. Keskiaikaista tunnelmaa elokuvamaiseen ja pop-ilmaisuun yhdistävän musiikin ovat luoneet laulaja-lauluntekijänä tunnettu Antti Autio, Jussi-Pekka Parviainen sekä Paavo Malmberg. Legendaariset sankarit, velhot ja kuninkaalliset herättävät eloon TTT:n omat legendat Miia Selin, Mika Honkanen, Samuli Muje, Pihla Pohjolainen, Hiski Vihertörmä ja Juha-Matti Koskela sekä vierailevat voimat Noora Dadu, Vilma Sippola, Esme Kaislakari.

Saituri – Ihana raha on Molieren kieltä ja barokkia kunnioittava komedia
Saituri on yksi maailman rakastetuimpia komedioita. Näytelmän ilmestymisestä on 375 vuotta. Sen jälkeen talouden lait ovat muuttuneet, mutta ihmisluonteen heikkoudet ovat pysyneet samoina. Edelleen raha sekä pilaa kaiken että ratkaisee kaiken. Saituri – Ihana raha on tuhlaileva tulkinta Moliéren tunnetusta klassikosta. Tarkka ja ratkiriemukas komedia maailmasta, joka muuttuu juuri nyt uskomatonta vauhtia. Saituri päästää täyteen vauhtiin TTT:n ansioituneen ensemblen. Nimiroolissa loistaa Auvo Vihro, jonka kanssa Kautto teki yhteistyötä TTT:n menestyskomediassa Luulosairas. Muissa rooleissa nähdään Jari Ahola, Juha-Matti Koskela, Inke Koskinen, Samuli Muje, Suvi-Sini Peltola, Pihla Pohjolainen, Hiski Vihertörmä, Eriikka Väliahde ja Riikka Papunen. Juha-Pekka Raesteen ja Otso Kauton kirjoittaman komedian kantaesitys on 18.10.2023 Suurella näyttämöllä. Ohjaus on Otso Kauton.

Juha Hurme ohjaa Väinämöisen kansanrunojen alkulähteille
Kansanrunot ja -tarut olivat tosiasiassa monimuotoisempia ja suorasukaisempia kuin Elias Lönnrotin kokoamassa Kalevalassa. Väinämöinen-näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha Hurme haluaa tutkia villiä pohjoiseurooppalaista suullista perinnettä alkuperäisen materiaalin valossa mitään siloittelematta. Syksyn ensimmäisenä ensi-iltana 29.8. Eino Salmelaisen näyttämöllä alkaa Sammon metsästys räävittömän sydämellisessä komediassa. Rooleissa Petra Ahola, Teija Auvinen, Pentti Helin, Janne Kallioniemi, Heidi Kiviharju, Myy Lohi sekä muusikkona Pekko Käppi.

Sirkku Peltolan REIKÄleipä jatkaa maaseudun sisukkaan perhekunnan tarinaa
Näytelmäkirjailija, ohjaaja Sirkku Peltolan rakastettu näytelmäsarja – teatrologia – suomalaisen elämänmenon muutoksesta saa viidennen osansa. Itsenäinen tarina elää samat henkilöhahmot kuin Suomen hevonen, Yksiöön en äitee ota, Lämminveriset ja Hevosten keinu. Karhean maanläheinen mutta nykyaikainen kertomus Suomestamme saa kantaesityksensä 5.10. Eino Salmelaisen näyttämöllä. Lavastuksesta vastaa Hannu Lindholm ja puvuista Marjaana Mutanen. Rooleissa Ola Tuominen, Tuire Salenius, Miia Selin, Aimo Räsänen, Mika Honkanen, Anna Kuusamo, Jyrki Mänttäri, Saska Pulkkinen.

Merimonsterit loihtii syvyyksien soivan sirkuksen 5–100 vuotiaille
Muinainen merten monsterimaailma herää eloon huipputieteen avulla! Nerokkaat professorit ovat onnistuneet ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa kokoamaan syvyyksien salatuista löydöksistä ilmielävän merimonsterin, Horribulli Brutalixin. Mutta kun Horribulli häipyy omille teilleen, tilanne karkaa käsistä. Katsojat sukeltavat hurjan näyttävien musikaalisten merenelävien seuraan Markus Fageruddin säveltämän musiikin vanavedessä. Fyysisen teatterin taiturit Marc Gassot ja Anna Kuusamo vastaavat näyttelijäntyöstä. Monsterimaailman luovat lastenkulttuurin palkittu työpari, runoilija-ohjaaja Laura Ruohonen ja visualisti Erika Kallasmaa. Kantaesitys 19.10. Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Kellariteatterin Pieni maailma pohjautuu tositapahtumiin
Pieni maailma on uusi, pysähdyttävä näytelmä Hitler ja Blondi -menestysesityksen tekijöiltä. Näytelmä yhdistää fiktiota ja faktaa. Sen lähtökohtana ovat näyttelijä Seela Sellan omakohtaiset kokemukset 1960-luvun Intiimiteatterissa.  Näytelmä on osa Michael Baranin kirjoittamaa ja ohjaamaa, yksilötarinoiden kautta 1900-luvun poliittisia ja aatehistoriallisia vaiheita sekä eurooppalaista muistoa käsittelevää näytelmäsarjaa, jonka muita osia ovat Tyttö, joka käveli (Kansallisteatteri 2018), Hitler ja Blondi (TTT/Kansallisteatteri 2020) ja maaliskuussa 2023 Kansallisteatterissa kantaesitetty Nuoret idealistit. Sarjan keskeisiä teemoja ovat teatteri ja fasismi, sen kaikissa muodoissa. Teatterin puolesta, fasismia vastaan, luonnollisesti. Rooleissa nähdään Emmi Kaislakari, Inke Koskinen ja Petra Karjalainen sekä Seela Sella (videolla). Kantaesitys on 12.9.2023 Kellariteatterissa.

TTT-Klubin uutuus virittelee avointa suhdetta neljän näyttelijän voimin
Teatterin ravintolanäyttämöllä syksyn kantaesityksenä nähdään Riikka Suomisen menestyskirjaan perustuva dramatisointi Suhteellisen vapaata. Ensi-ilta on 8.9. Tarinassa Klaara rakastaa Ilmaria mutta ei enää parisuhdeseksiä. Se tuntuu samalta kuin äänestäminen, hammaslangan käyttö, kuittien säästäminen tai lisukesalaatin syöminen: järkevältä, kunnolliselta, velvoittavalta. Kun terapiastakaan ei ole apua, Klaara ehdottaa avointa suhdetta. Dramatisointi Aino Pennanen, ohjaus Aino Kivi, rooleissa Eriikka Väliahde, Tuukka Huttunen, Saska Pulkkinen ja Maiju Saarinen.

Osa TTT-Klubin syksyn musiikkiesityksistä avataan nyt myyntiin. Esiintyjiin lukeutuvat mm. Jukka Gustavson, Pelle Miljoona, Erja Lyytinen, Edu Kettunen, Sami Yaffa, Kauko Röyhkä, Paleface ja Dave Lindholm. Musiikki- ja stand up -vierailut päivittyvät TTT-Klubin nettiin kevään aikana.

Ohjelmistossa jatkavat Suuren näyttämön rakastettu Katrina, Kellariteatterin loppuunmyydyille saleille esitetty Pienen hauen pyydystys sekä Sad Songs from the Heart of Europe ja Teatterin rouva Tilda, joka tulee ensi-iltaan 23.3. TTT-Klubilla ohjelmistossa jatkavat Tää on ihan perheestä sekä Mars vs. Venus? 2 – Uusintaottelu.

Teatterin kotisivut
Pressikuvat

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
viestintäsuunnittelija Sari Andersson, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv, 0505969069
tiedottaja Mika Kauhanen, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv, 0504018252

Syksy 2023 uutuudet kootusti

Ensi-illat
29.8. Väinämöinen
6.9. Pyöreän pöydän ritarit
8.9. Suhteellisen vapaata
12.9. Pieni maailma
5.10. REIKÄleipä
18.10. Saituri – Ihana raha
19.10. Merimonsterit

Yhteistuotannot
28.9. Tunkeilijat, esityksiä Kellariteatterissa 12, lähtee kiertueelle 2024
14.11. Ikarossuunnitelma

Vierailut
14.10. alkaen Huonosti käyttäytyvät äidit
1.12. alkaen ShoWhat 25-vuotisturbojuhlashow with Step Up Dancers

Kategoria