TUNKEILIJAT

Poistunut ohjelmistosta

Padot auki ja traumat valloilleen, se on menoa nyt!

Kantaesitys 28.9.2023 Kellariteatterissa

Rujo, rehellinen, hauska ja häpeilettömän tunteikas esitys vierauden kokemuksesta, rajojen ylittämisestä ja erilaisten maailmojen kohtaamisesta.

Maria Peura on vierauden, kasvukipujen ja pohjoisen mielenmaiseman omaääninen kuvaaja. Näytelmä pohjautuu Peuran samannimiseen novellikokoelmaan, joka piirtää terävää kuvaa kohtaamisen vaikeudesta ja rakkauden kaipuusta. Unen logiikalla liikkuvan tarinan kielellinen ilmaisu on rikasta ja se sekoittaa meänkieltä yleiskieleen, ja kieputtaa katsojaa tarinasta toiseen absurdin huumorin siivittämänä.

Teatteri Siperian toteuttamassa esityksessä roolihenkilöt vaihtuvat tiuhaan, kun esityksen kolme näyttelijää ottavat virtuoosimaiseen käsittelyynsä kaikki parikymmentä roolia ikään tai sukupuoleen katsomatta lapsesta vanhukseen, turvapaikanhakijasta vastaanottokeskuksen johtajaan ja papista poliisiin.

Näytelmän ohjaa Marika Vapaavuori, joka tunnetaan sekä suurten tapahtumien että pienempien tuotantojen menestyneenä taitajana.

Suositusikä +12 vuotta.

Lippujen hinnat

34,00 / 32,00 / 29,00 / 29,00 €

Käsiohjelma

Lue käsiohjelma

Videogalleria

Sisältöä ei voida näyttää evästeasetuksien vuoksi.
Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi sisältö.

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Käsikirjoitus Maria Peura
Ohjaus Marika Vapaavuori
Puku- ja lavastussuunnittelu Paula Varis
Valo- ja äänisuunnittelu Elli Kujansuu
Julistekuva Vesa Holmala/Pultsiphoto
Traileri Heikki Järvinen
Vastaava tuottaja Teatteri Siperia/Marika Heiskanen
Höyry, säv. Heinz-Juhani Hofmann

 

Arviot ja artikkelit

Arvio

Vapautunut nauru yhdistää yleisöä ja antaa tilaa häpeilemättömälle tavalle rikkoa rajoja

Marika Vapaavuori on löytänyt näyttelijöiden vahvuudet ja vienyt heitä suuntiin, jotka tuntuvat sopivan...

Lue lisää

Arvio

Kolmen näyttelijän voimin näyttämölle syntyy vaikuttava kavalkadi hahmoja, joilla kaikilla on meneillään omat kamppailunsa.

Maria Peuran novellikokoelmaan perustuva näytelmä Tunkeilijat on täynnä toinen toistaan uskomattomampia...

Lue lisää

Marika Vapaavuori on löytänyt näyttelijöiden vahvuudet ja vienyt heitä suuntiin, jotka tuntuvat sopivan jokaiselle. Lari Halme ja Tuukka Huttunen tuovat useilla hillittömillä rooleilla näytelmään mukaan sellaista komiikkaa, jota ei putoamatta tuolilta pysty katsomaan. Jokaisen, varsinkin Tuukka Huttusen ja Yasmin Ahsanullahin pitkät monologit ovat uskottavia ja teräviä. Roolit tuntuivat luonnollisilta valinnoilta.

Kokonaisuus oli kuitenkin se, mikä toi pisteen iin päälle eli viidennen tähden. Simppelin sopusuhtainen lavastus, hahmojen luonteita vahvistava puvustus sekä valo- ja äänimaisema, joka vei tunnelmasta toiseen, ovat osa-alueita, joita ilman taitavakaan näyttelijätiimi ei loisi kestävää näytelmää.

Kulttuuritoimitus, Hanna Stolg

Maria Peuran novellikokoelmaan perustuva näytelmä Tunkeilijat on täynnä toinen toistaan uskomattomampia henkilöhahmoja, joista monen tarinat onnistuvat sekä naurattamaan että itkettämään. Episodinäytelmä tekee näkyväksi ihmiselämän traagisuuden, mutta myös absurdiuden, josta ei voi olla huvittumatta.

Kaikki kolme näyttelijää tekevät illan aikana monta sellaista hahmoa, jotka onnistuvat sulattamaan katsojan täysin. Lari Halme on suorastaan huikea vastaanottokeskuksen naispuolisena työntekijänä, jonka rasittavan pinnan alta paljastuu traaginen kohtalo. Yasmin Ahsanullah taas on juoposta äidistä huolehtivan pikkutytön roolissaan häkellyttävän uskottava.

Kaisa Järvelä, Aamulehti
Takaisin ylös