IKAROSSUUNNITELMA

Poistunut ohjelmistosta

Teatteri Quo Vadiksen ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto on komedia uskosta, enkeleistä ja jätehuollosta

Hermonin vuorella, kunnan sulkemalla kaatopaikalla, elää omien sääntöjensä mukaan yhteisö. Harri on vastaava esimies virassa, jota ei enää ole. Simo on työharjoittelija, jonka harjoittelujakso ei tunnu päättyvän milloinkaan. Tuuli on yrittänyt aloittaa uuden elämän kaupungissa, mutta se on päättynyt katastrofiin, ja hän on palannut omiensa pariin. 

Vauhdikas ja koskettava tapahtumasarja käynnistyy, kun pakomatkalla oleva Arja, entinen Kelan virkailija, eksyy Hermonin vuorelle. Hän on kokenut entisessä elämässään vahvoja henkisiä ilmestyksiä, mutta nyt voimat tuntuvat hylänneen hänet. Löytääkö hän yhteyden uusien ystäviensä avulla? Onko hän luomassa kultin ja tekemässä itsestään sen henkisen johtajan?  Miksi poliisi on etsintäkuuluttanut hänet? Entä mikä on Ikarossuunnitelma, johon koko yhteisö sitoutuu?

Ikarossuunnitelma käsittelee uskoa ja pyhyyden kokemuksen kaipuuta rouhean komedian keinoin. Näytelmä on myös kuvaus yhteisöstä, kultista ja rakkaudesta. Olemmeko kadottaneet uskon? Millaisia hedelmiä kantaa maa, jonka ihmiset ovat vaihtaneet henkisyyden kokemuksen lyhytikäiseen tavaraan? 

Työryhmä on tuottanut materiaalia näytelmään työpajoissa eri puolella Suomea vuodesta 2020 lähtien. Näyttelijät ovat improvisoineet, tehneet tutkimustyötä, sekä osallistuneet luentoihin ja ottaneet enkelihoitoja. Marko Järvikallas (jonka ohjaama näytelmä PUNK nähtiin TTT:llä 2021) on kirjoittanut materiaalin pohjalta näytelmän. 

Kantaesitys oli 24.11.2023 Kellariteatterissa.

Teatteri Quo Vadis? 
Teatteri Quo Vadis on ammattiteatteri, joka on vuodesta 1985 lähtien luonut omaa estetiikkaa ja näyttämökieltä. Ryhmästä on vuosien aikana kehittynyt monissa yhteyksissä palkittu, ympäri maailmaa esiintyvä teatteri.

Lippujen hinnat

34,00 / 32,00 / 29,00 / 29,00 €

Käsiohjelma

Lue käsiohjelma

Videogalleria

Sisältöä ei voida näyttää evästeasetuksien vuoksi.
Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi sisältö.

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Ohjaus ja käsikirjoitus Marko Järvikallas
Puku- ja lavastussuunnittelu Noora Salmi
Valosuunnittelu Jaakko Sirainen (TTT)
Äänisuunnittelu Jarkko Tuohimaa (TTT)
Tuottaja Krista Mäkinen
Yhteistuotanto Teatteri Quo Vadis ja Tampereen Työväen Teatteri

 

Arviot ja artikkelit

Arvio

Tarjoaa katsojille aineksia elämän perimmäisten kysymysten tarkasteluun

Uskossa ja uskomisessa on aina toive paremmasta. Yksi näytelmän koskettavimmista kohtauksista osoittaa, että toivon...

Lue lisää

Arvio

Raikas piristys

Näyttelijäsuoritukset ovat erinomaisia jo vaativuudeltaankin, kun jokainen on ilman väliaikaa näyttämöllä lähes...

Lue lisää

Arvio

Visuaalisesti näyttävää teatteria, joka pohtii kysymyksiä toivosta, merkityksellisyydestä ja hyväksytyksi tulemisesta

Marko Järvikallaksen ohjaama esitys on visuaalisesti näyttävää teatteria, joka pohtii kysymyksiä toivosta,...

Lue lisää

Uskossa ja uskomisessa on aina toive paremmasta. Yksi näytelmän koskettavimmista kohtauksista osoittaa, että toivon siemen voi itää muutamassa kasvatuslaatikon tomaatissa.

Silta-Lehti, Kirsi Airikka

Näyttelijäsuoritukset ovat erinomaisia jo vaativuudeltaankin, kun jokainen on ilman väliaikaa näyttämöllä lähes kaksi tuntia. Lavalla nähdään vahvaa ja heittäytyvää näyttelemistä, ja se on hengästyttävää katsottavaa.

Suvantopaikkojakin on. Myös jätekasojen keskellä ihminen kaipaa hyväksytyksi tulemisen ja merkityksellisyyden tunnetta. Keskellä karua ympäristöä Harrin huolella ja lämmöllä kasvatettujen tomaattien katoaminen on yksi näytelmän herkimpiä kohtauksia. Jossain on parempi tulevaisuus.

(…) Marko Järvikallas on ohjannut visuaalisesti näyttävän esityksen, jonka intensiteetti säilyy alun hiukan pitkitetyn kohtauksen jälkeen loppuun saakka.

Kulttuuritoimitus, Irmeli Heliö

Marko Järvikallaksen ohjaama esitys on visuaalisesti näyttävää teatteria, joka pohtii kysymyksiä toivosta, merkityksellisyydestä ja hyväksytyksi tulemisesta. Karuissakin olosuhteissa ihmiset tarvitsevat tunnetta siitä, että asioilla on merkitystä – ovat ne sitten kaatopaikalla yhdessä viljeltyjä tomaatintaimia tai uskoa parempaan huomiseen.

Ikarossuunnitelman keskeisiä teemoja ovat jäte, yhteisöt ja uskonnolliset kultit. Teos kuvaa komedian keinoin kuinka suhdettamme jätteeseen määrittää pyrkimys torjua sen tavat muistuttaa itsestään: sitä ei haluta katsoa saati haistaa. Samanlainen torjuva asenne ilmenee myös suhteessa uskonnollisiin lahkoihin.

Hieman alle kahden tunnin esitys ottaa katsojan mukaansa heti, kun hieman turhan pitkäksi venyvä alkukohtaus on saatu näyteltyä pois alta. Esityksessä riittää paljon pureskeltavaa sillä se ei halua päästää katsojaansa helpolla. Osasyynä on paikoin pikimusta huumori, joka vääntää suun samanaikaisesti hymyyn ja irvistykseen.

Voima, Antti Kurko
Takaisin ylös