TTT:n kotimaiset uutuudet kunnioittavat perinteitä ja rikkovat rajoja

Edellinen Seuraava

Tampereen Työväen Teatterin ohjelmisto on tänä keväänä erityisen kotimainen ja erityisen kiinnostava. Kansallisella näyttämöllä on koettavaa niin perinteistä puheteatteria arvostaville kuin teatterin uusista tuulista ammentavia teoksia rakastaville. TTT:n kaikki kuusi omaa ensi-iltaa ovat kotimaisia, ja niistä peräti viisi on kantaesityksiä. Lisäksi ohjelmistossa on residenssiteos, yhteistuotanto ja vierailuja.

Suurella näyttämöllä nähdään vaikuttava puhenäytelmä Katrina. Sally Salmisen kansainväliseen menestysromaaniin perustuvan teoksen on Juha Hurmeen suomennoksen pohjalta näytelmäksi sovittanut Seija Holma, ohjaaja on Johanna Freundlich. Ahvenanmaalle sijoittuvan näytelmä on kuvaus vahvuudesta, kyläyhteisöstä ja rakkaudesta perheeseen. Nimiroolissa nähdään Jonna Järnefelt. Luvassa on vahva tarina ja koskettavaa näyttelijäntyötä. Kantaesitys on 11.1.2023.

Jakob Öhrman kirjoittaa ja ohjaa Tšehovin klassikkonäytelmän ja Alien-elokuvasarjan pohjalta populaarikulttuurin ja korkeakulttuurin riemastuttavan yhteentörmäyksen Kolme sisarta viides näytös. Räppäri-duo Sofa, koreografin suunnittelemat taistelukohtaukset, erikoistehosteet ja röyhkeästi käytetty live-video antavat pontta uudenlaiselle teatterikokemukselle, jonka vertailukohtia saa hakea ulkomailta asti. Kantaesitys 14.1.2023 Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Oikeutta, totuutta ja valtaa tutkiva Linda Wallgrenin uutuusnäytelmä Jeanne d’Arcin housut nähdään Wallgrenin omana ohjauksena. Toimiko julkisuus tuomarina d’Arcin, Jäätteenmäen ja Auerin tapauksissa? Entä tehdäänkö kaikki tärkeät päätökset todella aina saunan lauteilla, ja ketkä siellä saunassa istuvatkaan? Muun muassa näiden kysymysten äärellä ollaan fiktiivisessä, mutta tosielämän mediakohuja luotaavassa komediassa. Näytelmän pohjana on käytetty myös todellisia, Jeanne d’Arcin noitaoikeudenkäynnin pöytäkirjoja. Kantaesitys 24.1.2023 Salmelaisella.

Kellariteatterissa on kolme uutuutta. Pienen hauen pyydystys perustuu Juhani Karilan menestysromaaniin, ja siinä sukelletaan suomalaiseen mytologiaan dekkarin muodossa. Kantaesitys on 17.1.2023, ohjaaja on Lija Fischer. Kristian Smedsin kirjoittama, niin Suomessa kuin kansainvälisillä näyttämöillä menestystä niittänyt Sad Songs from the Heart of Europe kertoo Rikos ja rangaistus -romaanin Sonjan näkökulman. Ohjaus on Samuli Reunasen, sävellys ja äänisuunnittelu Jarmo Saaren ja ensi-ilta on 21.2.2023. TTT:n johtaja Tilda Vuoresta kertova musiikkipitoinen esitys Teatterin rouva Tilda saa vihdoin kantaesityksensä 21.3.2023. Näytelmän on kirjoittanut Hanna Suutela, säveltäjä on Maija Koskenalusta ja ohjaaja on Mikko Bredenberg.

Suurella näyttämöllä nähdään myös laajamittaisena yhteistyönä syntyvä uskomaton messu Käärmeenpääntallaajat, tekijöinä muun muassa Marjo Kuusela, Anne-Mari Kivimäki ja Reetta-Kaisa Iles. Folk Extremen, TTT:n, Espoon Kaupunginteatterin, Tanssiteatteri Tsuumin ja Tampereen Yhteiskoulun Lukion (TYK) yhteistuotannon kantaesitys on 16.3.2023 Suurella näyttämöllä, kevään muut esitykset ovat 17.3. ja 18.3.2023.

Kellariteatterissa nähdään vielä residenssiteos Mankeli – esitys yhdelle ihmiselle ja viidelle mankelille, 4.3.-12.3.2023 Kellariteatterissa. Esitys yhdistelee perinteistä mankelointia, ASMR:ää, nykysirkusta, esineteatteria, performanssitaidetta sekä muovailuvahaa.

Kevään vierailuja Suurella näyttämöllä ovat hittinäytelmä Kiviä taskussa, rooleissa Martti Suosalo ja Mika Nuojua (10.2., 11.2., 27.2.), Martti Suosalon ja Sanna-Kaisa Palon tähdittämä Voi Luoja! (5.5., 6.5.), Marko Vainion Divet is Back!  (28.4., 29.4.), jo ennakkoon loppuunmyyty Jukka Lindströmin Kovan päivän stand up -ilta (18.3.) sekä elävää journalismia tarjoava Musta laatikko 19 (27.4.). 

Musikaalit Momentum 1900 ja Come From Away vain kevään ajan ohjelmistossa
Kehutut musikaalit, viiden tähden Momentum 1900 ja kansainvälinen hittimusikaali Come From Away liikuttavat ja viihdyttävät vielä kevään ajan, huhtikuulle asti. Eino Salmelaisen näyttämöllä jatkaa mm. palkittu yhteistuotanto Aleksis Kivi. TTT-Klubin jatkavia esityksiä ovat Tää on ihan perheestä, Vanhetessa paranee ja Mars vs. Venus? 2 – Uusintaottelu. TTT-Klubilla nähdään tuttuun tapaan myös huolella kuratoitu keikkaohjelmisto sekä stand uppia.

Kevät 2023 ensiillat:

11.1.2023 Katrina, kantaesitys (Suuri näyttämö)

14.1.2023 Kolme sisarta viides näytös, kantaesitys (Eino Salmelaisen näyttämö)

17.1.2023 Pienen hauen pyydystys, kantaesitys (Kellariteatteri)

24.1.2023 Jeanne d’Arcin housut, kantaesitys (Eino Salmelaisen näyttämö)

21.2.2023 Sad Songs from the Heart of Europe, ensi-ilta (Kellariteatteri)

21.3.2023 Teatterin rouva Tilda, kantaesitys (Kellariteatteri)

Yhteistuotannot ja residenssit:

4.3.2023 Mankeli, TTT:n residenssiteoksen kantaesitys (Kellariteatteri)

16.3.2023 Käärmeenpääntallaajat, yhteistuotannon kantaesitys (Suuri näyttämö)

Vierailuja Suurella näyttämöllä:

10.2., 11.2., 27.2. Kiviä taskussa
18.3. Kovan päivän stand up -ilta
5.5., 6.5. Voi Luoja!
28.4., 29.4. Divet is Back!
27.4. Musta laatikko 19

Lisätiedot
http://www.ttt-teatteri.fi

Pressikuvat https://ttt.kuvat.fi/kuvat/

Lisätietoja, haastattelupyynnöt ja pressiliput
viestintäsuunnittelija Sari Andersson, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv, 050 5969069
tiedottaja Mika Kauhanen, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv , 050 062 2932

Kategoria