Sirkku Peltolan Pieni raha on ensimmäinen suomalainen arabiankielinen näytelmä: Ensiesitys 5.11. Kairossa

Edellinen Seuraava

Akateemikko Sirkku Peltolan näytelmä Pieni raha julkaistaan 5.11.2023 Kairossa, kulttuurisesti merkittävässä Aleksandrian kirjastorakennuksessa osana kansainvälistä esittävien taiteiden festivaalia Downtown Cairo. Lukijana on teoksen arabiankielelle kääntänyt Maria Pakkala. Eturivin egyptiläisiin teatteritoimijoihin kuuluva kairolainen Orient Productions tuottaa Peltolan tekstin sekä kirjaksi että esitykseksi.

”Arabiankielinen maailma on niin iso, että toki tämä on merkittävä virstanpylväs”, iloitsee Sirkku Peltola. ”Suomen kieli on niin marginaali kieli, että ylipäätään sen kääntäjiä ohi valtakielten — englanti, saksa, ranska, venäjä — on vähän. Niinpä jokainen uusi kieli on valtava uusi mahdollisuus kommunikoida kansainvälisesti. Tämä rohkaisee tässä pienessä arkisessa aherruksessa, mitä tämä näytelmäkirjailijan yksinäinen työ on.” 
 

Sirkku Peltola on tämän hetken menestyneimpiä suomalaisia näytelmäkirjailijoita niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Hänen teksteillään on ollut suomalaisissa ammattiteattereissa yli 100 ensi-iltaa. Kansainvälisiä ensi-iltoja lukudraamoina ja näytelmätuotantoina on niin ikään noin 100, ja tekstien kansainvälisiä käännöksiä noin 80. Peltolan teokset käsittelevät terävästi nykymaailmaa, yhteiskunnallisten muutosten pyörteissä paikkaansa etsiviä ihmisiä ja arkielämän omituisuuksia.

Pieni raha sai kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterissa vuonna 2010. Se on tämän jälkeen saanut ensi-iltansa useissa suomalaisissa teattereissa. Kansainvälisiä ensi-iltoja sillä on jo kymmenen: Venäjällä (2011, 2013, 2014, 2016), Virossa ( 2011), Komin tasavaltassa (2012), Slovakia (2012), lukudraamana Ruotsissa (2012), Ukrainassa (2019) ja Latviassa (2021). Pieni raha on käännetty kymmennelle eri kielelle. Teksti oli Lea-palkintoehdokkaana vuoden 2009 näytelmäksi.

Pieni raha -näytelmän päähenkilö on Jason. Hän on viisikymppinen mies, jota lääketieteen termein voidaan kutsua heikkolahjaiseksi. Jasonilla on hyvin huolehtiva äiti, jota ilman Jason ei todennäköisesti tulisi toimeen. Naapurissa asuu leskivaimo Ilse, joka karuissa olosuhteissa on myös hyvin sidottu saamaansa ja antamaansa naapuriapuun. Näiden kolmen ihmisen elämä on toisiinsa kietoutuneina suhteellisen tasaista, jokseenkin onnellista ja ehdottoman vähään tyytyvää. Suuri kliimaksi Jasonin elämässä on jokaviikkoinen linja-automatka läheiseen pikkukaupunkiin. Yhtenä tiistaina kaikki muuttuu, kun Jason törmää kaupungissa uusiin ihmisiin. 

Parhaillaan Tampereen Työväen Teatterissa esitetään Peltolan viimeisintä näytelmätekstiä ja ohjausta Reikäleipä. Suomen hevonen -teatrologiaan kuuluva komedia on saanut loistavat arviot ja sitä esitetään loppuunvaratuille katsomoille. Näytelmä jatkaa ohjelmistossa keväällä 2024.

Lisätiedot:
Sirkku Peltolan näytelmä arabiaksi: Teatterin Tiedotuskeskuksen TINFO:n tiedote 2.11.2023
Lisätietoja Theatre in Translation -tapahtumasta 3.11.2023 (Kairo)
Sirkku Peltola (Näytelmät.fi)

Pressikuvat:
Sirkku Peltolan henkilökuva

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
viestintäsuunnittelija Sari Andersson, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv, 0505969069

 

 

Kategoria