Peräti kaksi TTT:n kantaesitystä Lea-palkintofinaalissa: Vuoden paras näytelmäteksti valitaan 3.11.

Edellinen Seuraava
Liila Jokelinin komedian Action Hero rooleissa nähtiin Inke Koskinen ja Pyry Kähkönen. Valokuva Kari Sunnari.

 

Tampereen Työväen Teatteri tuottaa vuosittain ensi-iltaan liki kaksikymmentä kotimaista kantaesitystä. Nyt kaksi TTT:n vuoden 2022 kantaesitystä on viiden Lea-palkintofinalistin joukossa. Ehdolla parhaaksi näytelmäksi ovat Liila Jokelinin Action Hero sekä Veikko Nuutisen Vanhempainilta. Muut finalistit ovat Johanna Freundlichin 1000 paperista kurkea, Veikka Heinosen Kaksi sisarta ja  E.L. Karhun Eriopis. Lea-palkinnon saaja julistetaan perjantaina 3.11.2023 osana Kotimaisen näytelmän festivaalia Teatteri Jurkassa Helsingissä.  

Lea-palkinto finaalin näytelmät on valinnut kolmihenkinen, teatterialan ammattilaisista koostuva raati, johon kuuluvat näytelmäkirjailija ja dramaturgi Taija Helminen, näytelmäkirjailija ja dramaturgi Seppo Parkkinen sekä ohjaaja Anne Rautiainen. Voittajan valitsee finalistien joukosta Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja Linnea Stara.

Vanhempainilta sai kantaesityksensä Eino Salmelaisen näyttämöllä 12.10.2022 Juho Gröndahlin ohjaamana. Veikko Nuutisen edellinen näytelmä, TTT:lläkin nähty Pasi Was Here palkittiin vuoden parhaan näytelmätekstin Lea-palkinnolla 2018. Vanhempainilta on kipeänhauska aikalaisdraama kasvatuksesta, isyydestä ja vanhemmuuden vaatimuksista.

Liila Jokelinin käsikirjoitus ja ohjaus, toimintakomedia Action Hero sai kantaesityksensä Kellariteatterissa 13.10.2022. Näytelmä nähtiin lisäksi Tampereen Teatterikesän loppuunmyydyssä esityksessä kesällä 2023. ”Halusin käsitellä toimintaelokuvien ideologisia rakenteita näyttämölläTämä vauhdikas komedia sisältää ajankohtaisia teemoja sukupuolesta ja -polvista, vallasta, taiteesta ja rakkaudesta”, on Liila Jokelin todennut. 

Olemme onnellisia siitä että työmme uusien draamojen hyväksi on huomattu. Suomalainen näytelmäkirjallisuus kehittyy vain esittämällä. Kaikki klassikot ovat joskus olleet kantaesityksiä”, toteaa teatterinjohtaja Otso Kautto. Tänäkin vuonna teatterin pääohjelmistossa kantaesityksiä on kaksitoista, yhteistuotannoista ja residensseistä kantaesityksiä on viisi. 

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat on jakanut näytelmäkirjailijoille suunnattua Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään tekstin, ei esityksen perusteella näytelmäkirjailijalle vuoden parhaasta näytelmäteoksesta. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. 

Lisätietoja
Vanhempainilta
Action Hero
Lea-palkinto
Kotimaisen näytelmän festivaali 

Pressikuvat

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
viestintäpäällikkö Sari Andersson, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv, 05059696069

 

Kategoria