Klassikot uuteen eloon: Komediat Saituri – Ihana raha ja Pyöreän pöydän ritarit Suurelle näyttämölle

Edellinen Seuraava

Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä nähdään syksyllä 2023 kaksi uutta kotimaista klassikkoon pohjautuvaa komediaa. Juho Gröndahl tarttui suosikkitarustoonsa ja tuloksena on fantastinen musiikkikomedia Pyöreän pöydän ritarit. Palkitun Linda Wallgrenin ohjaus on seikkailun, nokkelan sanailun ja musiikin siivittämä eeppinen komedia perimysjärjestyksestä, johtajuudesta ja rakkaudesta. HS:n taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste ja ohjaaja Otso Kautto ottavat ylipursuavan barokkiajan komediasta hauskimmat havainnot ihmisluonteesta ja yhdistävät ne tietoihin rahan historiasta, Suomen verotuksesta ja rahan mahdista. Molierén suosittuun komediaan pohjautuvan uutuuden Saituri – Ihana raha ohjauksesta vastaa Otso Kautto.

Pyöreän pöydän ritarit on fantastinen musiikkikomedia
Seikkailu, nokkelan sanailu ja musiikki siivittävät eeppistä komediaa. Pyöreän pöydän ritarit on nykyaikainen ja omaleimainen, vanhoja taruja uudelleenkirjoittava fantasianäytelmä, jonka yltäkylläinen lavastus ja puvustus imee katsojan satumaiseen kuninkaiden, hirviöiden ja taisteluiden aikaan. Samalla se on hervottoman tunnistettava kuvaus johtajuudesta ja kriisiin ajautuvasta työyhteisöstä. Kantaesitys on 6.9.2023 Suurella näyttämöllä.

Esityksen ohjaa tiedonjulkistamisen valtionpalkittu, Jeanne d’Arcin housut -näytelmällään innostuneen vastaanoton saanut Linda Wallgren. Keskiaikaista tunnelmaa elokuvamaiseen ja pop-ilmaisuun yhdistävän musiikin ovat luoneet laulaja-lauluntekijänä tunnettu Antti Autio, M-yhtyeen Jussi-Pekka Parviainen sekä musiikkituottajavelho Paavo Malmberg. Ihmeen tuntua huokuva visuaalinen ilme on lavastaja Janne Vasaman, pukusuunnittelija Marjaana Mutasen ja valosuunnittelija Eero Auvisen yhteisponnistus. Koreografiasta vastaa Jenni Nikolajeff ja äänisuunnittelusta Kalle Nytorp. Legendaariset sankarit, velhot ja kuninkaalliset herättävät eloon TTT:n omat legendat Miia Selin, Mika Honkanen, Samuli Muje, Pihla Pohjolainen, Hiski Vihertörmä ja Juha-Matti Koskela sekä vierailevat voimat Noora Dadu, Vilma Sippola, Esme Kaislakari, Jussi-Pekka Parviainen, Antti Autio ja Paavo Malmberg.

”Rakkaus on kovaa valuuttaa”
Saituri – Ihana raha on tarkka ja ratkiriemukas komedia maailmasta, joka muuttuu juuri nyt uskomatonta vauhtia. Se kuvaa tarkasti, kuinka erilaiset vanhat uskomukset ohjaavat meitä niin politiikassa, taloudessa kuin rakkauden pyörteissä. Uudessa, Molieren huumoria, kieltä ja tunnelmaa kunnioittavassa suomennoksessa tieto taloudesta solahtaa näytelmään toisinaan lähes huomaamatta, toisinaan lyhyinä tietoiskuina. Kantaesitys on 18.10.2023 Suurella näyttämöllä.

Saituri päästää täyteen vauhtiin TTT:n ansioituneen ensemblen. Nimiroolissa loistaa Auvo Vihro, jonka kanssa Kautto teki yhteistyötä TTT:n menestyskomediassa Luulosairas. Muissa rooleissa nähdään Jari Ahola, Juha-Matti Koskela, Inke Koskinen, Samuli Muje, Suvi-Sini Peltola, Pihla Pohjolainen, Hiski Vihertörmä, Eriikka Väliahde ja Riikka Papunen. Komedian visuaalisuudesta vastaavat TTT:hen juuri kiinnitetty, palkittu pukusuunnittelija ja lavastaja Pirjo-Liiri Majava sekä arvostettu valosuunnittelija Eero Auvinen. Lavastus toteutetaan aidoilla seinäfondeilla, jotka toteuttaa maamme ainoisiin fondimaalareihin kuuluva Heli Luukkanen. Äänisuunnittelusta vastaa Kalle Nytorp ja näytelmän liikeidentiteetistä Mirva Mäkinen.

Pirjo Liiri-Majava, Anna Kuusamo ja Riikka Papunen TTT:n uudet kiinnitykset
Palkittu pukusuunnittelija Pirjo Liiri-Majava on kiinnitetty TTT:hen kolmen vuoden määräaikaisella sopimuksella. Hänen viimeisimpiä pukusuunnittelujaan ovat TTT:n Berliinin taivaan alla ja Matilda, Tampereen Teatterin musikaali Anastasia ja Helsingin Kaupunginteatterin Pieni Merenneito. Uudet määräaikaiset näyttelijäkiinnitykset ovat Anna Kuusamo ja Riikka Papunen. Papunen vastaa myös Liikkuva näyttämö -toimintamallista, joka tuo teatteria niiden ulottuville, jotka eivät muuten pääse siitä nauttimaan. Hankkeen ensimmäinen tuotanto oli Dostojevskin Idiootti (2019). Anna Kuusamo nähdään tällä kaudella näytelmässä Katrina ja musikaalissa Momentum 1900.

Uutuusnäytelmien Saituri – Ihana raha ja Pyöreän pöydän ritarit liput ovat myynnissä torstaina 21.2.2023.

Näytelmien kotisivut

Pressikuvat (Näytelmäkuvat ja henkilökuvat)

Lisätietoa uusista kiinnityksistä
Pirjo Liiri-Majava, Anna Kuusamo ja Riikka Papunen

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
viestintäsuunnittelija Sari Andersson, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv, 0505969069

Kategoria