TTT:n kevään ohjelmisto julki: Uutuuksia Jeppe Niilonpojasta Seela Sellan esittämään Hitleriin

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 10.10.2019

Tampereen Työväen Teatteri esitteli lokakuun 2019 ensi-illat Sofokleen Antigone sekä Hannu Salaman menestysromaaniin perustuvan sukupolvitulkinnan Juhannustanssit tiedotustilaisuudessaan tänään. Samassa tilaisuudessa julkistettiin kevään 2020 ohjelmisto. Luvassa on peräti kuusi ensi-iltaa, joista kaksi on kantaesityksiä. 

Ludvig Holbergin kansankomedia Jeppe Niilonpoika saa ensi-iltansa 25.1. Suurella näyttämöllä. Ohjaus ja sovitus on Akse Petterssonin, jonka ohjaus Kaspar Hauser on nimetty sukupolvikokemukseksi. David Mamet’in #metoo -aihetta käsittelevä Karvas pala (Bitter Wheat) tulee Eino Salmelaisen näyttämölle 21.1. Pohjoismaisen kantaesityksen ohjaa Milko LehtoSeela Sella on Hitler uutuusnäytelmässä Hitler ja Blondivastanäyttelijänään Verneri Lilja. Näytelmän käsikirjoitus ja ohjaus on Michael Baranin ja kantaesitys 19.2. TTT:ssä ja syksyllä 2020 Kansallisteatterissa. Teatteri Takomossa syyskuussa ensi-iltansa saanut yhteistuotanto Ruusuruoska tulee TTT:n Kellariteatteriin helmikuussa, ohjaus on Esa Kirkkopellon

Suomen Kansallisteatterin kanssa aloitettavan yhteistyön lisäksi TTT syventää oppilaitosyhteistyötään ja antaa Suuren näyttämön nuorien kykyjen käyttöön. Tulossa on kaksi musikaalia, jotka tuotetaan oppilaitosyhteistyönä. Rakastettu Dingo-nuorisomusikaali Nahkatakkinen tyttö esitetään viisi kertaa tammikuussa Tampereen Yhteiskoulun lukion 125-vuotisjuhlanäytäntönä. Toukokuussa näyttämön valtaa Tampereen Musiikkiluokkien 45-vuotisjuhlanäytäntö seikkailumusikaali Peter Pan.

Me tuomme näyttämölle sekä lumoavaa yhteiskunnallista teatteritaidetta että monipuolista kansainvälisen tason kansanteatteria”, toteaa teatterinjohtaja Otso Kautto. ”Kansa ei ole yksi ja jakamaton, joten ohjelmistommekin on moninainen, monipuolinen ja monimielinen.”

Kohtuuton komedia Jeppe Niilonpoika
Ensi-ilta 25.1.2020 Suurella näyttämöllä
Jeppe Niilonpoika on Ludvig Holbergin suosittu kansankomedia, jossa nimihenkilö heitetään kesken kaiken vallan ytimeen. Kun Jeppe, jälleen kerran korkin päälle astuttuaan, herääkin paronina, herrana ja valtiaana nousee kysymys: mitä kaikkea itsevaltiaana voikaan tehdä? Ja minkälainen on laskuhumala, kun aamu paljastaa juhlan jäljet ja paroni muuttuu takaisin talonpojaksi? Luvassa on vauhdikas, villi ja huumaava klassikko, joka vastaa muun muassa kysymykseen: miksi Jeppe juo? Ohjaaja on Akse Pettersson. Nimiroolissa nähdään ensi kertaa Tampereella vieraileva Joonas Heikkinen ja muissa rooleissa TTT:ssä myös vieraileva Hiski Grönstrand, teatterin uusi kiinnitys Anne-Mari Alaspää sekä Petra AholaTeija Auvinen, Juha-Matti KoskelaJyrki MänttäriSaska PulkkinenMiia Selin ja Auvo Vihro.

Musta komedia Karvas pala
Pohjoismainen kantaesitys 21.1.2020 Eino Salmelaisen näyttämöllä
Lontoon West Endissä juhlittiin kesäkuussa 2019 Bitter Wheat -näytelmän ensi-iltaa.  Pääroolissa nähtiin John Malkovich: elokuvatähti oli päättänyt palata teatterin näyttämölle 30 vuoden tauon jälkeen. Pulitzer-palkitun, kiistellyn David Mamet’n kirjoittama näytelmä oli herättänyt jo etukäteen runsaasti huomiota tulenaran #metoo-aiheensa takia. Tampereella oltiin hereillä ja näytelmän esitysoikeudet saatiin Suomeen pikavauhtia. Karvas pala kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun vallantunne loiskuu kerta kaikkiaan yli äyräiden. Näytelmän mediamoguli Barney Fein sikailee lapsekkaasti kuin sarvikuono posliinikaupassa.Näytelmän mediamoguli Barney Fein sikailee lapsekkaasti kuin sarvikuono posliinikaupassa. Esitys tulee varmasti herättämään keskustelua. Onko mustassa huumorissa kaikki sallittua? Näytelmän on suomentanut Michael Baran, ohjaus on Milko LehdonPääroolissa nähdään Aimo Räsänen, muissa rooleissa Tommi RaitolehtoSuvi-Sini PeltolaJari AholaYuko TakedaJanne Kallioniemi ja Joes Teka.

Hitler ja Blondi: Kansallisteatterin ja TTT:n yhteistuotanto
Kantaesitys 19.2.2020 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Suomen Kansallisteatterin ja TTT pitkäjänteisen yhteistyön alkamisesta on lähetetty tänään erillinen tiedote ePressi-palvelussa. Ensimmäinen yhteistuotanto on Kansallisteatterin dramaturgin ja ohjaajan Michael Baranin Hitler ja Blondi, joka kantaa alaotsikkoa Kolmetoista laulua diktaattorille, saksanpaimenkoiralle ja pianolle. Esitys on runollinen, anteeksipyytelemätön ja komiikkaa kaihtamaton tutkimusmatka Adolf Hitlerin ja hänen lemmikkikoiransa Blondin elämään ja aivoituksiin. Rooleissa nähdään Seela Sella ja näyttelijä Verneri Lilja. Michael Baran ohjaa oman teoksensa. Suunnittelu- ja tuotantoryhmä tulee yhteisesti sekä Kansallisteatterista että TTT:sta.
Katso myös teattereiden yhteistyötiedote sekä tarkempi esittely Hitler ja Blondista

Ruusuruoskan ensi-ilta oli Teatteri Takomossa loistoarvioiden saattelemana
Tampereen ensi-ilta 6.2.2020 Kellariteatterissa
Esa Kirkkopellon ohjaama Ruusuruoska on yhteistuotanto. Se sai kantaesityksensä Teatteri Takomossa 20.9. loistoarvioin. Minna Kontkanen kommentoi esitystä Suomen Kuvalehdessä: ”Alpo Jaakolan mystinen kuvataide puhkeaa näyttämöllä ääneen ja liikkeeseen. Se on sanan ja kuvan rajoja kaatava maineteko”. Tampereen ensi-ilta on 6.2.2020 Kellariteatterissa. Alpo Jaakolan sarjakuviin perustuvan näytelmä rooleissa ovat Takomosta Joanna HaarttiJoonas Heikkinen ja Nätystä Sofia Smeds sekä TTT:stä Minna Hokkanen ja Auvo Vihro. Tekstin on kirjoittanut Mika Rättö ja musiikki on Eero Palviaisen.

Abban ja Juicen laulut kuljettavat musiikkikomedioita TTT-Klubin kevätkaudella
Minna Koskelan 
käsikirjoittama ja ohjaama Rakastan sua ja Abbaa vierailee TTT-Klubilla 18.1.–28.3.2020. Lämmin musiikkikomedia kertoo keikkailevan pariskunnan Tuiren ja Kaukon tarinan ensitapaamisesta tähän päivään. Viimeisten 40 vuoden hittikappaleet siivittävät muistoja. Sanoittajamestari Juice Leskisen lauluja ja tarinoita muistellaan Heikki Vihisen sovitus- ja ohjaustyössä Lasilliset Juicea. Juicena nähdään lavalla Otto Kanerva, muusikkona Ari ”Kankku” Kankaanpää. Esitykset 24.1.-9.5.2020.TTT-Klubin kevätkauden keikat ja konsertit sekä stand up -illat julkistetaan myöhemmin syksyllä.

Ohjelmistossa jatkavat keväällä 2020 Suurella näyttämöllä musikaalikomedia Poikabändi ja Juhannustanssit, Eino Salmelaisen näyttämöllä Pikku vampyyri, Vanhoja poikia, Don Quijote ja Yhtä matkaa, Kellariteatterissa Koiran morsiamet sekä TTT-Klubilla Mars vs. Venus? sekä Luolamies.

Lokakuussa 2019 ensi-iltaan Hannu Salaman Juhannustanssit ja Sofokleen Antigone
Hannu Salaman läpimurtoromaaniin perustuva Juhannustanssit saa ensi-iltansa 16.10.2019 Suurella näyttämöllä. Luvassa on sukupolvitulkinta joka kysyy, onko maailma muuttunut ja miten? Tekijät saivat Hannu Salamalta toteutukseen vapaat kädet. Ohjaaja Linda Wallgren 

”Juhannustanssit-romaanissa minua puhutteli sen poikkeuksellinen moninäkökulmaisuus, ja siksi olen halunnut rakentaa myös esityksemme vahvasti yhdessä tehden ja suurta näyttämöä yllättävin tavoin käyttäen. On upeaa, että kirjailija antoi meille teoksen suhteen vapaat kädet. Esityksemme on soiva, leikkisä, hauska, kipeäkin ja kuvaa ihmisiä maailmassa nyt, kaikkine kohtuuttomuuksineen. Esitys on Tee-se-itse-estetiikalla ja eri aikakausilla leikittelevä kokonaisuus, jossa soi uusi monikerroksellinen musiikki huikean näyttelevän bändin ja ensemblen esittämänä. Rohkenisin luvata, että esityksessä ei niin sanotusti perse puudu!”, kertoo ohjaaja Linda Wallgren. Tekstin on dramatisoinut Juho Gröndahl, säveltäjä on Joonas Mikkilä ja koreografi Samuli Nordberg. Lavastussuunnittelija on Janne Vasama, valosuunnittelija Eero Auvinen, videosuunnittelija Pyry Hyttinen, pukusuunnittelija Marjaana Mutanen ja äänisuunnittelijat Kalle Nytorp ja Paavo Malmberg. Rooleissa nähdään Mika HonkanenEmmi KaislakariJuha-Matti KoskelaVerneri LiljaMinea LångJyrki Mänttäri,Kaisa SarkkinenMiia Selin ja Eriikka Väliahde. Näyttämöllä Veijo Salorannan orkesterissa Helmi-Leena NummelaJuho KanervoRiku VartiainenJoel MäkinenJussi-Pekka Parviainen ja Paavo Malmberg

Historiamme ensimmäisiin säilyneisiin näytelmiin lukeutuva Antigone saa ensi-iltansa 15.10. Esitys perustuu Sofokleen tragediaan Antigone, jonka on suomentanut Kirsti Simonsuuri. Lopputulokseen on yhdistetty työryhmän workshop-tekniikalla tuottamaa materiaalia, joka on inspiroitunut myös antiikin Kreikan mytologiasta ja Sofokleen Theba-trilogian muista osista. Tiina Puumalaisen sovituksessa ja ohjauksessa Antigonen tapahtumat sijoittuvat Theban kaupunkivaltioonvälittömästi veljessodan jälkeen, Kreonin noustessa valtaan, sekä muistoihin, Antigonen ja Ismenen lapsuuteen. Lavastussuunnittelu Teppo Järvinen, naamioiden, pukujen ja hahmojen suunnittelu Puumalainen ja Järvinen, valosuunnittelu Sami Rautaneva, äänisuunnittelu Niklas Vainio. Rooleissa Heidi KiviharjuPetra AholaPentti HelinKristiina HakovirtaJari AholaJaana OravistoSamuli Muje ja Janne Kallioniemi.
Katso myös erillinen, laajempi tiedote Antigonesta

Kuluvan lokakuun kolmas ensi-ilta on Don Quijote 23.10. Eino Salmelaisen näyttämöllä. Lämminhenkisen komedian ystävyydestä ja idealismista on tuottanut Red Nose Company sekä Teatteri Quo Vadis, Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Turun kaupunginteatteri ja TTT. Miguel de Cervantesin klassikkoromaani on kaikkien road trippien esiäiti. Don Quijote hyökkää sankarillisesti maailman vääryyksiä vastaan, seuranaan uskollinen aseenkantaja Sancho Panza. Aikuisyleisölle sekä nuorille tarkoitetun esityksen on ohjannut Otso Kautto. Näyttämöllä Red Nose Companyn huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama.

Lisätietoja:
www.ttt-teatteri.fi
Kevään 2020 uutuudet kootusti verkkoesitteessä 

Katso myös:
Peter Pan -tiedote
Nahkatakkinen tyttö -tiedote

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
tiedottaja Sari Andersson, 050 5969 069, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv
tiedottaja Mika Kauhanen, 050 401 8252, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv

Katso myös
http://www.ttt-teatteri.fi
FacebookInstagramYouTubeTwitter

Pressikuvat
http://www.ttt-teatteri.fi/medialle

Kategoria