Antigone ensi-iltaan Tiina Puumalaisen sovituksena: antiikin klassikon kirkas ydin kestää ja avautuu

Edellinen Seuraava

Historiamme ensimmäisiin säilyneisiin näytelmiin lukeutuva Antigone aloittaa esityskautensa Tampereen Työväen Teatterin perinteikkäällä Eino Salmelaisen näyttämöllä. Ensi-iltanäytös alkaa tiistaina 15. lokakuuta klo 19. Kaikkiaan syyskaudella on luvassa kymmenen esityskertaa.

Esitys perustuu Sofokleen tragediaan Antigone, jonka on suomentanut Kirsti Simonsuuri. Lopputulokseen on yhdistetty työryhmän workshop-tekniikalla tuottamaa materiaalia, joka on inspiroitunut myös antiikin Kreikan mytologiasta ja Sofokleen Theba-trilogian muista osista. Työtapa on vaikuttanut esitystekstin kielelliseen asuun ja dramaturgiaan.

Tiina Puumalaisen sovituksessa ja ohjauksessa Antigonen tapahtumat sijoittuvat Theban kaupunkivaltioon välittömästi veljessodan jälkeen, Kreonin noustessa valtaan, sekä muistoihin, Antigonen ja Ismenen lapsuuteen.

”Tarina tytöstä, joka nousee vastustamaan valtaapitävien määräyksiä, on kirjoitettu yli 2400 vuotta sitten. Antigonen tragediaa ei enää esitetä Dionysos-juhlinnan kiihkeissä festivaalitunnelmissa, amfiteatterin paahteessa, Olympon jumalten silmien alla. Mutta parhaiden klassikoiden tapaan sen kirkas ydin on kestänyt ja avautunut – ja kestää ja avautuu – yhä uusille sukupolville teatterin näyttämöllä ja katsomossa”, sanoo Tiina Puumalainen.

”Dramaturginen lopputulos on syntynyt harjoituskauden työpajoissa koko ensemblen yhteistyönä, teatterin tekemisen ytimessä: työryhmässä joka kokeilee rohkeasti, inspiroi ja kannustaa toisiaan silloin kun ratkaisun etsintä vie aikaa ja iloitsee toistensa löydöistä. Esitys on ensemblen synnyttämä.”

Teppo Järvisen visuaalinen ratkaisu Antigonessa on arkaainen ja modernin minimalistinen naamioiden ja varjojen palatsi, jonka puoliesirippu paljastaa ja kätkee tragedian vaiheet. Sami Rautanevan valosuunnittelu kirkastaa myyttiset ja arkiset kuvat, Niklas Vainion äänimaailma avaa tunteita ja muistoja. Naamioiden ja pukujen suunnittelusta vastaavat Puumalainen ja Järvinen yhdessä.

Antigonen rooleissa nähdään Heidi Kiviharju, Petra Ahola, Pentti Helin, Kristiina Hakovirta, Jari Ahola, Jaana Oravisto, Samuli Muje ja Janne Kallioniemi.

Pressikuvat:

Antigone

Antigone TTT:n verkkosivuilla:

ANTIGONE

Lisätiedot:
tiedottaja Mika Kauhanen, puh. 050 401 8252, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv

Kategoria