Dreams of Witkacy

Witkacyn unet ammentaa inspiraationsa puolalaisen runoilijan, näytelmäkirjailijan, romaanikirjailijan, taidemaalarin, valokuvaajan ja filosofi Stanisław Ignacy Witkiewiczin (”Witkacy”, 1885–1939) maailmasta. Teos on musiikkia, videota ja liikettä yhdistelevä absurdi kuvaus uusista, huomisen unista.

Työryhmän lähtökohtana on tutkia, mitä tarkoittaa olla yksilö muuttuvassa yhteiskunnassa, kun absurdista on tullut uusi normaali. Millainen on se uusi sosiaalinen, kulttuurinen ja ekologinen ympäristö, jossa ihminen ja toislajiset eläimet elävät? Millainen vuorovaikutus on mahdollista, ja miten? Witkacyn dystopioissa yksilö muuttuu usein osaksi koneistoa, joka on turruttanut hänet monin eri tavoin. Witkacyn unet haluaa antaa yksilölle mahdollisuuden selviytyä: se tapahtuu uusia, tuoreita unia näkevän yhteisöllisyyden kautta. 

Witkacyn absurdi dekadenssi luo esityksen tyylin: kuoleman ja elämän rajaviivojen häivyttäminen, väkivallan läsnäolo, vallankumouksen holtiton arvaamattomuus, rakkauden ja seksuaalisuuden impulsiivisuus… 

Tampereen Työväen Teatterissa toteutuva residenssi on työryhmän ensimmäinen fyysinen tapaaminen. Se käynnistää Suomessa ja Espanjassa tapahtuvien työpajojen sarjan. 

Witkacyn unet on monikielinen, siinä puhutaan suomen lisäksi espanjaa, englantia ja puolaa. Esitys tulee molemmissa maissa ensi-iltaan vuonna 2022.

Ohjaus Mikolaj Bielski
Käsikirjoitus Marko Järvikallas
Sävellys / Muusikko Víctor Heitzmann
Näyttämöllä Miguel Deblas, Eeva Karoliina, Minerva Kautto, Mika Piispa ja Maija Rissanen 
Tuottaja Krista Mäkinen
Tuotanto Teatteri Quo Vadis ja Réplika Teatro (ES)
Esityksen valmistamista ovat tukeneet: Taike, Helsingin kaupunki ja Suomen Kulttuurirahasto

Kuva: Stanisław Ignacy Witkiewicz – Composition with five figures, 1911 © National Museum in Warsaw – Public domain