Vanhempainilta – kipeänhauskan aikalaisdraaman kantaesitys 12.10.2022

Edellinen Seuraava

Vanhemmuus on parasta ja kauheinta! Tokaisun ääripäät kiteytyvät TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä keskiviikkona 12.10.2022, kun Vanhempainilta saa ensi-iltansa. Uusi kotimainen kantaesitysnäytelmä on Veikko Nuutisen käsialaa, ja sen ohjaa Nuutisen kanssa Juho Gröndahl.

Vanhempainilta on kipeänhauska aikalaisdraama kasvatuksesta, isyydestä ja vanhemmuuden vaatimuksista. Veikko Nuutisen edellinen näytelmä, TTT:lläkin nähty Pasi Was Here palkittiin vuonna 2018 vuoden parhaan näytelmätekstin Lea-palkinnolla.

”Vanhemmuudesta kirjoittaminen oli tietoinen valinta. Vanhemmaksi tuleminen on itselleni ollut aikuisiän merkityksellisin tapahtuma ja suuri vallankumous, joka on pakottanut muuttamaan asioiden tärkeysjärjestystä”, Nuutinen kertoo. ”Kun pikkulapsiarki oli päällä, piti kirjoittaa siitä, mikä on omassa elämässä ajankohtaista ja mistä on havaintoja.”

Näytelmässä isä ja lapsi ovat matkalla päiväkodin vanhempainiltaan. Isä ei ole saanut järjestettyä lapselle hoitajaa ja on joutunut ottamaan tämän mukaan. Päiväkotia lähestyessään isä huomaa pelkäävänsä ja ihmettelee sitä itsekin. Miksi draama on nyt tässä? Tässä vanhempainillassa?

Sillä välin kun muut vanhemmat porisevat synttärijäätelöiden kylmäketjuista ja kihomatolääkityksestä, isä uppoutuu yhä syvemmälle itseensä.Hän joutuu vastatusten toisten vanhempien, vanhemmuuden normien sekä omien ennakkoluulojensa kanssa. Hän joutuu kohtaamaan kyselyikäisen lapsensa tarpeet ja oman keskeneräisyytensä ihmisenä.

Onko vanhemmuudesta tullut pelkkää identiteettipolitiikkaa ja kilpailua siitä, kuka tekee sen parhaiten? Kuinka sanoittaa maailma myönteisellä tavalla lapselleen? Onko ekokriisi lopulta pieni ongelma verrattuna siihen, miten hammaspastillit jaetaan? Entä mitä jos arkeaan voisikin vain… paeta?

Vanhempainillan rooleissa nähdään Tero Koponen (isä), Auvo Vihro (4-vuotias lapsi) sekä Anne-Mari Alaspää ja Riikka Papunen.

Kuvat medialle:

Vanhempainilta TTT:n sivuilla:

VANHEMPAINILTA

Kategoria