Uutuusnäytelmä Nyotaimori antaa näkökulmia työelämäkeskusteluun

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 15.9.2021

Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa saa lauantaina 18.9.2021 pohjoismaisen kantaesityksensä uusi kanadalaistekstiin perustuva näytelmä Nyotaimori. Palkitun Sarah Berthiaumen kirjoittamassa tarinassa etsitään työn merkitystä. Ohjaaja on Hilkka-Liisa Iivanainen, rooleissa Anne-Mari Alaspää, Eriikka Väliahde, Jyrki Mänttäri sekä TTT:ssä vieraileva Geoffrey Erista. Nyotaimorin nyrjähtänyt huumori ja henkilögalleria luovat pastellinsävyissä kiiltelevän todellisuuden, joka on arkea ihmeellisempi.

Mia (Anne-Mari Alaspää) on vapaa toimittaja – omien sanojensa mukaan eräänlainen ’kirjailija-toimittaja-kolumnisti-tutkija-editori-bloggari-projektinvetäjä-verkkovastaava-jiiänee’. Hänellä on työn alla artikkeli Urasuuntia etsimässä, jonka tulisi kuvata sitä, millaisiksi maailma ja työelämä ovat muuttumassa. Mainostoimiston työntekijää haastatellessaan Mia kuulee nyotaimorista, vanhasta japanilaisesta traditiosta, jossa alastoman naisen päältä tarjoillaan sushia. Ajatus perinteeseen liittyvästä pysähtymisestä ja antautumisesta ei jätä Miaa rauhaan.

Nyotaimori kuvaa ihmisen ongelmallista suhtautumista työhön, erityisesti ihmisen halua päästää irti oravanpyörästä. Näytelmä on kirjoitettu vuonna 2018, ennen pandemia-aikaa, ja siinä esitetyt kysymykset ovat nousseet maailman tapahtumien takia entistäkin ajankohtaisemmiksi.

Työpsykologi Jaakko Sahimaan mukaan yksi massiivisia mittasuhteita saaneita tarinoita ajastamme on kollektiivinen narratiivi työstä. ”Jos ennen teimme työtä elääksemme, nyt elämme tehdäksemme työtä. Moni puurtaa pakon edessä pitkää päivää. Jollekin onnekkaalle työ tarjoaa aidonoloisen kokemuksen kutsumuksesta ja elämäntehtävästä. Suurimmalle osalle työ on kuitenkin jotain arkista ja korutonta: se on tapa saada leipää pöytään – ja hieman voita leivän päälle”, Sahimaa toteaa käsiohjelmassa.

Ohjaaja Hilkka-Liisa Iiivanaisen mukaan paitsi työtä, Nyotaimori kuvaa mielikuvituksen voimaa ja sen rajoja. ”Mielikuvitus voi parhaimmillaan olla voimavara, jonka avulla voi päästä irti arjen paineiden synnyttämästä paniikista”, toteaa Iivanainen.

Suomessa nähdään kanadalaista näytelmäkirjallisuutta harvoin, joten silläkin tapaa näytelmä on löytö. Nyotaimorin (2018) kirjoittanut Sarah Berthiaume (s. 1983) on näytelmäkirjailija, ohjaaja ja näyttelijä. Hän kertoo pitävänsä maagisen realismin lajista, koska ”se ei tähtää todellisuuden toisintamiseen, ja sen sisällä voi hyödyntää monenlaisia sävyjä, kerronnan tapoja ja perinteitä”. Hänelle itselleen työ ei ole vain elinkeino ja hän puhuu siitä tavalla, johon monet voivat erityisesti juuri nyt samaistua. ”Kirjoittaminen on työni, harrastukseni ja intohimoni. Kollegani ovat ystäviäni; tietokone, jolla työskentelen, on se sama, jolla katson elokuvia lauantai-iltaisin; olohuoneeni on toimistoni. Työ tunkeutuu yksityiselämäni joka sopukkaan ja päinvastoin. Saan tehdä sitä mitä rakastan, mutta minun täytyy tehdä sitä koko ajan. Se on kaksiteräinen miekka.”

Lue lisää näytelmästä teatterin kotisivuilta

Pressikuvat 

Lisätietoja, haastattelupyynnöt, pressiliput
tiedottaja Sari Andersson, 050 5969 069, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv

Nyotaimori
Käsikirjoitus Sarah Berthiaume
Suomennos Reita Lounatvuori
Ohjaus ja sovitus Hilkka-Liisa Iivanainen
Lavastussuunnittelu Milja Aho
Pukujen suunnittelu Hilkka-Liisa Iivanainen ja Päivi Hatanpää
Alkuperäismusiikki Samuli Laiho
Valo-ja äänisuunnittelu Juha Haapasalo
Rooleissa Anne-Mari Alaspää, Geoffrey Erista, Jyrki Mänttäri, Eriikka Väliahde

Kategoria