TTT:n hyväntekeväisyysesityksessä tekstejä Ukrainan sodan keskeltä

Edellinen Seuraava

Tampereen Työväen Teatteri järjestää lauantaina 23.4. klo 13 lukudraamaesityksen Talo horjahti – tekstejä keväältä 2022 Ukrainasta. Hyväntekeväisyysesityksen tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä ukrainalaisten lasten hyväksi Unicefin kautta.

Esityksessä luetaan ukrainalaisten kirjailijoiden kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä ja monologeja. Ne on kirjoitettu sodan keskellä helmi-maaliskuussa 2022.

Tekstikokonaisuuden ovat koonneet ja kääntäneet yhdessä taiteilijat, kääntäjät ja aktivistit Suomesta ja Ukrainasta. Tekstit on sovittanut kokonaisuudeksi näytelmäkirjailija Elli Salo.

TTT:n teatterinjohtaja Otso Kautto pitää lukudraamaesitystä luontevana tapana auttaa Ukrainaa. ”Teatterintekijöinä meillä on tiettyjä osaamisalueita ja vahvuuksia. Niitä käyttäen haluamme keskustella ympäröivän todellisuuden kanssa. Tässä tilanteessa se tarkoittaa sitä, että kriisin keskellä Ukrainassa syntyvät taiteelliset tekstit välittyvät meidän kauttamme tamperelaiselle yleisölle. Hätätila on saanut sikäläiset draamakirjailijat ja runoilijat kirjoittamaan, ja haluamme välittää nämä tärkeät ajatukset yleisön saataville.”

TTT:n lukudraamaesityksessä lukijoina ovat talon omat kiinnitetyt näyttelijät Jari Ahola, Teija Auvinen, Pentti Helin, Jari Leppänen, Heidi Kiviharju, Jaana Oravisto, Suvi-Sini Peltola, Tommi Raitolehto ja Auvo Vihro.

Valtakunnalliseen tukitapahtumien sarjaan ovat ilmoittautuneet mukaan myös muun muassa Kajaanin kaupunginteatteri, Turun Kaupunginteatteri, Lappeenrannan kaupunginteatteri ja KOM-teatteri.

Talo horjahti -lukudraaman bannerin kuva-aihe on harkovalaisen kuvittaja-graafikko Olja Grebennikin päiväkirjasta.

Lukudraamaesityksen sovittanut näytelmäkirjailija Elli Salo kertoo: ”Talo horjahti” -esitys sai alkunsa, kun päätimme ystävieni teatterintutkija Alexandra Dunajevan, kääntäjä Anna Sidorovan ja näyttelijä Anastasia Triznan kanssa ryhtyä keräämään ukrainalaisten ja venäläisten kirjailijoiden viestejä, kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä sodan keskeltä. Samaan aikaan saimme viestin Kreikasta kääntäjä John Freedmanilta, joka kertoi organisoineensa maailmanlaajuisen ”Worldwide Ukrainian Play Readings” -lukuprojektin, tarkoituksena nostaa ukrainalaisten kirjailijoiden ääniä kuuluviin. Freedman lähetti paketin näytelmäkirjailijoiden uusia näytelmiä ja monologeja, joista tuoreimmat on kirjoitettu helmi-maaliskuussa 2022. Kirjailijat jatkavat työtään sodankin keskellä. Kokosin ja sovitin näistä kaikista materiaaleista tunnin mittaisen esitystekstin, jonka käänsimme yhdessä Anni Lappelan, Anna Sidorovan, Riku Toivolan ja Jura Zubin kanssa. Freedmanin innoittamana ehdotimme tekstin lukutilaisuutta suomalaisille teattereille, jotka alkoivat välittömästi ja yhteistuumin järjestää lukudraamoja eri puolilla Suomea.

Lukudraamassa kuullaan ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden Andrii Bondarenkon, Julija Gontšarin, Lena Ljagušonkovan ja Ljudmila Timošenkon monologeja. Suurin osa kirjailijoista on paennut viime viikkojen aikana Kiovasta Lviviin. Monologien lisäksi luetaan lastenkirjakuvittaja Olja Grebennikin ja näytelmäkirjailija Oleg Mihailovin sodanaikaisia päiväkirjamerkintöjä. Grebennik on paennut lastensa kanssa harkovalaisesta kellarista Varsovaan viime viikolla. Oleg Mihailov istuu tätä kirjoittaessani neljän kissansa kanssa kerrostaloasunnossaan Juri Gagarinin kadulla Harkovassa ja kuuntelee räjähdysten ääniä. Joka aamu tarkistan näkyykö hänen facebook-profiilissaan pieni vihreä pylpyrä. Siitä on tullut äkkiä elämänvalo.

24.3.2022, kun sotaa on kestänyt tasan kuukausi.
Koko työryhmän puolesta näytelmäkirjailija ja suomentaja Elli Salo

Talo horjahti -esitys TTT:n verkkosivuilla.

Kategoria