Teija Auvisen ja Auvo Vihron tähdittämä Tuolit on komedia täynnä kielellistä ilotulitusta

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 28.9.2022

Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa saa perjantaina 30.9. ensi-iltansa 1900-luvun merkittävimpiin näytelmäkirjailijoihin kuuluvan Eugène Ionescon Tuolit. Näytelmän on suomentanut ja ohjannut Otso Kautto. Kahden näyttelijän mestarillisen komedian rooleissa nähdään Teija Auvinen ja Auvo Vihro.

Maailmankuulussa komediassa vanha pariskunta odottaa vaikutusvaltaisia vieraita, sillä mies haluaa jättää sanoman jälkimaailmalle. Hän ei kuitenkaan osaa esiintyä, joten avuksi tilataan ammattipuhuja. Näyttämö alkaa täyttyä tyhjistä tuoleista. Lopulta paikalle saapuu myös itse keisari.

Ionesco on maamme teatterissa harvinaista herkkua. Hänen näytelmiään on esitetty 2000-luvulla alle kymmenen kertaa. Kautto on ensi kerran ohjannut Ranskan vuosinaan suomentamansa Tuolit (Les chaises, 1952) Kansallisteatterissa vuonna 2002.

Romanialaissyntyinen Eugène Ionesco (1909-1994) on 1900-luvun merkittävimpiä kirjailijoita. Hänen tekstinsä myötävaikuttivat teatteri-ilmaisun uudistumiseen ja hän onkin niin sanotun absurdin teatterin tärkeimpiä nimiä. Ionesco tarkasteli näytelmissään inhimillistä vuorovaikutusta ja sitä, miten kieli sitä rajoittaa. Ionescon näytelmiä ovat Tuolien lisäksi myös muun muassa Kalju laulajatar (La Cantatrice chauve, 1949), Oppitunti (La Leçon, 1951) ja Sarvikuonot (Rhinocéros, 1959).

Tuolit ensi-ilta 30.9.2022 Kellariteatterissa. Kesto noin 1:25 (ei väliaikaa). Liput 34-17 €.

Käsikirjoitus Eugène Ionesco
Suomennos, ohjaus ja lavastus- ja pukukonsepti Otso Kautto
Valosuunnittelu Jaakko Sirainen
Äänisuunnittelu Jaakko Sirainen ja Otso Kautto
Lavastuksen toteutus Anssi Lankinen ja Jaakko Sirainen
Puvustuksen toteutus Taija-Leena Autio
Kampaukset ja maskit Sari Rautio
Rooleissa Teija Auvinen ja Auvo Vihro

Lisätietoja, haastattelupyynntö ja lehdistöliput
viestintäsuunnittelija Sari Andersson, 050 5969 069, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv

Näytelmän kotisivut

Pressikuvat

Kategoria