Erään itsemurhan anatomia

Kesto

2:30 (sisältää väliajan)

Esitykset

26.-27.11.2024

Näyttämö

Eino Salmelaisen näyttämö

Hinnat

32,00 / 30,00 / 15,00 / 15,00

Esityskieli

suomi

Esityskalenteri

Kolme naista, kolme aikakautta. Yksi yhteinen tragedia.

Palkitun näytelmäkirjailijan ja käsikirjoittajan Alice Birchin Erään itsemurhan anatomiaa on esitetty ja ylistetty ympäri maailmaa. Se on ainutlaatuinen näytelmä, jossa itsemurhan trauma kaikuu yli sukupolvien ja läpi aikojen.

Kolme naista, kolme aikakautta. Yksi yhteinen tragedia.

Syksyn vierailuesitykset 26.11. ja 27.11.2024.

”Näyttelijätyön täyteläinen juhla” – Teatteri & Tanssi
”Nerokas näytelmä ylisukupolvisesta traumasta” – Helsingin Sanomat

Äiti, tytär, tyttärentytär. Kotiäiti, addikti, lääkäri. Kolmen naissukupolven tragediat kietoutuvat näyttämöllä jatkumoksi, jota on mahdotonta paeta. Naisten tahto kirjoittaa omat kohtalonsa uusiksi ei kuitenkaan sammu milloinkaan.

Palkitun näytelmäkirjailijan ja käsikirjoittajan Alice Birchin Erään itsemurhan anatomiaa on esitetty ja ylistetty ympäri maailmaa. Se on ainutlaatuinen näytelmä, jossa itsemurhan trauma kaikuu yli sukupolvien ja läpi aikojen.

Ohjaajat Sanna Silvennoinen ja Davide Giovanzana luovat omassa tulkinnassaan poeettisen maailman, jossa uniikki näytelmä herää henkiin musiikin, nukketeatterin ja fyysisen teatterin keinoin.

Tuotanto Teatteri Metamorfoosi, & (Espoon teatteri) ja Circo Aereo. Esitysvierailu on toteutettu Uudet klassikot – Nya klassiker -rahaston tuella. Rahaston ovat perustaneet yhdessä valtio ja neljä säätiötä: Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Alfred Kordelinin säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Esityksen suunnitteluvaiheessa hyödynnettiin TTT:n residenssiohjelmaa.

Brittiläinen Alice Birch tunnetaan yhtenä käsikirjoittajana mm. sarjoihin Succession, Normal People, Conversations with Friends sekä Dead Ringers. Lue lisää (englanninkielinen Wikipedia)

Näytelmäkirjailija Alice Birch
Käännös Reita Lounatvuori
Ohjaus Davide Giovanzana ja Sanna Silvennoinen
Käännöksen sovitus Mimmi Ahonen ja Sara Koiranen
Valosuunnittelu Juho Rahijärvi
Lavastus- ja pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen
Sävellys ja äänisuunnittelu Viljami Lehtonen ja Maija Ruuskanen 
Nukketaiteilija Elina Sarno
Dramaturgin assistentti, kuiskaaja Sara Koiranen

Näyttelijät Samuli Nordberg, Eero Ojala, Pauliina Palo, Riina Tikkanen, Terhi Suorlahti, Roosa Söderholm, Senna Vodzogbe

Kuvagalleria

Arviot ja artikkelit

Artikkeli | 7.11.2024

Yhteistyö- ja teemailta 27.11. – Erään itsemurhan anatomia

Erään itsemurhan anatomian keskiviikon 27.11. esityksen jälkeen klo 21:30-22:30 järjestettävässä...

Lue lisää
Arvostelu

Eeli Vilhunen, Demokraatti

Fyysisyys, naamiot ja akrobatia

Erään itsemurhan anatomia (engl. Anatomy of a Suicide) palkittiin Susan Smith Blackburn -palkinnolla vuonna 2018. Näytelmä käsittelee nimensä mukaisesti itsemurhaa ja sen ylisukupolvista vaikutusta sekä äidin ja tyttären sidettä. Kun äiti ylittää itsemurhan kynnyksen, kuinka helppo tyttären on seurata perässä?
(–)
Erään itsemurhan anatomia kulkee kolmella aikatasolla: Carol (Terhi Suorlahti) elää perhe-elämää 1970-luvulla, Carolin tytär Anna (Roosa Söderholm) 2000-luvulla ja Annan tytär Bonnie (Senna Vodzogbe) 2030-luvulla. Kaikkien elämä tuntuu ajautuneen traagisiin pisteisiin. Carol on syvästi itsetuhoinen, Anna pakenee todellisuutta huumeisiin ja Bonnie taas pyrkii ratkaisemaan sukupolvista kierrettä ja ihmissuhteitaan viileän kliinisillä ratkaisuilla.
(–)
Tarinaa ei kuljeteta perinteisellä tavalla, vaan sen sijaan se palastellaan ja kiedotaan yhteen siten, että tapahtumat tapahtuvat näyttämöllä kaikki samanaikaisesti. Ne keskustelevat keskenään mutta niillä ei ole kuitenkaan missään vaiheessa täysin suoraa kontaktia toisiinsa. Usein eri asiayhteyksien ja kohtauksien yksittäiset sanat muodostavat yhdessä uusia merkityksiä.
(–)
Fyysisyys, naamiot ja akrobatia ovat kokonaisuudessa mukana valikoidun hienosyisesti, ilman vaivaannuttavaa kikkailun tuntua.

Lue arvostelu
Arvostelu

Maria Säkö, Helsingin Sanomat

Nerokas näytelmä ylisukupolvisesta traumasta

(Suomen kantaesityksestä 1.2.2024 Espoon teatterissa)

Ohitse puhumisia, jankkaamisia, palaamista samaan epämääräiseen tuskaan ja sen saman suuren kysymyksen äärelle. Miten selvitä äidin itsemurhasta ja miten katkaista trauman jatkuminen sukupolvesta toiseen? Sellaisissa tunnelmissa liikutaan kovassa kansainvälisessä nosteessa olevan Alice Birchin (mm. Normal People -sarjan sovittaja ja Dead Ringers -sarjan käsikirjoittaja) nerokkaassa näytelmässä Erään itsemurhan anatomia. Se kertoo ylisukupolvisesta traumasta. Espoon teatterin (&) Revontulihallissa nähtävä esitys on yhteistyöproduktio fyysiseen teatteriin ja naamioihin erikoistuneen Teatteri Metamorfoosin ja sirkusryhmä Circo Aereon kanssa.
(–)
Näytelmä on kirjoitettu pikemmin partituuriksi kuin perinteiseksi näytelmäksi, jossa asiat seuraavat toisiaan. Näyttämöllä elää kolme aikatasoa siten, että kohtaukset esitetään yhtä aikaa ja katsoja joutuu olemaan tarkkaavaisena, jottei menetä palasia.
(–)
Esineteatteri, naamiot, nuket sekä ilma-akrobatiaosuudet muistuttavat siitä, että teatterin eri muotokielet tarkoittavat lähtökohtaisesti muuta kuin temppuja ja käsityötaitoa.
(–)
Kaiken kaikkiaan Espoon esityksessä on paljon sellaista, jota toivoisi isojen teattereiden näyttämöille enemmänkin. Laitosteattereiden kyky pitää näyttämönsä mahdollisimman avoimina eri lajien törmäämisille ovat niiden tulevaisuuden elinehto.

Lue arvostelu