Juhani Karilan romaani Pienen hauen pyydystys ensi kertaa näyttämölle

Edellinen Seuraava

Tampereen Työväen Teatteri tuo ensi kertaa näyttämölle Juhani Karilan hittiromaaniin perustuvan näytelmän Pienen hauen pyydystys, kantaesitys on 17.1.2023 Kellariteatterissa. Karilan romaanin on näyttämölle dramatisoinut ja ohjannut Lija Fischer

Elina Ylijaakon täytyy kirouksen voimasta matkustaa joka vuosi Lappiin ja pyydystää hauki pienestä lammesta. Tehtävä on aina ollut helppo, mutta nyt hauki pyristelee irti kerran toisensa jälkeen. Aika alkaa loppua eikä Näkin sekaantuminen asiaan helpota tilannetta. Kuka on langettanut kirouksen ja miksi? Miten sen voi purkaa? Elinan sielua jäytävät nuoruudenrakastetun menetys sekä äidiltä peritty muistikirja, jota pitäisi uskaltaa käyttää. Kaiken lisäksi häntä etsii poliisi Janatuinen. Hän on varma siitä, että juuri Elina on hänen etsimänsä murhaaja. 

Elina Ylijaakon roolissa nähdään Petra Ahola, Janatuisen roolissa Minerva Kautto ja muissa rooleissa Petra Karjalainen, Juha-Matti Koskela, Suvi-Sini Peltola, Tommi Raitolehto ja TTT:ssä ensi kertaa vieraileva Ville Seivo

Hittiromaanin pohjalta dramatisoitu esitys on maailmaltaan rikas, kekseliäs ja tyylilajeilla leikittelevä. Teos yhdistää omintakeisella huumorillaan kevyesti ja tarkasti suomalaiseen mytologiaan perustuvaa fantasiaa, tummasävyistä rikosdraamaa ja ihmisen olemassaolon syvimpiä kysymyksiä.

Olen pyrkinyt tuomaan näyttämölle maailman, jossa maaginen ja arkinen nivoutuvat toisiinsa ja elävät näyttämöllä rinnakkain. Suomalainen mytologia on valtavan rikasta ja kiehtovaa. Taiteilijana on kihelmöivää päästä luomaan hahmoja, jotka ovat olemassa vain mielikuvituksessa”, kertoo ohjaaja Lija Fischer. Hän on yksi tämän hetken monipuolisimmista teatteriohjaajista, joka mielellään myös itse kirjoittaa, dramatisoi ja kehittelee esityskonsepteja.  

Esityksessä käytetään erilaisia teatterin keinoja, mutta keinot kumpuavat sisällöstä. Olenkin tehnyt erittäin tiivistä ja palkitsevaa yhteistyötä nukketeatteritaiteilija Mira Taussin kanssa. Olemme luoneet teoksen, jossa nukketeatteri on orgaaninen osa kerrontaa ja orgaaninen osa näytelmän maailmaa”, Fischer sanoo.

Kirjailija Juhani Karila on kotoisin Lapista, Pelkosenniemeltä. Tampereen yliopistosta valmistunut Karila on työskennellyt toimittajana. Hän on voittanut J.H. Erkon kirjoituskilpailun ja sijoittunut toiseksi Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailussa. Pienen hauen pyydystyksestä (2019) Karila palkittiin Kalevi Jäntin palkinnolla. 

Ohjaaja Lija Fischer on työskennellyt vierailevana ohjaajana Tampereen Työväen Teatterin lisäksi mm. Yle Radioteatterissa, Joensuun kaupunginteatterissa sekä Suomen Komediateatterissa. Nykyoloissa poikkeuksellisesti Lija Fischer sai suoraan neljävuotisen kiinnityksen ohjaajaksi Lappeenrannan kaupunginteatteriin Teatterikorkeakoulusta valmistuttuaan. Lappeenrannassa hän ohjasi useita suuren näyttämön teoksia, mm. Laura Ruohosen Kuningatar K:n sekä suositun Peter Pan-musikaalin.  Teatterissa Fischer arvostaa moninaisuutta, halliten työvälineensä musikaalista monologiin, lastenteatterista immersiivisiin esityskokemuksiin.  

Ohjaus ja dramatisointi Lija Fischer
Alkuperäisromaani Juhani Karila
Nukke- ja esineteatteriohjaus Mira Taussi
Puku- ja lavastussuunnittelu Veera-Maija Murtola
Valo- ja projisointisuunnittelu Juha Haapasalo
Äänisuunnittelu ja musiikki Ville Leppilahti
Kampausten ja naamioinnin suunnittelu Emmi Puukka
Peijooninuken suunnittelu ja rakennus Helena Markku
Muiden nukkien suunnittelu Mira Taussi
Muiden nukkien rakennus Olga Suutari, Virpi Antila
Taistelukoreografia Ville Seivo

Rooleissa Petra Ahola (Elina Ylijaako, Jokiraukka), Petra Karjalainen (Heta, Keippanan Janna, Astraaliopas), Minerva Kautto (Janatuinen), Juha-Matti Koskela (Keijo, Asko, Tuomas, Astraaliopas), Suvi-Sini Peltola (Naapuri, Marke, Riipin-Akka, Astraaliopas, Jokiraukka), Tommi Raitolehto (Poliisi, Pöllö, Astraaliopas) ja Ville Seivo (Näkki, Jousia, Kunnanjohtaja, Jokiraukka)

Lisätietoja näytelmän kotisivuilta

Pressikuvat

Lisätietoja, haastattelupyynnöt ja pressiliput
viestintäsuunnittelija Sari Andersson, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv, 0505969069

Pressikuva

Kategoria