Ikarossuunnitelma on komedia uskosta, enkeleistä ja jätehuollosta

Edellinen Seuraava

Teatteri Quo Vadiksen ja TTT:n yhteistuotanto Ikarossuunnitelma saa kantaesityksensä 24.11.2023 Kellariteatterissa. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Marko Järvikallas. Ikarossuunnitelma käsittelee uskoa ja pyhyyden kokemuksen kaipuuta rouhean komedian keinoin. Työryhmä on tuottanut materiaalia näytelmään työpajoissa eri puolella Suomea vuodesta 2020 lähtien.

“Yhteisö, yhteisöllisyys nousee tärkeäksi teemaksi pyhyyden kaipuun rinnalle. Olemme eläneet yhdessä tämän prosessin, ja se on muuttanut meitä ihmisinä. Metodi on näyttäytynyt: teemme teatteriesitystä, mutta olemme myös kohdanneet toisemme erityisellä tavalla ja kohtaamisesta on tullut osa teosta”, toteaa käsikirjoittaja ja ohjaaja Marko Järvikallas.

Näytelmän puku- ja lavastussuunnittelusta vastaa Noora Salmi,  valosuunnittelija on Jaakko Sirainen ja äänisuunnittelija Jarkko Tuohimaa. Rooleissa nähdään Minerva Kautto, Mika Piispa, Maija Rissanen ja Pyry Äikää

Hermonin vuorella, kunnan sulkemalla kaatopaikalla, elää omien sääntöjensä mukaan yhteisö. Harri on vastaava esimies virassa, jota ei enää ole. Simo on työharjoittelija, jonka harjoittelujakso ei tunnu päättyvän milloinkaan. Tuuli on yrittänyt aloittaa uuden elämän kaupungissa, mutta se on päättynyt katastrofiin, ja hän on palannut omiensa pariin. 

Vauhdikas ja koskettava tapahtumasarja käynnistyy, kun pakomatkalla oleva Arja, entinen Kelan virkailija, eksyy Hermonin vuorelle. Hän on kokenut entisessä elämässään vahvoja henkisiä ilmestyksiä, mutta nyt voimat tuntuvat hylänneen hänet. Löytääkö hän yhteyden uusien ystäviensä avulla? Onko hän luomassa kultin ja tekemässä itsestään sen henkisen johtajan?  Miksi poliisi on etsintäkuuluttanut hänet? Entä mikä on Ikarossuunnitelma, johon koko yhteisö sitoutuu?

Näytelmä on myös kuvaus yhteisöstä, kultista ja rakkaudesta. Olemmeko kadottaneet uskon? Millaisia hedelmiä kantaa maa, jonka ihmiset ovat vaihtaneet henkisyyden kokemuksen lyhytikäiseen tavaraan? 

Marko Järvikallas on helsinkiläinen kirjailija, dramaturgi ja teatteriohjaaja. Hän kirjoitti ja ohjasi näytelmän PUNK, jonka kantaesitys oli TTT:ssä vuonna 2021. Hänen viimeisimpiä novellikokoelmiaan ovat Sano jotakin kaunista (2021) ja Mihin täällä voi mennä (2020). Järvikallaksen näytelmiä on nähty myös Suomen Kansallistetterissa, Teatteri Vanha Jukossa, KOM-teatterissa sekä Lahden ja Turun kaupunginteattereissa. 

Teatteri Quo Vadis on ammattiteatteri, joka on vuodesta 1985 lähtien luonut omaa estetiikkaa ja näyttämökieltä. Ryhmästä on vuosien aikana kehittynyt monissa yhteyksissä palkittu, ympäri maailmaa esiintyvä teatteri.

Marko Järvikallaksen kotisivut

Lisätietoja näytelmän kotisivuilta 
Pressikuvat 

Haastattelupyynnöt
Teatteri Quo Vadis, tuottaja Krista Mäkinen, 050 303 5029, xevfgn.dhbinqvf+tznvy.pbz

Lehdistöliput TTT:n esityksiin
viestintäpäällikkö Sari Andersson, 0505969069, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv

Kategoria