Useita kaupunkeja valloittanut yhteistuotanto Aleksis Kivi saa Tampereen ensi-iltansa 26.10.

Edellinen Seuraava

Yhteistyössä on voimaa! Seitsemän teatterin ja yhden kamariorkesterin yhteistuotantona syntynyt esitys Aleksis Kivi on valloittanut kaupungin toisensa jälkeen. Helsingin (kantaesitys Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä), Lahden ja Jyväskylän esitysperiodit ovat olleet yleisö- ja arvostelumenestyksiä. Nyt on Tampereen vuoro: ensi-iltamme nähdään Eino Salmelaisen näyttämöllä keskiviikkona 26.10. klo 19.

Aleksis Kivi
on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Esitys liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa rakkaudesta kuolemaan, eksistentialismista rahaan ja luonnosta nykymaailman ongelmiin. Esitys nostaa esiin myös kirjailijan vähemmän tunnettuja puolia sekä ihmisiä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Näyttämöllä nähdään tietenkin seitsemän veljestä ja Nummisuutarien Esko. Ansaitun paikkansa saavat myös Kiven vahvat naisroolit, kuten Lea, jonka nimeä kantavan näytelmän kantaesityksestä (1869) suomalaisen teatterin katsotaan alkaneen.

Riemastuttavan esityksen on ohjannut yhdessä näyttelijöiden kanssa Linda Wallgren. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin päädramaturgin Eva Buchwaldin kanssa.

Sydämellisessä ja älykkäässä kavalkadissa ilmiömäinen näyttelijäduo Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, haitaristi Niko Kumpuvaara ja Avantin jousikvartetti johdattavat katsojansa lennokkaalle retkelle läpi koko Aleksis Kiven elämän ja teosten. Sana helkkyy ja musiikki soi! Marzi Nymanin upeat sovitukset luovat klassista ja kevyttä musiikkia yhdistelevään teokseen sibeliaanisia kaikuja.

Opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsi teoksen tekijäryhmän – Ruuskanen, Vasama, Wallgren ja Buchwald – tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla syyskuussa 2022. Palkinnon perusteena mainittiin muun muassa: “Esitys on enemmän kuin taidetta: sen tarjoilemat ahaa-elämykset, pitkien jatkumoiden ja ajankohtaisten ilmiöiden yhdisteleminen ovat myös korkeatasoisen tiedonjulkistamisen tunnusmerkkejä.”

Yhteistuotannossa ovat mukana Red Nose Company, Kansallisteatteri, kaupunginteatterit Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Kuopiossa, Tampereen Työväen Teatteri sekä Kamariorkesteri Avanti!

Kuvat medialle
https://www.flickr.com/photos/161912546(at)N06/sets/72157720137950176/

Esitys TTT:n sivuilla:
https://ttt-teatteri.fi/program/aleksis-kivi-2/

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja pressiliput Tampereen esitysten osalta:
tiedottaja Mika Kauhanen, puh. 050 401 8252, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv

Kategoria