Tuomas Parkkisen kantaesityskomedia Paljon melua pizzasta huvittaa ennakkoluuloillamme

Edellinen Seuraava

Suomalaisten on epäilty suhtautuvan ulkomaisiin vaikutteisiin torjuvasti tai vähintäänkin varauksella. Olemme kuuluisia ennakkoluuloista ja muutosvastarinnasta. On myytti totta tai ei, vieraan pelosta ja jääräpäisyydestä syntyy nasevaa komiikkaa. Sillä herkutellaan tiistaina 13.9. klo 19 TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä, kun Tuomas Parkkisen näytelmä Paljon melua pizzasta saa kantaesityksensä hänen omana ohjauksenaan.

Historian tosiasia on, että Suomen ensimmäinen pizzeria perustettiin Haminaan kesällä 1961. Pizzanmuotoiseen värikkääseen satamakaupunkiin Parkkinen on sijoittanut fiktiivisen tarinansa siitä, kuinka napolilainen piirakka jakaa uneliaan kaupungin kahtia. Naiset tykkäävät, mutta miehet tietävät totuuden kuten aina. Ei tule menestymään. Suomalainen ei pizzaa syö!

Ja millaisen mustasukkaisuuden aallon nostattaakaan sulavakäytöksinen italiano Risto Rante (Tom Lindholm) tarjoillessaan antimiaan flirttaillen, hymyillen, kevyesti jutustellen. Naiset käyvät ravintolassa ilman miehiä, mikä on 1960-luvun alun Suomessa vielä tavatonta. ”Teemme tämän kaikkien naisten puolesta”, näytelmän naiset päättävät. Monen hässäkän ja kahakan jälkeen päästään lopulta sopuun, ja kaikki saavat mielitiettynsä. Tuomari Isolato (Pentti Helin) voitelee naimakaupat parhain päin.

Parkkinen kirjoitti näytelmänsä Carlo Goldonin klassikon innoittamana. Le Baruffe Chiozzotte on esitetty aiemmin TTT:ssä nimellä Paljon melua kurpitsasta (1973–75) ja Tampereen Teatterissa nimellä Kalarannan rettelö (1986–87).

”Esityksessä on tilannekomediaa, sanaleikkejä, herjoja, kompia, slapstickiä. Ennen kaikkea se on kielellinen virtuoosikomedia.”, Tuomas Parkkinen linjaa.

”Komediassa maailman voi keikauttaa ylösalaisin. Pizzassa nauramme suomalaisten yllättävälle temperamentille ja torailunhalulle, meikäläiset käyttäytyvät juuri niin kuin me luulemme italialaisten käyttäytyvän. Stereotyyppisesti Välimeren piazzalla ratkotaan riitoja ja puhutaan käsillä. Tulistutaan, sovitaan ja tulistutaan uudestaan. Nauramme yhdessä muka hiljaiselle ja rauhalliselle luonteellemme.”

”Me suomalaisethan rakastamme Italiaa. Se on monien suosikkilomakohde. Mitäpä italialaiset eivät olisi meille antaneet? Olemme saaneet heiltä oopperan, maalaustaiteen, viinin, laulun ja tietysti kansallisruokamme pizzan.”

Parkkinen tuntee hyvin 12-henkisen näyttelijäensemblen, joka pizzaa esityksissä pyörittää. Hän on ohjannut TTT:n neljästä näyttämöstä jokaiselle, viimeisimpinä Suku on syvältä (2016 Suuri näyttämö), Pikavoitto (2015 Kellariteatteri), Next to Normal (2012 Vanha päänäyttämö) sekä 5 vuoden rakkaus (2011 TTT-Klubi).

Riemukkaat italoiskelmät rytmittävät Pizzassa komedian kulkua Jussi Vahvaselän sovituksina ja Suvi Salmen liikekielellä. Haminan kaupungin raatihuoneen seudusta ja italialaisesta piazzasta vaikutteita saanut lavastus on Marjatta Kuivaston suunnittelema. Näyttävästä pukusuunnittelusta vastaa Leena Rintala.

Hersyvissä rooleissa nähdään Jari Ahola, Pentti Helin, Heidi Kiviharju, Inke Koskinen, Jari Leppänen, Tom Lindholm, Samuli Muje, Jyrki Mänttäri, Jaana Oravisto, Tommi Raitolehto, Miia Selin ja Sofia Smeds.

Paljon melua pizzasta -esityksestä on avattu syyskaudelle myyntiin lähes 30 näytäntöä. Katsojia odotetaan runsaasti.

Kuvat medialle:
https://ttt-teatteri.fi/pressikuvat/paljon-melua-pizzasta/
Paljon melua pizzasta TTT:n sivuilla:
https://ttt-teatteri.fi/program/paljon-melua-pizzasta/
Tuomas Parkkisen haastatteluartikkeli:
https://ttt-teatteri.fi/tuomas-parkkinen-olin-synkka-ja-serioosi-kaveri-mutta-huomasin-saavani-ihmiset-nauramaan/

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
tiedottaja Mika Kauhanen, puh. 050 4018252, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv

Kategoria