TTT:n kevätkausi käynnistyy: Odotettu Frida ensi-iltaan Suurella näyttämöllä

Edellinen Seuraava

Tampereen Työväen Teatterissa on keväällä kaksi pääohjelmiston ensi-iltaa, Anne Rautiaisen kirjoittama ja ohjaama Frida ja Erin Shieldsin Kadotettu paratiisi. Tero Saarinen Companyn ja TTT:n yhteistuotanto Macbeth saa tänä kevään ensi-iltansa Tanssin Talossa, Suurella näyttämöllä nähdään helmikuussa teoksen ennakkoesitys. TTT antaa kaikki neljä näyttämöään nuorten tekijöiden käyttöön oppilaitosyhteistöissä Hyvästi mansikki, Hullu prinssi 2.4, Rikkomattomat ja Tiikeriooppera. Uudet klassikot -rahoituksen turvin teatterissa nähdään muun muassa nukketeatteria ja vauvateatteria. Ohjelmistoa värittävät vierailuesitykset, stand upit ja TTT-Klubin keikat. 

Kevään ohjelmistossa näkyy vielä vahvasti edellisen teatterinjohtajan Otso Kauton kädenjälki. Uudet linjaukset alkavat näkyä tulevien kausien ohjelmistossa.

Koskettava ja visuaalisesti kunnianhimoinen Frida perustuu rakastetun kuvataiteilija Frida Kahlon (1907-1954) elämään. Käsikirjoittaja ja ohjaaja on Anne Rautiainen,  nimiroolissa on Elsa Saisio ja hänen puolisoaan, kuvataiteilija Diego Riveraa näyttelee Pentti Helin. Ensi-ilta on 18.1. Suurella näyttämöllä. 

Palkitun kanadalaisen käsikirjoittajan Erin Shieldsin näytelmä Kadotettu paratiisi pohjautuu John Miltonin tunnettuun runoelmaan. Rooleissa muun muassa Verneri Lilja, Pihla Pohjolainen ja Riikka Papunen, ohjaus Janne Pellinen. Suomen kantaesitys on 27.1. Kellariteatterissa. 

Rajoja rikkova Macbeth syntyy Suomen huipputekijöiden yhteistyönä. Koreografia ja ohjaus on Tero Saarisen, suomennos ja sovitus Michael Baranin ja näyttelijäntyön ohjaus on Otso Kauton. Teoksessa nähdään näyttämöllä TSC:n tanssijoita ja TTT:n näyttelijöitä. Ennakkoesitys on Suurella näyttämöllä 22.2., varsinaista ensi-ilta juhlitaan ensin Tanssin talossa Helsingissä 13.3.2024 ja 12.9.2024 TTT:n Suurella näyttämöllä. 

Pääohjelmistossa jatkavat vielä kevään ajan Otso Kauton suomentama ja ohjaama sekä Kauton ja Juha-Pekka Raesteen käsikirjoittama Saituri – Ihana raha, Sirkku Peltolan komedia Reikäleipä, Michael Baranin kirjoittama ja ohjaama Pieni maailma, Petra Aholan ja Jari Aholan Tää on ihan perheestä (viimeinen esitys 9.2.) sekä koko perheen hurmaava Merimonsterit, käsikirjoitus ja ohjaus Laura Ruohonen. Ohjelmistossa jatkaa myös Quo Vadiksen ja TTT:n yhteistuotanto Ikarossuunnitelma, käsikirjoitus ja ohjaus Marko Järvikallas.

Opiskelijat valtaavat teatterin kaikki neljä näyttämöä 

Millaisia ovat 2020-luvun loppupuolen nuoret ammattinäyttelijät Suomessa? Yhden vastauksen saa seuraamalla Tampereen yliopiston kolmannen vuoden näyttelijäopiskelijoiden roolitöitä Nätyn ja TTT:n oppilaitosyhteistyössä Hyvästi Mansikki, joka saa ensi-iltansa 17.1. Eino Salmelaisen näyttämöllä. Jouko Puhakan alkuperäisteokseen nähden Niina Alitalon säveltämä musiikki on täysin uusi osatekijä ohjaaja Pauliina Hulkon rakentamassa dramatisoinnissa.

Tiikeriooppera puolestaan on kuumeinen sukellus 1970-luvun Teatterikouluun, jossa aate ja taide käyvät kiivasta taistoa. Yhteistyössä on mukana Tampereen yliopiston teatteritaiteen tutkinto-ohjelma (Näty) ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu. Ensi-ilta on 4.4. Kellariteatterissa.

Hullu Prinssi 2.4 eli totuus siitä miten haarukka tuli Suomeen saa ensi-iltansa Suurella näyttämöllä 12.4. Maija Koskenalustan säveltämän ja Hanna Suutelan kirjoittaman musikaalin ohjaa Mikko Bredenberg. Yhteistyössä on mukana peräti seitsemän oppilaitosta Tampereelta, ja opiskelijoita on näyttämöllä noin 70. 

TAMK musiikkiteatterilinjan kanssa tehtävä yhteistyö Rikkomaton on uuden kotimaisen musikaalin ensimmäinen black box -versio. Ensi-ilta nähdään TTT-Klubilla 20.3. Rikkomattoman ohjaa Inna Tähkänen ja musiikin säveltää Jussi Lukács.

Kiertueteokset saavat pidemmän elinkaaren Uudet klassikot – Nya Klassiker -rahoituksella 

Kolme naista, kolme aikakautta ja yksi yhteinen tragedia raamittaa brittiläisen Netflix-käsikirjoittajan Alice Birchin uutta menestysnäytelmää Erään itsemurhan anatomia. Suomen kantaesityksen ovat tuottaneet Teatteri Metamorfoosi, & (Espoon teatteri) ja Circo Aereo. Vierailuesitykset nähdään Eino Salmelaisen näyttämöllä 11.–24.4. 

Hannele Lampelan ja Ninka Reittun riemukkaaseen lastenkirjasarjaan perustuva, koko perheelle suunnattu Prinsessa Pikkiriikki – kaikkien tuhmuroijien sankari nähdään Kellariteatterissa 14.2.-20.2.2024.

Metsämosaiikki puolestaan on moniaistinen vauvateatteriesitys, jossa tila muuttuu pala palalta lumoavaksi metsäksi elävän musiikin, liikkeen ja kauniiden luontokuvien kautta. Anne Korhosen, Maria Myllykankaan, Minna Savinin ja Outi Sädekallio-Snellmanin ohjaama esitys on tarkoitettu alle 1-vuotiaille vauvoille ja heidän läheisilleen. Loppuunmyydyt esitykset ovat 27.1. ja 10.2. Eino Salmelaisen näyttämön lämpiössä. 

Kaikki kolme monenikäisiä katsojia teatterin pariin houkuttelevaa teosta on tuotu TTT:hen Uudet klassikot – Nya Klassiker -rahoituksen turvin.

Ritarillinen komedia Don Quijote palaa maaliskuussa, TTT-Klubin suosikit jatkavat, Suurella stand uppia ja maailmanluokan drag show 

Red Nose Companyn vauhdikas klassikko-iloittelu Don Quijote palaa TTT:n ohjelmistoon kahdeksi päiväksi. Näytännöt viiden tähden arvioita saaneesta esityksestä Eino Salmelaisen näyttämöllä 15. ja 16.3. Residenssiteos Hurmos nähdään 2.-10.2., ja Kellariteatterissa vierailee myös TTT:n residenssissä valmistunut burn out -näytelmä Hermostoromahdus.

Edelliskausilta TTT-Klubilla jatkavat esitykset ovat Mars vs. Venus? 2 – Uusintaottelu, Luolamies ja Huonosti käyttäytyvät äidit. Suurella näyttämöllä vierailee 23.3. Divet Show – Sex, Drag and Rock’n’Roll

Suositut stand up -vierailut saavat jatkoa kevätkaudellakin. Suurella näyttämöllä komiikkaa viljelevät Jukka Lindström, Heli Sutela, Anna Rimpelä ja Jaakko Saariluoma 17.2. Ison puolen valtaa myös kiertue-esitys Kovan päivän stand up -ilta 4.5. kahdella esityskerralla, koomikoina Lindström, Köpi Kallio, Ursula Herlin ja Matti Paalanen; toinen näytännöistä on jo loppuunmyyty. TTT-Klubilla nähdään keväällä kahdeksan stand up -klubia vaihtuvin koomikoin. Lisäksi keväällä TTT-Klubilla soi 16 keikkaa ja konserttia, joista kolme on tässä vaiheessa loppuunmyytyjä: Pate Mustajärvi, Sir Elwood Duo sekä Marzi Nymanin yhtye Hendrix-teemallaan.

Pääohjelmiston ensi-illat ja ennakot keväällä 2024
18.1. Frida, ensi-ilta Suurella näyttämöllä
27.1. Kadotettu paratiisi, Suomen kantaesitys Kellariteatterissa (huomaa muuttunut ensi-iltapäivä)
22.2. Macbeth ennakko Suurella näyttämöllä, kantaesitys 13.3.2024 Tanssin talossa, Tampereen ensi-ilta 12.9.2024 Suurella näyttämöllä

Oppilaitosyhteistyöt
17.1. Hyvästi Mansikki ensi-ilta Eino Salmelaisen näyttämöllä
3.4. Tiikeriooppera ensi-ilta Kellariteatterissa
12.4. Hullu prinssi 2.4 eli totuus siitä miten haarukka tuli Suomeen ensi-ilta Suurella näyttämöllä
20.3. Rikkomaton-musikaalin black box -version ensi-ilta TTT-Klubilla

Vierailut
20.1 alkaen Mars vs. Venus uusintaottelu TTT-Klubilla
17.2. Neljän tähden stand up -ilta Suurella näyttämöllä
23.3. Divet Show – Sex, Drag and Rock’n’Roll Suurella näyttämöllä
17.2. alkaen Luolamies TTT-Klubilla 
24.2. alkaen Huonosti käyttäytyvät äidit TTT-Klubilla
15.3. ja 16.3. Don Quijote Eino Salmelaisen näyttämöllä
4.5. Jukka Lindström: Kovan päivän stand up -ilta Suurella näyttämöllä
23.2. alkaen Hermostoromahdus Kellariteatterissa

Uudet klassikot – Nya klassiker
14.2.-20.2 Prinsessa Pikkiriikki Kellariteatterissa
11.4. alkaen Erään itsemurhan anatomia Eino Salmelaisen näyttämöllä
27.1. ja 10.2. Metsämosaiikki Eino Salmelaisen näyttämön lämpiössä

Residenssi
2.2., 9.2. ja 10.2. Hurmos Kellariteatterissa

Lisätietoja, haastattelupyynnöt ja pressiliput
viestintäpäällikkö Sari Andersson, 0505969069, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv
viestäsuunnittelija Mika Kauhanen, 0504018252, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv

Teatterin kotisivut 
Pressikuvat

Kategoria