TTT:n kevät näyttää valtavalta: Alkutalvessa vallan teemoja, kaikkiaan ensi-iltoja seitsemän

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 15.1.2020

 

Tampereen Työväen Teatterin keväässä on peräti seitsemän ensi-iltaa, joista kolme on kantaesityksiä. Ludvig Holbergin kansankomedia Jeppe Niilonpoika saa ensi-iltansa 25.1. Suurella näyttämöllä. Ohjaus ja sovitus on Akse Petterssonin, jonka ohjaus Kaspar Hauser on nimetty sukupolvikokemukseksi ja vuosikymmenen elämykseksi. David Mametin #metoo -aihetta käsittelevä Karvas pala (Bitter Wheat) tulee Eino Salmelaisen näyttämölle 21.1. Pohjoismaisen kantaesityksen ohjaa Milko Lehto. Seela Sella on Hitler uutuusnäytelmässä Hitler ja Blondi, vastanäyttelijänään Verneri Lilja. Näytelmän käsikirjoitus ja ohjaus on Michael Baranin ja kantaesitys 19.2. TTT:ssä ja syksyllä 2020 Kansallisteatterissa. Teatteri Takomossa syyskuussa ensi-iltansa saanut yhteistuotanto Ruusuruoska tulee TTT:n Kellariteatteriin helmikuussa, ohjaus on Esa Kirkkopellon.

Jeppe Niilonpoika saa rajattoman vallan. Elokuvamoguli Barney Fein ajaa kaikkivoipaisuutensa juovuttamana kaikki läheisensä tuhoon. Seela Sella etsii Hitleriä itsestään. Näissä alkutalven uusissa ensi-illoissa on yksi yhteinen nimittäjä: Tutkimme sitä, mitä valta-asema ihmiselle tekee ja miksi se niin helposti houkuttelee väärinkäyttöön? ”, toteaa teatterinjohtaja Otso Kautto.

Suomen Kansallisteatterin kanssa aloitettavan yhteistyön lisäksi TTT syventää oppilaitosyhteistyötään ja antaa Suuren näyttämön nuorien kykyjen käyttöön. Rakastettu Dingo-nuorisomusikaali Nahkatakkinen tyttö esitetään viisi kertaa tammikuussa Tampereen Yhteiskoulun lukion 125-vuotisjuhlanäytäntönä. Marietta Kunnaksen ohjaamassa musikaalissa rooleissa on 80 Tampereen yhteislukion opiskelijaa sekä näyttelijät Miia Selin ja Juha Junttu. Toukokuussa näyttämön valtaa Tampereen Musiikkiluokkien 45-vuotisjuhlanäytäntö seikkailumusikaali Peter Pan. Tiina Brännaren ohjauksessa on mukana kaikkiaan 200 Tampereen Musiikkiluokkien oppilasta.

Kohtuuton komedia Jeppe Niilonpoika
Ensi-ilta 25.1.2020 Suurella näyttämöllä

Jeppe Niilonpoika heitetään kesken kaiken vallan ytimeen. Kun Jeppe, jälleen kerran korkin päälle astuttuaan, herääkin paronina, herrana ja valtiaana nousee kysymys: mitä kaikkea itsevaltiaana voikaan tehdä? Ja minkälainen on laskuhumala, kun aamu paljastaa juhlan jäljet ja paroni muuttuu takaisin talonpojaksi? ”Jeppe Niilonpoika tarkastelee sitä, kenelle valta sopii. Vai sopiiko se kenellekään. Se on sadunomainen tarina, josta tiedetään tämä yksi lause: Miksi Jeppe juo?”, kertoo näytelmän suomentaja, sovittaja ja ohjaaja Akse Pettersson. ”Suomalaisille suhde alkoholiin on vähintäänkin monimutkainen. Se on sekä suuren nautinnon, ilon ja riemun aihe. Ja yhtä suuren surun, pelon ja pettymyksen aihe. Meidän kulttuurissamme on monia Jepen kaltaisia hahmoja Röllipeikosta Uuno Turhapuroon, joita me sekä ihailemme että paheksumme”. Nimiroolissa nähdään ensi kertaa Tampereella vieraileva Joonas Heikkinen ja muissa rooleissa TTT:n uudet kiinnitykset Hiski Grönstrand ja Anne-Mari Alaspää sekä Kaisa Sarkkinen, Juha-Matti Koskela, Jyrki Mänttäri, Saska Pulkkinen, Miia Selin ja Auvo Vihro. Näytelmää suositellaan yli 15-vuotiaille.

Musta komedia Karvas pala
Pohjoismainen kantaesitys 21.1.2020 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Lontoon West Endissä juhlittiin kesäkuussa 2019 Bitter Wheat -näytelmän ensi-iltaa. Pääroolissa nähtiin John Malkovich: elokuvatähti oli päättänyt palata teatterin näyttämölle 30 vuoden tauon jälkeen. Pulitzer-palkitun, kiistellyn David Mamet’n kirjoittama näytelmä oli herättänyt jo etukäteen runsaasti huomiota tulenaran #metoo-aiheensa takia. Tampereella oltiin hereillä ja näytelmän esitysoikeudet saatiin Suomeen pikavauhtia – ensimmäisenä Pohjoismaissa. Karvas pala kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun vallantunne loiskuu kerta kaikkiaan yli äyräiden. Näytelmän häikäilemätön mediamoguli Barney Fein puskee päämääriinsä keinolla millä hyvänsä, kunnes hänen valtakuntansa romahtaa. Mutta millainen on Feinin loppu? Näytelmän on suomentanut Michael Baran, ohjaus on Milko Lehdon. Pääroolissa nähdään Aimo Räsänen, muissa rooleissa Yuko Takeda, Suvi-Sini Peltola, Jari Ahola, Tommi Raitolehto, Janne Kallioniemi ja Joes Teka.

Hitler ja Blondi: Kansallisteatterin ja TTT:n yhteistuotanto
Kantaesitys 19.2.2020 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Suomen Kansallisteatterin ja TTT:n yhteistuotantona ja -toteutuksena syntyy Kansallisteatterin dramaturgin ja ohjaajan Michael Baranin näytelmä Hitler ja Blondi. Kantaesitys nähdään helmikuussa Tampereella, syksyllä esitykset alkavat Helsingissä. Hitler ja Blondi on runollinen, anteeksipyytelemätön ja komiikkaa kaihtamaton tutkimusmatka Adolf Hitlerin ja hänen lemmikkikoiransa Blondin elämään ja aivoituksiin. Millaisena valtiaana Hitler saattaisi näyttäytyä uskollisen mutta tarkkavaistoisen saksanpaimenkoiran silmin? Rooleissa nähdään Seela Sella ja Verneri Lilja. Michael Baran ohjaa oman teoksensa. Suunnittelu- ja tuotantoryhmä tulee yhteisesti sekä Kansallisteatterista että TTT:sta.

Ruusuruoskan ensi-ilta oli Teatteri Takomossa loistoarvioiden saattelemana
Tampereen ensi-ilta 6.2.2020 Kellariteatterissa

Esa Kirkkopellon ohjaama Ruusuruoska on yhteistuotanto. Se sai kantaesityksensä Teatteri Takomossa 20.9. loistoarvioin. Minna Kontkanen kommentoi esitystä Suomen Kuvalehdessä: ”Alpo Jaakolan mystinen kuvataide puhkeaa näyttämöllä ääneen ja liikkeeseen. Se on sanan ja kuvan rajoja kaatava maineteko”. Tampereen ensi-ilta on 6.2.2020 Kellariteatterissa. Alpo Jaakolan sarjakuviin perustuvan näytelmä rooleissa ovat Takomosta Joanna Haartti, Joonas Heikkinen ja Nätystä Sofia Smeds sekä TTT:stä Minna Hokkanen ja Auvo Vihro. Tekstin on kirjoittanut Mika Rättö ja musiikki on Eero Palviaisen.

Pop Fiction on TTT-Klubin kevätkauden uutuus
Maaliskuun 13. päivä TTT-Klubilla saa ensi-iltansa sketsejä ja hittejä sisältävä Pop Fiction – tarinoita populaarikulttuurista. Esitys sukeltaa populaarikulttuurin ilmiöihin, sen viihdyttävimpiin ja hauskimpiin piirteisiin. Mitä meille on tapahtunut? Miksi haluamme jakaa tai löytää itsemme parisuhdehelvetistä paratiisisaarella? Miksi haluamme katsoa itseämme katsomassa teeveetä tai katsooko sitä enää kukaan? Mukana hittibiisejä Suomesta ja maailmalta. Käsikirjoitus Heikki Syrjä ja Johanna Tohni, ohjaus Otto Kanerva, rooleissa Johanna Tohni, Sami Hintsanen ja Juha Junttu. Pop Fictionista järjestetään myös kaksi Work in Progress -harjoitusesitystä ennen ensi-iltaa.

TTT-Klubilla vierailevat keväällä aiemmin julkistetut musiikkinäytelmät Rakastan sua ja Abbaa (alkaen 18.1.) sekä Lasilliset Juicea (alkaen 24.1.). Tribuuttikonsertteina kuullaan Leonard Cohenin (12.3.), Bruce Springsteenin (21.3.) ja Bob Dylanin (16.5.) lauluja. Panu Savolainen ja JPP omistavat jazzin ja kaustislaisen viulismin yhdistävän konsertin Charlie Parkerin juhlavuodelle 13.2. M.A. Numminen ja Pedro Hietanen pureutuvat Kiellettyihin lauluihin 20.2. Buenos Airesin tangoihin eläytyvät Martin Alvarado, Eero Koivistoinen ja Alexi Tuomarila 22.4. Omaa musiikkiaan esittävät keväällä Kanerva ja Kielo Kärkkäinen (25.1.), Martti Servo & Napander (1.2.), Micke Björklöf & Blue Strip (8.2.), Cuejero feat. Anette Åkerlund (7.3.), Laura Moisio ja Viitasen Piia (14.3.), Edu Kettunen (4.4.), Dr. Helander & Third Ward (18.4.), Paleface (25.4.), Pauli Hanhiniemi – Ville Rauhala MAD (9.5.) sekä Nina Mya yhtyeineen (14.5.).

Kevätkauden stand up -koomikoita TTT-Klubilla ovat Jacke Björklund, Rudi Rok ja Tommi Mujunen (17.1.), Ursula Herlin, Lasse Oikarinen, Ray Zambino ja Eero Corso (Läpimurto-kiertue 31.1.), Jukka Lindström, Teemu Vesterinen ja Heli Sutela (14.2.), Jukka Lindström harjoitusesityksellään Stand upin deadline (5.3.), Olli Siiki, André Wickström ja Krisse Salminen (6.3.), Anitta Ahonen, Paul Westlake ja Jussi Simola (20.3.), Ali Jahangiri uudella kiertue-esityksellään Ali ihmemaassa (3.4.), Anders Helenius, Eeva Vekki, Tomi Haustola ja Antti Haapala (Noin viikon stand up -kiertue 17.4.), Ida Grönlund, Mikko Vaismaa ja Tomi Walamies (2.5.) sekä Iikka Kivi esityksellään Spede on kuollut (15.5.).

Stand uppia on luvassa myös Kellariteatterin lämpiössä. Kiltin tytön syndrooma on Eriikka Väliahteen omakohtaista ja hauskaa, mutta ei totista stand uppia keski-ikäisen ruuhkavuosinaisen elämästä 22.-25.1. (loppuunvarattu).

Ohjelmistossa jatkavat
Suuren näyttämön syyskauden uutuuksia esitetään vielä kevään ajan. Juhannustanssit on ohjelmistossa 21.3. asti ja hittimusikaali Poikabändi 16.5. saakka. Kellariteatterissa Koiran morsiamet jatkaa ohjelmistossa koko kevään. Lapsille on 4.3.-26.4. tarjolla viihdyttävä Tatu ja Patu – Syömään!. Eino Salmelaisen näyttämöllä ohjelmistossa jatkavat Pikku vampyyri, Vanhoja poikia, Don Quijote ja Yhtä matkaa. TTT-Klubilla nähdään Mars vs. Venus? ja Luolamies.

Lisätietoja
Työryhmät ja lisätietoja näytelmistä teatterin kotisivuilta http://www.ttt-teatteri.fi

Pressikuvat
http://www.ttt-teatteri.fi/medialle

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
tiedottaja Sari Andersson, 050 5969 069, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv
tiedottaja Mika Kauhanen, 050 401 8252, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv

Facebook / Instagram / YouTube / Twitter

 

 

Kategoria