TTT kiinnitti taloon kaksi uutta dramaturgia – Hanna Suutelan ja Juho Gröndahlin

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 23.5.2019 

Tampereen Työväen Teatteri saa syksyllä taloon kaksi uutta dramaturgia. Näytelmäkirjailija, dramaturgi Juho Gröndahl aloittaa työnsä 1.8.2019 ja professori Hanna Suutela 1.9.2019. He seuraavat tehtävässä dramaturgi Seija Holmaa, joka jää eläkkeelle 1.8.2019 tehtyään merkittävän 36-vuotisen uran dramaturgina, joista 28 vuotta TTT:ssä.

Halusimme kehittää jo entisestään laajaa dramaturgin toimenkuvaa ja sen vuoksi palkkasimme TTT:hen kaksi mahdollisimman erilaista osa-aikaista dramaturgia. Molemmat ovat loistavia, kielitaitoisia lukijoita, jotka kykenevät seuraamaan, mitä maailmankirjallisuudessa tapahtuu. Molemmat ovat myös taitavia antamaan palautetta kirjailijoille ja kätilöimään uusien kirjailijoiden tekstejä näyttämölle”, avaa teatterinjohtaja Otso Kautto valinnan taustoja. ”Juho Gröndahlilla on taustansa puolesta suora kontakti nuoren polven tekijöihin ja poikkeuksellinen tahto lukea paljon tekstejä. Hanna Suutelan saaminen taloon on voitto koko teatterialalle. Hän hoitaa TTT:n taiteellisen työn lisäksi samaan aikaan Tampereen Yliopiston professuuria ja avaa meille ovet alan uusimpaan tutkimukseen ja koulutukseen. Tämän me haluamme hyödyntää. Hän tulee näiden tehtävien ohella ottamaan vastuuta myös uudenlaisen viestinnän suunnittelusta ja toteutuksesta”, sanoo Kautto. ”Ja jotain Seija Holman työhönsä antamasta panostuksessa kuvaa se, että kun hän jää eläkkeelle, tarvitaan kaksi dramaturgia paikkaamaan syntyvä aukko.”

Juho Gröndahl (s. 1984 Vantaalla) on valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelmasta vuonna 2015. Hän on työskennellyt dramaturgina, käsikirjoittajana sekä kirjoittamis- ja teatterityöpajojen vetäjänä Kansallisteatterin alueellisissa yleisötyöhankkeissa vuosina 2013-2018. Hän on ollut mukana kirjoittamassa myös journalismia ja fiktiota yhdistelevän podcast-kokonaisuuden Tulevaisuus hanskassa sekä tehnyt näytelmäsuomennoksia. Gröndahl kirjoitti Teatteri Vanhassa Jukossa 2018 kantaesityksensä saaneen näytelmän Ehkä kaikki menee hyvin – väkivallattomia kohtauksia rauhan ajan Suomesta, jonka ohjasi Linda Wallgren. Parhaillaan hän on mukana Tampereen Työväen Teatterin lokakuun ensi-illassa Juhannustanssit, johon hän on tehnyt Hannu Salaman tekstiin perustuvan dramatisoinnin, ohjaaja on Linda Wallgren.

Joensuulaislähtöinen Hanna Suutela (s. 1967) on väitellyt Helsingin yliopiston teatteritieteen oppiaineesta vuonna 1998. Vuodesta 2005 hän on toiminut Tampereen yliopistossa Teatterin ja draaman tutkimuksen professorina. Suutelan tutkimusalueita ovat olleet muun muassa kansalliset näyttämöt ja kotimainen teatterihistoria. Viime aikoina hän on julkaissut artikkeleita muun muassa dokumenttiteatterista sekä Aleksis Kiven ja Sirkku Peltolan tuotannosta. Suutela on musiikkiteatterin tuntija, jonka kiinnostuksen kohteita ovat olleet niin oopperalibretot kuin nuorisomusikaalien kirjoittaminen. Hanna Suutela on yksi suosikkimusikaalin Nahkatakkinen tyttö tekijöistä. Teos nähdään keväällä 2020 keväällä 2020 Tampereen Yhteiskoulun lukion oppilastyönä Suurella näyttämöllä.

Dramaturgin tehtäviin kuuluu näytelmäkirjallisuuden seuraaminen maailmanlaajuisesti, ohjelmistosuunnitteluun osallistuminen, tekstien dramatisointi ja sovittaminen sekä palautteen antaminen. Dramaturgi tuo myös muun oman henkilökohtaiseen osaamiseensa perustuvan panoksensa talon taiteelliseen toimintaan.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
tiedottaja Sari Andersson, 050 5969 069, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv 

Henkilökuvat:
http://www.ttt-teatteri.fi/mediagalleria/henkilokuvat 

Kategoria