Työryhmän tiedot ja taustamateriaali: Jeanne d’Arcin housut

Edellinen Seuraava

Kantaesitys 24.1.2023 TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä

Käsikirjoitus ja ohjaus Linda Wallgren
Dramaturgi Juho Gröndahl
Sävellys, musiikin harjoitus ja livesäestys Petra Poutanen
Pukusuunnittelu Sanna Levo
Kampausten ja naamioinnin suunnittelu Pepina Granholm
Lavastus- ja videosuunnittelu Janne Vasama
Valosuunnittelu Juha Haapasalo
Äänisuunnittelu Niklas Vainio
Tuottaja Heidi Kollanus
Apulaistuottaja Elise Richt

Rooleissa

Inke Koskinen
Jeanne d’Arc (noitana poltettu Ranskan kansallissankari 1412–1431), kansanedustaja, toimittaja, Jean-Marie Le Pen (Ranskan Kansallinen rintama -puolueen entinen puheenjohtaja)

Miia Selin
Anneli A. (miehensä murhasta syytetty yrittäjä), valamiehistön jäsen, Kaarle VII (Ranskan kuningas 1403–1461), kansanedustaja, toimittaja

Sofia Smeds
Anneli J. (europarlamentaarikko, entinen pääministeri), valamiehistön jäsen, hoviväkeä, syyttäjä, sotilas, Hannu Takkula (Keskustan varapuheenjohtaja), Isabelle (Jeannen äiti), Hanna Gullichsen (kokki)

Samuli Muje
”Seppo” (peitepoliisi), Jean Beaupére (maisteri), hoviväkeä, Martti Manninen (presidentin neuvonantaja), Amos (kranaatinheitinjärjestelmä), poliisi, sotilas, Jacques (Jeannen isä), Kari ”Kape” Aihinen (julkkiskokki), Jarmo Korhonen (Keskustan pitkäaikainen puoluesihteeri)

Jyrki Mänttäri
käsikirjoittaja-ohjaaja, tuomari Pierre Cauchon (oikeusistuimen puheenjohtaja), hoviväkeä, Tarmo Ropponen (politiikantoimittaja), Paavo Lipponen (SDP:n puheenjohtaja), poliisi, sotilas, Sanna Marin (pääministeri, SDP)

Pyry Äikää
Jean Lemaitre (varainkvisiittori), hoviväkeä, Tarja Halonen (presidentti), kansanedustaja, George W. Bush (Yhdysvaltain presidentti), Mamma Rosa (helsinkiläinen ravintola), poliisi, sotilas, Jessica Rabbit (sarjakuvahahmo, femme fatale), pikkupoika totuuden torvi, toimittaja, Tytty Yli-Viikari (Valtiontalouden tarkastusviraston entinen pääjohtaja)

Petra Poutanen
pyöveli, keijukaisten puu (myyttinen pyökki), kansanedustaja, toimittaja, kirjuri

Tekninen toteutus

Näyttämöpäällikkö Veera Laitinen
Näyttämömestari Hannu Alanen / Antti Lauttamäki
Järjestäjä Piia Mäki
Kuiskaaja Juha Äystö
Tarpeistonhoitaja Johanna Keiski
Pukija Veera Onttonen
Näyttämötyöntekijä Teemu Lehtomäki
Valo-ja video-operaattori Juha Haapasalo / TJ Mäkinen
Ääniajot Niklas Vainio / Tero Koivisto
Uutismateriaalin kokoaminen Matias Korhonen
Videomateriaalien koostaminen Janne Vasama
Lavastuksen valmistus Aatu Rantasen johdolla Martin Jolly, Heli Luukkanen, Toni Palander, Marianne Rautiainen, Raino Saastamoinen, Anssi Suutarinen, Kari Toivanen, Seija Vuorinen
Pukujen valmistus Eila Jouttunpään johdolla Päivi Hatanpää (teosvastaava) sekä Taija-Leena Autio, Satu Eriksson, Heli Tapper, Inessa Tapala
Kampaukset ja naamiointi Sari Raution johdolla Pepina Granholm (teosvastaava) sekä Heidi Saarinen, Tytti Virjo
Graafinen suunnittelu Anne Sillanaukee
Valokuvat Kari Sunnari
Videotrailer Valtteri Auvinen
Viestintä Mika Kauhanen

Näytelmän tekijänoikeudet: Linda Wallgren

Näytelmän taustamateriaaleja

Näytelmäkäsikirjoituksen pohjana on käytetty Jeanne d’Arcin oikeudenkäyntien pöytäkirjoja, suom. Jukka Norri (2017). 

Lisäksi teos sisältää katkelmia Christine de Pisanin runoelmasta Laulu Jeanne d’Arcista (1429) sekä Arcade Firen kappaleen Joan of Arc

Sitaatteja ja taustamateriaalia on haettu myös Syylliseksi kirjoitettu -tutkimuksesta (Noppari, Raittila, Männikkö, TAU 2015), Anneli Auerin Murhalesken muistelmat –romaanista sekä Halko#3-esityslaboratoriokonseptin teksteistä (Parviainen, Wallgren, Teatteri Vanha Juko 2016).

Christine de Pisan: Laulu Jeanne d’Arcista
Esityksessä käytettyjen säkeistöjen sisältö, suorasanainen suomennos

11.
Kuka olisi ikinä uskonut tätä ihmettä, ellei se olisi niin hyvin tunnettu ja todistettu? Muistakaamme tämä: nuoren neidon kautta Kaikkivaltiaan armo lankesi Ranskan ylle.

21.
Siunattu Neito, Jumala soi sinulle niin suuren kunnian. Sinä katkaisit köyden, jolla Ranska oli sidottu. Toit rauhan sodan runtelemaan maahan.

22.
Synnyit hyvään aikaan. Siunattu olkoon Hän, joka sinut loi! Hänen Neitsyensä täytti sinut Pyhällä hengellä, ja niin suuret lahjat on Hän sinulle antanut, ettei hän selvästi kiellä sinulta mitään. Kuka muu voisi sinulle tämän palkita?

23.
Mooses oli Jumalan toimesta suuresti siunattu, ja hän johdatti Jumalan kansan pois Egyptin orjuudesta luvattuun maahan. Samalla tavalla, siunattu Neito, olet sinä johdattanut meidät pois pahuudesta omassa maassamme.

24.
Olet vain nuori yksinkertainen neito, jolle Jumala antoi voiman ja vallan johtaa sotaretkeä. Sinä kukistat kapinalliset ja ravitset Ranskaa rauhan rinnalla, jonka maito ei koskaan ehdy.

26.
Koskaan ei ole kuultu näin ihmeellistä tarinaa. Kaikista menneisyyden suurmiehistä yhtäkään ei voi verrata Jeanneen, joka vapauttaa meidät valloittajan ikeestä. Sillä Jumala, joka häntä ohjailee, on antanut hänelle suuremman sydämen kuin kenellekään muulle.

29.
Jumalan ihme lähetti hänet tänne, ja enkeli johdatti hänet auttamaan kuningastamme. Se, mitä hän teki, ei ollut harhaa. Tulokset sen todistavat.

30.
Häntä kuulusteltiin huolella oppineiden miesten toimesta, ennen kuin uskottiin, että Jumala oli todella lähettänyt hänet kuninkaamme luo. Mutta historia kertoo meille totuuden: tämä tehtävä oli hänen kohtalonsa.

34.
Mikä kunnia naissukupuolelle! Todiste Jumalan rakkaudesta sitä kohtaan. Toisin kuin ne, jotka pakenivat valtakunnasta, tämä nainen pelasti sen. Hän teki sen, mihin miesjoukot eivät pystyneet, ja nyt petturit ovat poissa.

44.
Ketä suurmiestä voisi siis verrata tähän naiseen, jonka päähän pitäisi asettaa kruunu. Hänen tekonsa osoittavat, että Jumala on antanut hänelle enemmän rohkeutta kuin kenellekään muulle. Mutta hänen tehtävänsä ei ole vielä täytetty, sillä uskon, että Jumala lähetti hänet tänne tuomaan rauhan Maan päälle.

Kategoria