Teatterin sydän sykkii yleisölle
Tampereen Työväen Teatterin uudet johtajat, taiteellinen johtaja Miko Jaakkola ja toimitusjohtaja Janne Auvinen, näkevät teatterin elinehtona yleisönsä. “Ilman yleisöä teatteri on pelkkä tyhjä kuori”, Auvinen toteaa. Teatterin rooli korostuu entisestään nykymaailmassa, jossa vastakkainasettelu ja eriarvoisuus lisääntyvät. “Tarvitsemme tiloja, joissa voimme jakaa tunnistettavia tarinoita ja kokea yhteenkuuluvuutta”, Jaakkola sanoo.
Teatterin merkityksen ja sen yhteiskunnallisen roolin painotus on vahva molempien puheissa. “Haluan, että tekemämme taide on merkityksellistä. Sen pitää liikuttaa katsojan mieltä ja tunteita. Inhoan sanaa elämys, se on tyhjä ja korulausemainen. Teatterin pitää tarjota kokemuksia, jotka jäävät mieleen ja muuttavat katsojaa”, toteaa Auvinen.
Jaakkola kertoo ohjelmiston suunnittelun olevan avainasemassa. Hän korostaa ohjelmiston ajankohtaisuutta ja yhteyttä ympäröivään yhteiskuntaan: “Ohjelmisto heijastelee aina aikaansa. Tarinoiden on reagoitava siihen ilmapiiriin ja tunneilmastoon, jossa elämme. Välillä teatteri lohduttaa, välillä se haastaa, mutta tärkeintä on, että se avaa uusia näkökulmia.”
Teatterin paikallisuus ja sen vaikutus ovat erityisen tärkeitä molemmille johtajille. “TTT on ollut minulle erityinen paikka koko elämäni ajan. Se on toinen kotini. Vaikka olen asunut muualla, olen aina seurannut, mitä Työviksessä tapahtuu. Se on tamperelaisuuden lujaa ydintä”, Auvinen kuvailee. Jaakkola puolestaan kokee Tampereen olevan poikkeuksellinen teatterikaupunki: “Täällä teatteri käy jatkuvaa vuoropuhelua ympäristönsä kanssa. Paikallisuus näkyy esityksissä, ja yleisö on omistautunutta.”
Teatterin tulevaisuus rakentuu yhteistyön ja uudistumisen varaan. Auvisen mukaan peruskorjaus tarjoaa mahdollisuuden luoda TTT:stä “tamperelaisten yhteinen olohuone”, jossa jaetaan osaamista, kokemuksia ja toimitaan yhteistyössä erilaisten tahojen kanssa – teattereista kulttuuritoimijoihin ja matkailusta viihteeseen. “Haluamme ajatella laajemmin ja toimia avoimesti muiden kanssa.”
Ohjelmiston monipuolisuus on Jaakkolalle ensiarvoisen tärkeää: “Ohjelmiston pitää palvella laajasti eri kohderyhmiä ja herättää keskustelua. Haluan, että sekä tekijät että katsojat ymmärtävät, miksi esitykset ovat tärkeitä juuri nyt. Tärkeätä on myös se, että meidän taiteellinen tasomme vastaa kansallisen päänäyttämön aseman tuomia vaatimuksia.”
Jaakkola ja Auvinen korostavat molemmat teatterin yhteisöllisyyttä ja sen kykyä luoda ymmärrystä ja empatiaa kovenevassa maailmassa. “Teatteri voi vaikuttaa, muuttaa maailmaa ja auttaa meitä ymmärtämään itseämme paremmin. Se antaa mahdollisuuden kokea tarinoita yhdessä ja oppia kokemaan erilaisia tunteita”, Jaakkola sanoo. Auvinen täydentää: “Elämme aikaa, jossa humanistisia arvoja täytyy puolustaa. Teatterin tarjoama empaattinen ymmärrys ja kollektiivinen kokemus ovat korvaamattomia. Minulle teatteri on elämä.”