Tätä on harvoin tarjolla: Hamlet rockmusikaalin televisioensi-ilta 3.12.2022

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 22.11.2022

Tampereen Työväen Teatterin rockmusikaali Hamlet tekee paluun, tällä kertaa televisioon. Ainutlaatuinen televisioensi-ilta on 3.12. YLE Teemalla ja televisioelokuva on katsottavissa Yle Areenassa 2.12.2023 asti. Taltioinnin ohjauksesta vastaa elokuvantekijä ja ohjaaja Thomas Freundlich ja musikaalin ohjaaja on Otso Kautto.

Syksyllä 2020 TTT:ssä ensi-iltansa saanut Hamlet oli arvostelumenestys, jota arvioissa pidettiin kansainvälisen huipputason onnistumisena. Taltiointi onkin myös lahja niille, jotka eivät esitystä nähneet.

Televisioelokuvan rooleissa on musikaalin alkuperäinen miehitys. Heihin kuuluvat muun muassa kriitikoilta kiitosta saanut Saska Pulkkinen Hamletin nimiroolissa sekä Inke Koskinen (Ofelia), Petra Karjalainen(Gertrude, Hamletin äiti), Jari Ahola (Claudius, Hamletin isän veli Jari Ahola) sekä Auvo Vihro (Haamu, Hamletin isä).

Musikaali televisioelokuvana on hyvin harvinaista herkkua. Tekijöiden muistissa ei ole yhtään kotimaista musikaalia, joka olisi nähty televisiossa saatikka sitten elokuvana. Elokuvallinen taltiointi on tehty television ehdoilla. Kamera pääsee lähelle näyttelijää ja näyttämön tapahtumia. Katsomiskokemus antaa aivan uuden näkökulman myös musikaalin teatterinäyttämöllä nähneille katsojille.

Ohjaaja Thomas Freundlich on työskennellyt aiemminkin musikaalin liikeidentiteetistä vastanneen Tero Saarisen kanssa. ”Se, että saimme runsaan ja tapahtumarikkaan musikaalin toimimaan kiinnostavasti myös televisiossa, edellytti asian uudelleen ajattelua, kuin kääntämistä uudelle kuvakielelle. Kantava idea oli tuoda katsoja lähemmäs tapahtumaa ja luoda suorempi suhde näyttämötoimintaan. Samalla haluttiin pitää kiinni esityksen omasta estetiikasta”, Freundlich kertoo. ”Vaikka keinot ovat erilaiset, taltiointi tuntuu samalta kuin itse esitys”, jatkaa Otso Kautto.

Monikamerataltioinnit on tehty Tampereen Työväen Teatterissa kolmesta esityksestä ja kahdesta kuvausta varten järjestetystä esityksestä ilman yleisöä syksyllä 2021. Työskentely teatterinäyttelijöiden kanssa oli Freundlichin mielestä kiinnostavaa. ”Kun näyttelijä näyttelee suoraan kameralle, tapahtuu kolmannen seinän rikkominen. Se on maagista. Ihailen näyttelijöiden taitoa keskeyttää kohtaus ja palata sen jälkeen kohtaukseen jatkaen työtään samalla intensiteetillä kuin ennen keskeytystä”, hän toteaa. ”Näyttelijäntyön tarkkuus pääsee tässä taltioinnissa oikeuksiinsa”, Kautto sanoo.

Hamlet rockmusikaalin työryhmä
Alkuperäisteos William Shakespearen The Tragedy of Hamlet, Prince on Denmark (1599-1601)
Suomennos ja sovitus Michael Baran
Ohjaus Otso Kautto
Säveltäjät Eeva Kontu, Jarmo Saari, Varre Vartiainen
Musiikin sovitus Jarmo Saari, Varre Vartiainen, Gravediggers
Laulujen sanat William Shakespeare, Michael Baran, Eeva Kontu
Kapellimestarit Joonas Mikkilä/Ville Myllykoski
Liikeidentiteetti Tero Saarinen, Satu Halttunen (Tero Saarinen Company)
Visuaalinen suunnittelu (lavastus, puvut, pääkallo-logo) Kimmo Viskari
Valosuunnittelu Eero Auvinen
Valosuunnittelijan assistentti Jaakko Sirainen
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
Musiikillinen äänisuunnittelu Paavo Malmberg
Maskien ja kampauksien suunnittelu Emmi Puukka
Musiikkituotanto MD Company Oy Ltd.

Rooleissa:
Hamlet Saska Pulkkinen
Ofelia Inke Koskinen
Gertrude, Hamletin äiti Petra Karjalainen
Claudius, Hamletin isän veli Jari Ahola
Polonius, Ofelian isä Pentti Helin
Laertes, Ofelian veli Jussi Parviainen
Horatio Suvi-Sini Peltola
Rosencrantz Petrus Kähkönen
Guildenstern Karoliina Vanne
Haamu, Hamletin isä Auvo Vihro
Gravediggers, näyttelijöitä yms. Kristiina Hakovirta, Jari Leppänen, Mika Honkanen, Jussi Lucás (Tamk), Meeri Uusi-Äijö, Laurapeppi Väänänen (Tamk), Maria Halinen (Tamk)

Hamlet and His Gravediggers:
Koskettimet /Joonas Mikkilä/Ville Myllykoski
Kitara Jarmo Saari/Ville-Veikko Airaniemi
Kitara Varre Vartiainen
Basso Teemu Broman
Koskettimet, lyömäsoittimet, kitara Paavo Malmberg/Ville Myllykoski
Rummut Jani Auvinen
Sello Meeri Uusi-Äijö
Sello Petrus Kähkönen
Kitara Jussi-Pekka Parviainen
Elektronisten soitinten ja nauhojen ohjelmointi Paavo Malmberg

Kategoria