Tampereen Työväen Teatterissa syksyllä 10 ensi-iltaa: Momentum 1900 on syksyn suursatsaus

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 11.3.2022

Tampereen Työväen Teatterin 120-juhlavuosi huipentuu syyskuussa, jolloin ensi-iltansa saavat suurmusikaali Momentum 1900 ja teatterin ensimmäisestä johtajasta kertova Teatterin rouva Tilda. Syyskaudella on kaikkiaan peräti kymmenen ensi-iltaa, joista seitsemän on kotimaisia tai kansainvälisiä kantaesityksiä.

Suurella näyttämöllä nähdään kaksi teemaltaan erittäin ajankohtaista uutuusmusikaalia
Kotimainen kantaesitys Momentum 1900 on musikaali Pariisin maailmannäyttelystä ja teatterin syksyn suursatsaus. Tekijöinä ovat käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola, käsikirjoittaja Heikki Salo ja säveltäjä Eeva Kontu. Taide muutti maailmaa. Maailmannäyttelyn Suomen paviljongissa kiteytyi koko vuosisadan alun taistelu autonomisen Suomen alueen ja sen venäläistämiseen pyrkivien hallitsijoiden välillä. Musikaali herättää henkiin tunnetut kansallistaiteilijat, rooleissa muun muassa Martti Suosalo, Saska Pulkkinen, Emilia Keskivinkka, Petra Karjalainen ja Aimo Räsänen. Kantaesitys on 7.9. Suurella näyttämöllä. 

Maailmanmenestykseen kohonnut Come From Away on toivon ja lohdun musikaali. Samuel Harjanteen ohjaaman musikaalin tapahtumat sijoittuvat Kanadan Newfoundlandiin, 9/11 -tapahtumien jälkimaininkeihin. Musikaalin tarina perustuu tapahtumissa mukana olleiden henkilöiden haastatteluihin, ja rooleissa nähdään muun muassa TTT:ssä ensi kertaa vierailevat Jonna Järnefelt, Kaija Kärkinen, Nina Tapio ja Matti Leino. Suomen kantaesitys on 21.9.

Eino Salmelaisen näyttämöllä Paljon melua pizzasta, Berliinin taivaan alla ja Vanhempainilta
Eino Salmelaisen näyttämöllä Tuomas Parkkisen aurinkoinen kansankomedia Paljon melua pizzasta kertoo kansallisherkkumme saapumisesta Suomeen. Carlo Goldonin Le Baruffe Chiozzottesta inspiraationsa saanut hengästyttävä huvinäytelmä marssittaa näyttämölle kaksitoista näyttelijää, jotka puhkeavat lauluunkin italoiskelmän tunnelmissa. Ennen grande finalea ehditään soittaa suuta, heittää herjaa ja kihlasormuksia, erota, rakastua uudelleen ja pyörittää monta pizzaa. Kantaesitys on 13.9.

Eino Salmelaisen ensi-iltoja ovat myös Wim Wendersin ja Peter Handken klassikkoelokuvaan perustuva visuaalinen helmi Berliinin taivaan alla (käsikirjoitus ja ohjaus Anne Rautiainen, kantaesitys 20.9.) sekä Veikko Nuutisen kipeänhauska aikalaisdraama Vanhempainilta (ohjaus Juho Gröndahl ja Nuutinen, kantaesitys 12.10.). Miltei maanlaajuisena yhteistuotantona tuotettu arvostelumenestys Aleksis Kivi saa Tampereen ensi-iltansa 26.10. Timo Ruuskasen, Linda Wallgrenin ja Tuukka Vasaman ohjauksessa. 

Kellariteatterissa Teatterin rouva Tilda ja Action Hero
Kellariteatterissa saa 6.9. kantaesityksensä teatterintutkija Hanna Suutelan kirjoittama musiikkipitoinen näytelmä TTT:n ensimmäisestä johtajasta Tilda Vuoresta, ohjaus on Tiina Puumalaisen, sävellykset Maija Koskenalustan. Nimiroolissa Kristiina Hakovirta, muissa rooleissa Mika Piispa. Kiinnostaviin uusiin teatterintekijöihin kuuluvan Liila Jokelinin toimintakomedia Action Hero saa ensi-iltansa Kellariteatterissa 13.10., rooleissa Inke Koskinen, Pyry Kähkönen, Jyrki Mänttäri ja Minna Hokkanen.

Kellariteatterissa nähdään syksyllä myös Eugène Ionescon tärkeimpänä pidetty teos kahden näyttelijän teos Tuolit (Les Chaises), ohjaus Otso Kautto. Rooleissa Auvo Vihro ja Teija Auvinen.

TTT-Klubin uutuus Petra ja Jari Aholan Tää on ihan perheestä
TTT-Klubilla Petra ja Jari Ahola tähdittävät parisuhdekomediaa Tää on ihan perheestä, kantaesitys 29.9. Seitsenhenkisen uusperheen vanhempina näyttelijäpariskunta on ammentanut aiheita omista ja tuttavien kokemuksista sekä somepalstojen ehtymättömästä kaivosta. Tarina on kuitenkin fiktiivinen. Se kertoo Orapeltojen uusperheestä, jossa käsikirjoittajamies ja tähtinäyttelijätärvaimo työstävät yhdessä romanttista komediaelokuvaa. Projekti takkuaa, koska exät, sukulaiset ja perheenpyöritys tulevat koko ajan väliin! Ohjaus Minna-Stiina Saaristo-Vellinki, laulujen sävellykset Jari Ahola ja sanoitukset Aholat yhdessä. 

TTT-Klubin syksyn musiikki- ja stand up -esitykset julkistetaan myöhemmin keväällä, niin myös syksyn residenssiohjelmisto.

Keväällä 2022 Jorma Uotisen, Sirpa Suutari-Jääskön ja Jukka Haapalaisen tähdittämä Kuolemantanssi
Tähtitanssijat Jorma Uotinen, Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen tulkitsevat ikonisen avioliittodraaman Kuolemantanssi. Intohimoinen näytelmä on sovitettu visuaalisesti näyttäväksi draamalliseksi tanssiteokseksi. Teppo Järvisen visuaalinen suunnittelu on luonut näyttämökuvan, jossa unien, alitajunnan ja jopa yliluonnollisen aavistuksille on tilaa. Tanssitaiteilijat ovat luoneet koreografian, jonka kautta tekijöiden pitkä kokemus eri tanssilajien parissa fuusioituu fyysisen teatterin kerrontaan. Ohjaaja Tiina Puumalaisen ideoiman ja sovittaman klassikon tulkinnassa tanssilla on tehtävä: kertoa myös kaikki se, mikä muuten jäisi keskustelun rivinväleihin. Ensi-ilta 6.4.2022 Suurella näyttämöllä 

Keväällä TTT tuo runouden Kellariteatteriin. 4.-7.5. Runofestivaalilla nähdään Quo Vadiksen Ruohoa – Laulua meistä, residenssissä valmistuva Vala!, Kun kissakin kuoli aloin nauraa – Kirjeitä Eeva-Liisa Mannerille sekä Fransiskus ja Hildegard.

Ensi-illat syksy 2022
6.9. Teatterin rouva Tilda, kantaesitys (Kellariteatteri)
7.9. Momentum 1900, kantaesitys (Suuri näyttämö)
13.9. Paljon melua pizzasta, kantaesitys (Eino Salmelaisen näyttämö)
20.9. Berliinin taivaan alla, ensi-ilta (Eino Salmelaisen näyttämö)
21.9. Come From Away, Suomen kantaesitys (Suuri näyttämö)
29.9. Tää on ihan perheestä, kantaesitys (TTT-Klubi)
12.10. Vanhempainilta, kantaesitys (Eino Salmelaisen näyttämö)
13.10. Action Hero, kantaesitys (Kellariteatteri)
26.10. Aleksis Kivi, Tampereen ensi-ilta (Eino Salmelaisen näyttämö)
Syyskuussa Tuolit, tarkka ensi-iltapäivä julkaistaan myöhemmin (Kellariteatteri)

Vierailut syksy 2022
2-3.12. ShoWhat (Eino Salmelaisen näyttämö)
24.11. Musta laatikko (Suuri näyttämö)

Ensi-illat kevät 2022
26.3. Vala!, residenssin ensi-ilta (Kellariteatteri) 
6.4. Kuolemantanssi, ensi-ilta (Suuri näyttämö)

Vierailut kevät 2022
25.-26.3. Kun on tunteet (Kellariteatteri)
26.3. Don Quijote (Eino Salmelaisen näyttämö)
4.-7.5. Runofestivaali : Vala! Ruohoa – Laulua meistä, Vala!, Kun kissakin kuoli aloin nauraa – Kirjeitä Eeva-Liisa Mannerille, Fransiskus ja Hildegard (Kellariteatteri)

Lisätietoja, haastattelupyynnöt ja pressiliput
viestintäsuunnittelija Sari Andersson, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv, 050 5969 069
tiedottaja Mika Kauhanen, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv, 050 401 8252

Kevään 2022 ennakkoesitykset ja arviot. Kevään 2022 ennakoesityksistä Come From Away, Berliinin taivaan alla ja Vanhempainilta on mahdollista tehdä ennakkojuttuja, joita varten voi tiedustella pressilippuja. Kriitikit näistä on mahdollista tehdä syksyn 2022 ensi-illoista.

Lisätietoa näytelmistä ja tekijöistä:
www.ttt-teatteri.fi

Pressikuvat

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

#ttteatteri

Kategoria