90 freelanceria ja vapaan kentän taiteilijaa uuteen taiteilijaresidenssiin: Syntymässä on Viides näyttämö

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 27.4.2021

Tampereen Työväen Teatterin Business Finlandin 100 000 euron rahoituksella käynnistetty taiteilijaresidenssi tukee kahtena seuraavana vuonna 90 freelancerin työllistymistä. Hankkeeseen on nyt valittu mukaan 14 uutta työryhmää tai tekijää ja residenssejä on kaikkiaan 17. Teatterille syntyy uusi Viides näyttämö, jossa kehitetään uusia teatterin tekemisen muotoja pääohjelmiston rinnalle yhteistyössä esittävän taiteen toimijoiden ja verkostojen kanssa.

TTT työllistää tälläkin hetkellä vuosittain 170 freelanceria pääohjelmistossa. Tämän lisäksi tarjoamme nyt Viidennellä näyttämöllä työmahdollisuuksia 90 freelancerille ja vapaan kentän taiteilijalle. Residenssiin osoitettu kiinnostus ja hakemusten suuri määrä ja laatu kannusti kasvattamaan ohjelman kokoluokkaa sekä satsaamaan tähän myös omalla rahoituksella”, kertoo teatterinjohtaja Otso Kautto ja korostaa, että tarkoitus on tehdä residenssistä pysyvä osa teatterin toimintaa. ”Viides näyttämö rikastaa ja laajentaa teatterin pääohjelmistoa sekä antaa tilan toimia ja ajatella toisin. Kesäisin teatterit tilat ovat osittain kesannolla, parempi niitä on käyttää.”

Residenssihankkeen teoksissa on neljä eri päälinjaa: Käsikirjoitusresidenssit, kansainvälisiä tekijöitä yhdistävät ja poikkitaiteelliset teokset, tekijyyttä käsittelevät teokset sekä dokumenttiteatterin aineksia sisältävät teokset.

Käskirjoittajaresidenssiin valittu Janne Rosenvall, Ossi Koskelainen, Miki Liukkonen, Melli Maikkula ja Kaisa-Liisa Logrén
Käsikirjoittajaresidensissä Janne Rosenvall viimeistelee Katja Ketun samannimiseen romaaniin perustuvaa näytelmäänsä Hitsaaja. Työpari teatteriohjaaja-dramaturgi Ossi Koskelainen ja kirjailija Miki Liukkonen työstävät teatterin näyttämöllisiä ja kielellisiä ulottuvuuksia laajentavaa uutta teosta. Näytelmäkirjailija Melli Maikkula ja Kaisa-Liisa Logrén työskentelevät kotimaisen kantaesitystekstin Vieras vuoteessani -parissa.

Kansainväliset residenssit yhdistävät tekijöitä Euroopan eri puolilta, poikkitaiteellisissa residensseissä nykysirkusta, Elektromusikaali sekä räpin ja stand up -komiikan liitto
Kansainvälisyys ja poikkitaide yhdistävät kahdeksaa residenssiä. HURMOS on prosessi ja tutkimusmatka, jossa astutaan pyhän kokemisen alueelle sitä arvottamatta. Esityksen ohjauksesta ja dramaturgiasta vastaavat Waltraud Höfinger (Saksa) ja Christine Ritter (Saksa), esiintyjinä Marja Skaffarin lisäksi muusikot Simo Laihonen ja Tapani Rinne. Witkacyn unet/Los Sueños de Witkacy/Dreams of Witkacy on espanjalaisen Réplika Teatron ja Teatteri Quo Vadiksen esitys. Sen ohjaa Mikolaj Bielski (Espanja), kirjoittaa Marko Järvikallas ja näyttämöllä nähdään suomalais-espanjalainen työryhmä. Maailma, henkilöt ja teksti syntyvät harjoitteiden ja improvisaation pohjalta. Ghost Townissa yksi suomalaisen nykysirkuksen tunnetuimmista kansainvälisistä toimijoista Agit-Cirk ja englantilainen Makeshift Company yhdistävät voimansa. Nykysirkuksen kautta viisi tamperelaistaustaista taiteilijaa (Meri-Maija Näykki, Markus Tapio, Alina Pajula, Pauliina Mutka, Onni Toivonen) lähestyvät järjestyksen nautintoa ja mahdottomuutta teoksessaan Orderlines. Hybristofiliassa räppäri Mercedes Bentso ja koomikko Juuso Kekkonen sekoittavat ja yhdistävät näkökulmia sekä tyylilajeja käsitellessään true crime -genreä näyttämöteoksessaan.

Kansainväliseltä, palkitulta poikkitaiteelliselta työryhmältä Wauhausilta on tulossa residenssityöskentelynä Elektromusikaali. Teatteri Metamorfoosi ja Circo Aereo käynnistävät pitkän tuotantoprosessin valmistaakseen Alice Birchin näytelmän Anatomy of suicide ensi-iltaan 2023. “teatteri” -työryhmä puolestaan tarkastelee myyttistä keskiaikaa esityksessään Pimeä aika.

Eeva-Liisa Manner ja Katri Vala innoittavat tutkimaan tekijyyttä
Tekijyyteen ja sen eri muotoihin paneutuvissa residensseissä tutkitaan Eeva-Liisa Mannerin ja Katri Valan taiteilijuutta. Teatteri 2.0 ja Eeva-Liisa Manner -seuran yhteistuotanto on Kun kissakin kuoli aloin nauraa – Kirjeitä Eeva-Liisa Mannerille. Kirjailijan 100-vuotisjuhlavuonna syntyvän teoksen kirjoittaa ja ohjaa Elina Snicker, esiintyjinä ovat näyttelijä Petriikka Pohjanheimo ja äänisuunnittelija Saija Raskulla. Esityksen ensi-ilta on TTT:n Kellariteatterissa 27.8.2021. Katri Valasta ja taiteilijuudesta kertoo näytelmä Vala!. Cécile Orblin ja Hanna Ryti valmistavat näyttämöteoksen dialogissa Minna Maijalan kirjan ”Katri Vala – kulkuri & näkijä” syntyprosessin kanssa. Näyttämöllä nähdään Laura Hänninen ja Cecile Orblin.

Bönärinäytelmä – Hermostoromahdus perustuu uupuneiden haastatteluihin
Dokumenttia ja teatteria yhdistelee Bönärinäytelmä – Hermostoromahdus, joka perustuu uupuneiden haastatteluihin. Työryhmässä ovat Maiju Saarinen, Topi Kohonen, Hiski Grönstrand, Klaara Haapanen ja Wilhelmina Ojanen.

Näiden lisäksi toteutuvat kolme aiemmin mukaan valittua residenssiä. TTT:n Kellariteatterissa nähty residenssi- ja esitysjakso Maija Hirvasen ja Juha Valkeapään Life as we know it ja esityksiä suunnitellaan Esitystaiteen seuran, Kiasma-teatterin ja TTT:n yhteistuotannolle Kuunteleminen sekä Oblivian esitykselle Verdrängen Verdrängen Verdrängen.

Residenssitoiminta keskittyy pääohjelmiston harjoituskauden ulkopuolelle, kesäaikaan. Esityksiä nähdään osana TTT:n pääohjelmistoa sekä kiertuesityksinä. ”Residenssiohjelman ensimmäiset hedelmät saadaan korjuuseen Viidennellä näyttämöllä nyt syksyllä, isompi sato korjataan näytäntökaudella 2022-2023”, Otso Kautto toteaa.

Tututstu https://ttt-teatteri.fi/residenssi/

Kategoria