YHTÄ MATKAA

Poistunut ohjelmistosta

Yksi matka, kaksi elämää

Ensi-ilta 10.9.2019 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Vanha nainen (Seela Sella) ja keski-ikäinen mies (Puntti Valtonen) kohtaavat junassa. Toinen on matkalla häihin, toinen hautajaisiin. Toinen haluaa keskustella, toinen on torjuva. Pitkän matkan mittaan ennakkoluulot haihtuvat ja vastarinta murenee. Kahden ihmisen elämäntragediat purkautuvat tarinoiksi, joiden kautta toisilleen vieraat matkakumppanit löytävät tien ennakkoluulojensa ryteikön läpi.

Poikkeuksellista reittiä kulkevaa matkaa ohjailee ja kommentoi kaikkitietävä, mystinen konduktööri (Safka Pekkonen). Tapahtumia myötäilevä laulu taivaltaa läpi esityksen pohtien matkustamista ja elämää.

Keski-ikäinen voi vielä ummistaa silmänsä ihmiselämän rajallisuudelta, mutta vanha jo tietää kuolevansa. Kauemmin elänyt ihminen näkee maailman toisin kuin myöhemmin syntynyt. Kaikki ei ole nyt paremmin kuin ennen – eikä kaikki ollut ennen paremmin kuin nyt. Kun joukkoja kootaan aatteiden taakse, rajat ovat ehdottomat, mutta kun kaksi ihmistä kohtaa kasvotusten, asiat näyttäytyvät mutkikkaampina ja mielenkiintoisempina. Se ihminen, jota emme halua tuntea, voisikin olla paras ystävämme.


Tuotanto Kulttuurikone / Kari Paukkunen, yhteistyössä Tampereen Työväen Teatteri ja Kansallisteatteri.

Lippujen hinnat

32,00 €

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Rooleissa Seela Sella ja Puntti Valtonen
sekä Safka Pekkonen

Käsikirjoitus Leena Tamminen
Ohjaus Kari Paukkunen
Lavastus Martti Aiha
Pukusuunnittelu Auli Turtiainen
Videokuvaus Jonathan Miller
Valosuunnittelu Lari Palander
Äänisuunnittelu Tuomas Fränti
Musiikki Safka Pekkonen

 

Arviot ja artikkelit

Arvio

Näytelmän kerronta toimii metaforisena areenana elämän arvaamattomalle luonteelle. Kysytään mitä...

Lue lisää

Arvio

Leena Tammisen käsikirjoittama näytelmä käsittelee keskustelua ja sen vahvaa voimaa vaikuttaa...

Lue lisää

Arvio

Karismaattinen, rempseän pienesti tilan haltuun ottava Sella saa rinnalleen väkevän monipuolisen...

Lue lisää

Ilo, suru ja menneen elämän virheet

Näytelmän kerronta toimii metaforisena areenana elämän arvaamattomalle luonteelle. Kysytään mitä aika oikeastaan on. Selvää on, että sitä ei voi pysäyttää. Matka etenee, halusimme tai emme. Ainon mukaan hukkaan se menee kaikki, yhtään ei jää varastoon. (–) Seela Sella valaisee koko näyttämön pelkällä läsnäolollaan ja Puntti Valtonen on uskottavan varma keski-ikäisen näyttelijän roolissa. Heidän työskentelyssään ei ole esiintymisen viivettä. Luontevuus soljuu katsomoon.

Hanna Telakoski, Kulttuuritoimitus.fi

Heidän matkastaan tulee mullistava

Leena Tammisen käsikirjoittama näytelmä käsittelee keskustelua ja sen vahvaa voimaa vaikuttaa asioihin – sekä tehtyihin että tekemättömiin. Siksi aihe on aina ajankohtainen, eikä se koskaan mihinkään häviä, vaikka joku sitä saattaisi toivoakin. Lisäksi käsikirjoitus tarjoaa oivallisen pohjan erinomaiselle näyttelijätyölle. Nämä kaksi henkilöä ovat kuin yö ja päivä. Seelan esittämä Aino on avoin, Valtosen esittämä Asko sulkeutunut. Näiden kahden erilaisen ihmisen vastavoima tarjoaa katsojalle kiinnostavan näkökulman keskustelun voiman vaikutuksiin ja siihen kun lisätään Pekkosen esittämän konduktöörin tilanteita rytmittävät dialogit, niin luvassa on yksi tämän vuoden kiinnostavimmista teatteritapauksista.

Jukka L. Savolainen, Smackthejack.net

Seela Sella ja Puntti Valtonen hurmaavat

Karismaattinen, rempseän pienesti tilan haltuun ottava Sella saa rinnalleen väkevän monipuolisen Valtosen. Tasavahvasti – ja ehkä hieman takavasemmalta – heidän rinnalleen nousee näytelmän musiikin tehnyt Eero ”Safka” Pekkonen, jonka konduktöörirooli kantaa koko matkan. (–) Ilmenee, ettei asetelma ole lainkaan niin selkeä kuin alussa tuntui. Asko osoittautuu kylmäkiskoista bisnesmiestä moniulotteisemmaksi ja Ainon kansannaisesta löytyy yllättäviä haavoja. (–) Esityksen jälkeen yllätän itseni sanomasta: ”Kävin katsomassa näytelmän kuolemasta,… eikun elämästä.” Sitähän tämä taitaa olla: korpifilosofiaa elämän tarkoituksesta, hurmaavan hypnoottisen musiikin säestämänä.

Nina Lehtinen, Aamulehti
Takaisin ylös