TYTÖT 1918

Poistunut ohjelmistosta

Kevättalvella 1918 Tampereella perustettiin aseellinen naiskaarti, jonka muodostivat pääosin hyvin nuoret tytöt, lähes lapset. Tämä musikaali kertoo heistä. Tytöt 1918 on tarina nuorten tamperelaistyttöjen intohimosta ja taistelutahdosta, viattomuudesta ja julmuudesta, rakkaudesta ja vihasta, ilosta, naurusta, häpeästä ja osattomuudesta.

Tehtaan tytöt Lempi, Rauha ja Martta asuvat samaa huonetta Amurissa. Lempi on Tampereelle tehtaaseen työhön tullut piikatyttö Teiskosta. Rauhalla on mielessä kihlattu ja kesällä tulevat häät. Martta on ison talon tytär, joka joutui pois kotoaan aatteensa vuoksi. Naapurin Lydia on jo naimissa, vaikka oikeisiin sormuksiin ei vielä ole tarpeeksi säästöjä. 15-vuotias Sigrid aloittaa työnsä Tehtaassa ja tulee tietämään, miten nopeasti menetetään lapsen usko ja viattomuus. Puuvillatehtaassa työskentelee monta heidän kaltaistaan nuorta naista, joiden päivät täyttyvät raskaasta työtä, sydämet isoista ja pienistä unelmista. Tehtaan tytöt ovat tavallisia nuoria arkisine huolineen. He pohtivat hameen helman leikkausta, otsakiharan muotoilua, poikain hymyjä, nisupullaa ja tasapannua. He voisivat olla kenen tahansa meistä tyttäriä, siskoja, sussuja, vaimoja tai äitejä. Vuonna 1918, Tampereella, he tarttuivat aseisiin ja olivat valmiita kuolemaan. Ja surmaamaan.

Sisällissotaa on tutkittu paljon, mutta edelleen esiin nousee uusia tapahtumia ja ihmiskohtaloita. Sodan hävinneiden naisten historia on ollut erityisen vaiettua. Ankarista kokemuksista ei ole kerrottu edes omille jälkeläisille.

Teoksen käsikirjoittaa ja ohjaa Sirkku Peltola, laulutekstit kirjoittaa Heikki Salo ja säveltäjä on Eeva Kontu. Musikaalin työryhmä on monista menestysteoksista tuttu: heidän viimeisin yhteistyönsä on Viita 1949 -musiikkinäytelmä. Mukana ovat myös luottovisualistit lavastaja Hannu Lindholm, video- ja valosuunnittelija Eero Auvinen ja pukusuunnittelija Marjaana Mutanen. Uutena mukaan työryhmään tulee koreografi Marjo Kuusela, jonka koreografioita on nähty yli 50 teatteriteoksessa.

”Me ollaan halpoja likkoja Tampereelta,

halpoja mutta kauniita!

On meitä täällä Pumpulin salissa niin ku

Kaskipellossa nauriita

On ensin työmiehet, sitten on nöösipojat,

sitten äijien akkoja

kun sitten loppuvat jonosta löysät rinnat

tulee halpoja likkoja

Tulee persikkapyllyjä, villejä silmiä, kapeita ranteita, kipeitä lanteita,  lupausta huokausta, mustaa ja punasta, pimeyden kutsua, tyttöä, hutsua, litteitä vatsoja, lettejä, tyttöjä ku varsoja, kuumia tuulia, viileitä huulia.

Ja jätkänpätkät kun tännepäin tsiigaa, hei, ne ei nää yhtään, ei yhtään piikaa!”
– Halpoja likkoja (Tytöt), sanat Heikki Salo

Esityksessä käytetään voimakkaita ääni- ja valotehosteita.

Etkomateriaalia oppilaitosten käyttöön:

• Lue   • Lataa

Ensi-Ilta:

Kantaesitys
25.01.2018

Tv -spotti

Tytöt 1918 singlevideo: Kun jumala jätti Tampereen

,

Tunnelmia ensi-illasta

,

Tunnelmia ennen ensi-iltaa

,

TV-spotti

,

Sankarihautajaiset

,

Tytöt 1918 singlevideo: Lumen paino

,

On Tampereen tyttöset sieviä (teaser)

,

Halpoja likkoja (teaser 2). ”Halpoja likkoja Tampereelta” soi Tytöt 1918 musatreeneissä

,

Tampereen tyttöset (teaser)

,

Halpoja likkoja (teaser)

,

Teaser

,

Tekijähaastattelussa Sirkku Peltola ja Heikki Salo

Lippujen hinnat

Kesto

Kesto noin 1:45 (sis. väliajan)

Tilaa tarjoilut

Tekijät ja näyttelijät

Musikaali perustuu Anneli Kannon romaaniin Veriruusut sekä lukuisiin muihin naiskaartiaihetta sivuaviin historian lähteisiin Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola Laulujen sanat Heikki Salo Musiikin sävellys Eeva Kontu Kapellimestari Joonas Mikkilä Koreografia Marjo Kuusela Lavastussuunnittelu Hannu Lindholm Video- ja valosuunnittelu Eero Auvinen Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen Äänisuunnittelu Kalle Nytorp Yhteistyössä Tanssiteatteri Tsuumi ja Pirkanmaan Musiikkiopisto, Nuorisokuoro Sympaatti Tanssiteatteri Tsuumin tanssijat: Hanna KorhonenSampo KerolaJoonas Luomala ja Salla Korja-Paloniemi    

Takaisin ylös