NEITI JULIE

Poistunut ohjelmistosta

Nainen. Mies. Toinen nainen.
Aatelinen. Palvelija. Keittäjä.
Luokkasota. Sukupuolten sota.
Rakkaus. Seksi. Kuolema.
Juhannusyö.

Ensi-ilta 30.8.2019 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Kreivin tytär Julie kohtaa kartanon keittiössä palvelija Jeanin. Alkaa naisen ja miehen välinen eroottinen leikki ja ikuinen valtapeli, jonka seurauksena Julie seuraa Jeania tämän huoneeseen ja makaa tämän kanssa. Tämän peruuttamattoman teon jälkeen valta-asetelmat emännän ja alaisen välillä vaihtelevat tiheään, toivo ja epätoivo, julmuus ja hellyys, himo ja halveksunta, viha ja rakkaus vuorottelevat, yhteisiä suunnitelmia ja unelmia syntyy, mutta pian ne jo kuolevat omaan mahdottomuuteensa.

Aamun valjetessa kreivin keittiöstä löytyy varastettua rahaa, tuhottuja viinipulloja, murhattu vihervarpunen ja nainen kädessään partaveitsi. Kaikkea tätä tarkkailee sivusta älykäs ja herkkävaistoinen Kristin, kreivin keittäjä ja Jeanin morsian, joka haluaa sanoa oman sanansa siitä miten asiat tulevat tulevaisuudessa olemaan.

August Strindberg kirjoitti Neiti Julien kolmessa viikossa kesällä 1888. Kun hän lähetti sen kustantajalleen tämä piti sitä liian säädyttömänä, paheksuttavana ja poliittisesti epäkorrektina julkaistavaksi tai esitettäväksi. Tänään Neiti Julie on Strindbergin tunnetuin teos ja yksi maailmankirjallisuuden suurimmista klassikoista, näytelmä, joka yhä uudelleen haastaa ja kyseenalaistaa käsityksemme naisesta ja miehestä, luokista, sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja vallasta.

Lippujen hinnat

38,00 / 36,00 / 33,00 €
 

Koululaisryhmät opettajan johdolla 17 € / lippu

Käsiohjelma

Lue käsiohjelma

Videogalleria

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Näytelmäkirjailija August Strindberg
Ohjaus ja suomennos Michael Baran
Visuaalinen suunnittelu Kimmo Viskari
Musiikki Juhani Nuorvala
Valosuunnittelu Juha Haapasalo
Äänisuunnittelu TJ Mäkinen

Kritiikit

TTT:n Neiti Julie on syksyn teatteritapaus. Se on todellista draamaa.

Nimiosassa oleva Eriikka Väliahde on armoitettu näyttelijä. Neiti Julien täysin jakomielinen rooli on kuin mittatilaustyö tälle lahjakkuudelle. Hän valjastaa koko ruumiinsa teatterin alttarille (–) Janne Kallioniemi on syntyjään komea uros, mitä näytelmän teksti jo itsessään huutaa (–) Kaislakarilla on vertaansa vailla olevat ansiot näytelmän alku- ja loppuosissa.

Matti Pulkkinen, Radio SUN

Seksi, valta ja raha – Neiti Julie käsittelee ikuisia aiheita

Neiti Julie on väkevän näyttelijäntyön juhlaa (–) Eriikka Väliahde, Janne Kallioniemi ja Emmi Kaislakari tekevät tasavahvat roolit. Väliahde on keimaileva, raivokas ja eksynyt Julie. Kallioniemen Jean puolestaan tasapainoilee lipevän huijarin ja aidosti Julieen kiintyneen miehen rooleissa. Kaislakarin Kristin on topakka järki-ihminen, jonka sisällä myllertää.

Janica Brander, Kulttuuritoimitus.fi

Ohjaaja Michael Baran on tuonut Eino Salmelaisen näyttämölle tylyn tyylikkään Neiti Julien

Jos puolet katsomosta pyrskähtelee naurusta samaan aikaan, kun toinen puoli nieleskelee, tekstissä on varmaan sitä jotakin. Vallankin, kun asetelma ainakin hetkittäin kääntyy myös toisinpäin.

Nina Lehtinen, Aamulehti