MOMENTUM 1900

Kotimainen suurmusikaali Pariisin maailmannäyttelystä ja TTT:n 120 juhlavuoden pääteos

Kantaesitys 7.9.2022 Suurella näyttämöllä

Kuuntele ensimmäinen biisijulkaisu Hengitä Spotifyssa.

Sirkku Peltolan uutuusmusikaali MOMENTUM 1900 kertoo rakkaudesta, itsenäisyydestä ja itsepäisyydestä. Tampereen Työväen Teatterin suurtuotannossa näyttämölle rakentuu Pariisin maailmannäyttely vuonna 1900. Suomen paviljonki oli kansallistaiteilijoiden ja pohjalaisten rakennusmiesten yhteinen taidon osoitus, suomalaisuuden käännekohta. 

MOMENTUM 1900 yhdistää jälleen – tällä kertaa Tampereen Työväen Teatterin 120. juhlavuoden kunniaksi – Suomen taidokkaimmat musikaaliosaajat. Työryhmän ytimessä vaikuttavat musikaaleista Viita 1949 ja Tytöt 1918 tuttu voimatrio Sirkku Peltola, Heikki Salo ja Eeva Kontu.  

Venäjän vallan alla kärvistelevä pieni autonominen Suomi saa tilaisuuden rakentaa Pariisin maailmannäyttelyyn oman paviljongin ja esitellä siellä omaa taidettaan ja kulttuuriaan. Suomalaiset taiteilijat näkevät tässä ainutkertaisen mahdollisuuden. Hanke näyttää mahdottomalta, mutta kun tilaisuus tulee, on pakko toimia. Koko maailma on saapumassa Pariisiin. Apuun otetaan pohjanmaalainen rakennusmiesporukka, joka leveällä murteellaan ja ronskilla asenteellaan herättää hämmästystä Pariisin kaduilla. Kaiken keskelle päätyvät nuoret päähenkilöt Verna (Emilia Keskivinkka) ja Elias (Saska Pulkkinen), jotka rakastuvat maailman ihmeisiin ja samalla toisiinsa.

Maailmannäyttelyn avajaiset lähestyvät, teoksia katoaa ja onnistuminen vaatii itsepäisyyttä, oveluutta ja uhrautumista. Työmiesten käsissä on paviljongin valmistuminen, taiteilijoiden mielissä kansan identiteetin luominen ja Suomen tulevaisuudessa siintävä itsenäisyys. Nuorten Vernan ja Eliaksen yhteys uhmaa luokkarajoja, mutta he eivät tahdo luopua rakkaustarinastaan. Jokainen sekunti Pariisissa, valon kaupungissa, on sydämen aikaa. 

MOMENTUM 1900 herättää henkiin tunnetut kansallistaiteilijat: Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin, Eliel Saarisen, Ville Vallgrenin, Beda Stjernschantzin ja Ellen Thesleffin. Rooleissa nähdään muun muassa Martti Suosalo, Saska Pulkkinen, Emilia Keskivinkka, Petra Karjalainen, Aimo Räsänen ja Juha-Matti Koskela, Janne Kallioniemi, Hiski Grönstrand, Pihla Pohjolainen ja JP Parviainen.

Heikki Salon ja Sirkku Peltolan käsikirjoittama ja Peltolan ohjaama musikaali puhuu meille nyky-Suomen äänellä. Eeva Kontun sävellykset puhaltavat pölyt pois vuodesta 1900 yhdistämällä hip-hop-ilmaisun musikaaliperinteeseen. Heikki Salon lyriikat henkivät murrosvaiheen iloa, intohimoa ja uhmaa.

Esityksissä musiikista vastaa kapellimestari Tony Sikströmin viisihenkinen orkesteri kansainvälisen tason musikaaliensemblen kanssa. MOMENTUM 1900 musikaalin lavastaa Hannu Lindholm ja 1900-luvun alun hengessä puvut suunnittelee Marjaana Mutanen. Eero Auvisen valosuunnittelu ja Kalle Nytorpin äänisuunnittelu vievät sekä Eiffel-tornin loisteeseen että Pariisin hämyisille sivukujille. 

Huipputekijöiden taidonnäyte MOMENTUM 1900 on matkalippu vuoden 1900 Pariisiin, jossa kadut ovat leveitä ja unelmat keveitä. Eurooppa elää kauniin aikakauden, Belle Époquen, rauhaa ja yltäkylläisyyttä. Pariisiin toistuvasti pystytetyt maailmannäyttelyt henkivät loputonta edistysuskoa, optimismia ja elämäniloa. Kukaan ei vielä arvaa, että pian kansakuntia repivät vallankumoukset ja ensimmäinen maailmansota. 

Taide muutti maailmaa. Suomen paviljongissa kiteytyi koko vuosisadan alun kaksintaistelu pienen Suomen kansan ja sen venäläistämiseen pyrkivien hallitsijoiden välillä. Paviljonki sisälsi lukuisia piilotettuja poliittisia viestejä ja sen rakentamiseen liittyi paljon juonitteluja ja kädenvääntöä venäläisten valtaapitävien kanssa. MOMENTUM 1900 on vakavasta taustastaan huolimatta myös aito veijaritarina. Taiteellisen intohimon lisäksi se kertoo kahden nuoren heräävästä rakkaudesta maailmannäyttelyn ihmeiden keskellä samalla kun Euroopan ja ihmisten sydämessä murtuvat jo tulevien maailmanmyrskyjen railot. 

Lippujen hinnat

68,00 / 66,00 / 54,00 / 54,00 €

Videogalleria

Esityskalenteri

Suuri näyttämö
Ti 6.9.2022
19:00

MOMENTUM 1900 / ENNAKKO

Suuri näyttämö
Pe 9.9.2022
19:00

MOMENTUM 1900

Suuri näyttämö
La 10.9.2022
13:00

MOMENTUM 1900

Suuri näyttämö
La 10.9.2022
19:00

MOMENTUM 1900

Suuri näyttämö
Pe 16.9.2022
19:00

MOMENTUM 1900

Suuri näyttämö
La 17.9.2022
13:00

MOMENTUM 1900

Tekijät ja näyttelijät

Käsikirjoitus Heikki Salo ja Sirkku Peltola
Ohjaus Sirkku Peltola
Sävellys Eeva Kontu
Lyriikat Heikki Salo
Musiikin sovitus Tony Sikström, Paavo Malmberg, Joonas Mikkilä, Eeva Kontu
Kapellimestari Tony Sikström
Koreografia Petri Kauppinen
Lavastus Hannu Lindholm
Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen
Valo- ja videosuunnittelu Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
Tuottaja Heidi Kollanus
Apulaistuottaja Elise Richt
Musiikkituotanto MD Company Oy/ Joonas Mikkilä
Käsikirjoitus- ja taustatyön assistentti Iiris Syrjä
Ohjaajan assistentti Timo Saari
Tanssikapteeni Soile Ojala

Orkesteri Tony Sikström (kapellimestari), Paavo Malmberg (muusikko) ja jousikvartetti

 

Martti Suosalo

Ville Vallgren

Janne Kallioniemi

Albert Edelfelt

Pihla Pohjolainen

Beda Stjernschantz

Pauliina Saarinen

Ellen Thesleff

Hiski Grönstrand

Akseli Gallen-Kallela

Juha-Matti Koskela

Eliel Saarinen

Aimo Räsänen

Ruhtinas Tenishev

Petra Ahola

Larissa

Mika Honkanen

Anders Jansson

Petra Karjalainen

Maria Tenisheva

Tatu Siivonen

Hermanni

Veera Tapanainen

ensemble

Aleksi Aromaa

ensemble

Pekka Hiltunen

ensemble

Ulla Paajanen

ensemble

Anssi Valikainen

ensemble

Reetta Korhonen

ensemble

Soile Ojala

ensemble

Nicolas Frimodig

ensemble

Harry Laine

ensemble

Marissa Lattu

ensemble