IDIOOTIT YMPÄRILLÄNI

Poistunut ohjelmistosta

★★★★ ”Muuntaa hittikirjan perustan hulvattomaksi musiikkiteatteriksi, mutta ei niele purematta sen sanomaa” – Laura Hallamaa, Helsingin Sanomat
★★★★ ”Pulppuava, musiikillinen ja viihdyttävä värileikki” – Maarit Saarelainen, Kulttuuritoimitus.fi

Ruotsalaisen yrityskouluttajan Thomas Eriksonin mukaan ihmiset voidaan jakaa punaisiin, keltaisiin, vihreisiin ja sinisiin persoonallisuustyyppeihin. Useimmat ihmiset ovat yhdistelmiä vähintään kahdesta väristä. Käyttäytymismalleiltaan vastakkaiset tyypit aiheuttavat toisissaan turhautumista ja saavat molemmat kysymään: miksi tuo idiootti käyttäytyy noin?

Idiootit ympärilläni on viime vuosien menestynein self help -kirja, joka on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle. Työpaikoilla tiimejä kootaan sen oppien mukaan, ja yksityiselämässä ihmiset luokittelevat innokkaasti itseään ja toisiaan sen väriyhdistelmien perusteella. Toisaalta Eriksonin kirjaa on syytetty pseudotieteeksi ja ”käytösoppaaksi niille, joilla on viisivuotiaan empatiakyky”. Voiko miljoona ruotsalaista olla väärässä?

TTT:n musiikillinen ja humoristinen Idiootit ympärilläni -show tutkii yhdessä yleisön kanssa, mitä tästä menestyskirjasta todella löytyy, ja mitä kysymyksiä se herättää. Miksi siitä on tullut niin suuri ilmiö, ja millaisia työkaluja se tarjoilee ihmisten välisen erilaisuuden ymmärtämiseen? Show avaa viihdyttävällä tavalla Eriksonin väriluokittelun juuria, sukeltaen Carl Jungin ja Hippokrateen ajatuksiin ja muihin jännittäviin järjestelmiin, joilla ihmisiä on kategorisoitu. Se kysyy, miksi erilaiset luokittelut ovat niin tenhoavia, ja mitä niistä voi oppia.

Kantaesitys oli 8.10.2020 TTT-Klubilla. Uusintaensi-ilta 17.9.2021.

Lippujen hinnat

34,00 / 32,00 / 29,00 €

Käsiohjelma

Lue käsiohjelma

Näyttämö

TTT-Klubi
Katsomokartta

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Alkuperäisteos Thomas Erikson
Näyttämöllä Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela, Maiju Saarinen
Esityskonsepti ja käsikirjoitus Juho Gröndahl, Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela, Maiju Saarinen
Ohjaus Juho Gröndahl ja työryhmä
Musiikki Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela, Maiju Saarinen
Valosuunnittelu ja videoiden kuvaus Kyösti Kallio
Videoiden editointi ja jälkikäsittely Juha-Matti Koskela
Äänisuunnittelu Juho Gröndahl, Kyösti Kallio ja työryhmä

 

Arviot ja artikkelit

Arvio

Viihdyttävä musiikki-iloittelu

Esitys muuntaa hittikirjan perustan hulvattomaksi musiikkiteatteriksi, mutta ei niele purematta sen...

Lue lisää

Arvio

Esiintyjänelikko on sympaattinen

Näyttämöversio miljoonia myyneestä tietokirjasta on lempeä katsaus inhimillisiin piirteisiimme....

Lue lisää

Arvio

Pulppuava, musiikillinen ja viihdyttävä värileikki

”Minä olen ainoa järkevä, kaikki muut on idiootteja” -biisillä alkaa TTT-Klubin...

Lue lisää

Arvio

Säteili inhimillistä lämpöä

Me katsojat saimme nauttia aivan poikkeuksellisen hienosta näyttelijäntyöstä. Idiootit ympärilläni...

Lue lisää

Viihdyttävä musiikki-iloittelu

Esitys muuntaa hittikirjan perustan hulvattomaksi musiikkiteatteriksi, mutta ei niele purematta sen sanomaa. (–) Alussa värittömät ihmiset pukevat värit ylleen ja perustavat konsulttifirman. Koulutuksissa, tauoilla ja palavereissa värien keskinäiset luonteenpiirteet ja eroavaisuudet käyvät selväksi. Moni käkättelee yleisössä joko itselleen tai tutuilleen, kun näyttelijät esittelevät, miten eri tavoin kunkin värin suuttumus läikkyy. (–) Yksinkertaistaminen ja kärjistäminen eivät toimi monimutkaisten ihmisten analysoinnissa. Mutta näyttämöllä ne toimivat vallan erinomaisesti.

Laura Hallamaa, Helsingin Sanomat

Esiintyjänelikko on sympaattinen

Näyttämöversio miljoonia myyneestä tietokirjasta on lempeä katsaus inhimillisiin piirteisiimme. (–) TTT:n esitys on harvinaista lajityyppiä. Se on menestyksekkään tietokirjan sisällön innoittama näyttämöhupailu. Stand up -show, jossa on sketsejä ja musiikkinumeroita. (–) Esiintyjänelikko on sympaattinen. Sama nelikko on ohjaaja Juho Gröndahlin kanssa vastannut myös koko esityksen käsikirjoituksesta. Eikä siinä kaikki: sama nelikko teki myös esityksen laulut – ja soittaa ne esityksessä. Ilmassa on siis vanhan kunnon teatterileikin henkeä!

Seppo Roth, Aamulehti

Pulppuava, musiikillinen ja viihdyttävä värileikki

”Minä olen ainoa järkevä, kaikki muut on idiootteja” -biisillä alkaa TTT-Klubin musiikillinen show. Aloitus on hyvä, sillä epäilen, että monella meistä on joskus käynyt sama ajatus mielessä. (–) Onko kirjan teoria huuhaata vai totista totta? Ainakin kirjailija on keksinyt reseptin, joka uppoaa ihmisiin. (–) Teatterissa on tartuttu ajankohtaiseen ja kiisteltyyn ilmiöön pilke silmäkulmassa. Työryhmän Juho Gröndahlin kanssa käsikirjoittama ja ohjaama humoristinen show nappaa kirjasta parhaimmat, draamallisimmat palat ja heittää musiikilliset pallot katsomoon.

Maarit Saarelainen, Kulttuuritoimitus.fi

Säteili inhimillistä lämpöä

Me katsojat saimme nauttia aivan poikkeuksellisen hienosta näyttelijäntyöstä. Idiootit ympärilläni säteili inhimillistä lämpöä merkillisestä nimestään huolimatta. Sujuva, merkityksiä täynnä oleva dialogi, laulut, musiikki ja se upea kehonkieli, johon tämä nelikko ylsi, saivat ainakin minut lankeamaan loveen. Ja kuin pisteeksi iin päälle, esitys oli ajoittain aivan poskettoman hauska! (–) Idiootit ympärilläni oli hyvin kauniisti toteutettu saarna välittämisen kulttuurin puolesta. Kokonaisuuteen mahtui suuri määrä teräviä havaintoja tämän päivän työelämän kipupisteistä.

Matti Saarela, Kielipuolen päiväkirja

Kommentoi

  1. Matti Saarela

    Piti otteessaan. Kekseliäs esityskonsepti, jämäkkä ohjaus ja todella taitavaa ja hienoa näyttelijäntyötä. Ruotsalainen Thomas Erikson on ihmissuhdeoppaallaan rahoiksi pistänyt humpuukimaakari, mutta käsikirjoituksen tehnyt Juho Gröndahl on onnistunut työryhmineen kuvaamaan Eeriksonin värimallin kautta hienosti oman aikamme työelämän kipukohtia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentoithan omalla nimelläsi. Sinulla on täysi vapaus kertoa mielipiteesi, mutta muista silti hyvät tavat. Karsimme etukäteen kaikki asiattomat kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.

Takaisin ylös