HERMOSTOROMAHDUS

Poistunut ohjelmistosta

Viime syksynä esitykset olivat lähes loppuunmyytyjä ja suuren kysynnän vuoksi saimme kolme lisäesitystä tälle keväälle: pe 23.2 / to 7.3. / la 23.3.

Burn out -näytelmä

Residenssiteos

”Tuntuuko joskus siltä…

Että ei riitä. Että mitä ikinä yrittääkään, ei yllä, ei riitä, ei kestä.

Että ei ole edes minkäänlaista käryä, mihin pitäisi riittää, mutta ainakin jonnekin korkeammalle, pidemmälle ja paremmin.

Ei hätää, ongelma on nyt luotu, ja siihen on ratkaisu!” 

Hermostoromahdus on esitys uupumisesta, itsensä kohtaamisesta ja selviytymisestä. Näytelmäteksti pohjautuu loppuunpalaneiden ihmisten haastatteluihin ja tositarinoihin. Hermostoromahdus on myllertävä tarina, joka suhtautuu lempeästi ja huumorilla ihmisyyteen ja keskeneräisyyteen. 

Miksi niin moni uupuu? 

THL:n tutkimuksen mukaan joka neljäs työssäkäyvä suomalainen kärsii uupumuksesta jossain sen muodossa. Yleisyydestään huolimatta burn out on edelleen tabu ja sairastuneet kantavat stigmaa. Tämä esitys on paikka, johon saa tulla syventymään aiheen äärelle, hakemaan vertaistukea tai vain nauttimaan teatteritaiteesta. Esityksen idea on herättää keskustelua mielenterveydestä ja uupumisesta.

Hermostoromahduksessa nähdään tanssia, jonka ydin on kehollistaa ja fyysistää loppuunpalamiskokemus – se miltä uupumus tuntuu. Tanssi vie katsojan loppuunpalamiskokemuksen sisälle, ihmisen ajatuksiin ja tunteisiin. Tanssi jatkaa siitä, mihin sanat loppuvat. 

”Jos jokin on varmaa, niin me ollaan oikeesti ihan virran vietävissä tässä elämässä. Helpommalla pääsee, kun vaan päästää irti siitä kivestä, jossa roikkuu viimeisillä voimillaan ja antautuu siihen virtaan.”

Lippujen hinnat

20,00 / 15,00 / 15,00 / 10,00 €

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Käsikirjoitus ja ohjaus Maiju Saarinen ja työryhmä
Koreografia Klaara Haapanen, Wilhelmina Ojanen ja työryhmä
Näyttelijät Maiju Saarinen, Topi Kohonen ja Olli Haataja
Tanssijat Klaara Haapanen, Wilhelmina Ojanen ja Wilma Seppälä
Valosuunnittelu Jaakko Sirainen
Äänisuunnittelu Jarkko Rotsten
Pukusuunnittelu työryhmä
Tarpeisto Johanna Harjunpää

 

Arviot ja artikkelit

Arvio

Naurunpyrskähdyksistä päätellen Hermostoromahdus osuu ja uppoaa

Esitys tarttuu ajankohtaiseen, työelämää puhuttavaan aiheeseen. Reilun tunnin mittaisesta kompaktista...

Lue lisää

Esitys tarttuu ajankohtaiseen, työelämää puhuttavaan aiheeseen. Reilun tunnin mittaisesta kompaktista kokonaisuudesta huokuu vahva tunne siitä, että tekijät tietävät mistä he puhuvat. Näytelmätekstin pohjalla on tositarinoita loppuunpalaneiden ihmisten haastatteluista.

Naurunpyrskähdyksistä päätellen Hermostoromahdus osuu ja uppoaa. Uupumus ja burnout ovat teemoina tunnistettavia, ja katsojille selvästi tuttua maaperää. Aihe on vakava, mutta huumori on työryhmän jalostaman esityksen sokeri ja suola.

Kulttuuritoimitus, Maarit Saarelainen
Takaisin ylös