DON QUIJOTE

Poistunut ohjelmistosta

lämminhenkinen Komedia ystävyydestä ja idealismista

Esitykset 15.-16.3.2024

Jos et ole vielä tutustunut tähän parivaljakkoon, nyt on korkea aika! Red Nose Companyn huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama ovat kiertäneet Suomea vuosien ajan, hurmaten kymmeniätuhansia katsojia.

Miguel de Cervantesin klassikkoromaani on kaikkien road trippien esiäiti. Don Quijote hyökkää sankarillisesti maailman vääryyksiä vastaan, seuranaan uskollinen aseenkantaja Sancho Panza. Maisemassa siintävät tuulimyllyt, ja matkantekoa säestää svengaava livemusiikki.

Esitys on yhteistuotanto Teatteri Quo Vadiksen, Kuopion kaupunginteatterin, Lahden Kaupunginteatterin, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa.

Tampereella ensi-ilta oli 23.10.2019 Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Aikuisille sekä nuorille 13-vuotiaasta ylöspäin

Lippujen hinnat

32,00 / 15,00 €

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Näyttämöllä Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama


Teksti Miguel de Cervantes ja työryhmä
Käännös Jyrki Lappi-Seppälä

Dramaturgia Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama ja Otso Kautto
Ohjaus Otso Kautto

Valosuunnittelu ja kiertuetekniikka Jere Kolehmainen

Tuotanto: Niina Bergius, Anna Jauhola & Mika Vainio / Red Nose Company

 

Arviot ja artikkelit

Arvio

Todellista teatterien välistä yhteistyötä

Eino Salmelaisen näyttämöllä on mukana myös vanha haarniskan yläosa. Perimätiedon mukaan se on...

Lue lisää

Arvio

Hulluus voi olla viisautta

Tämä Red Nose Companyn esitys on tehty Otso Kauton hyvässä huomassa. Lavalla teatterinjohtajaa ei...

Lue lisää

Arvio

Johtopäätös elämästä

Esitys tarjoaa katsojalle aimo annoksen historiatietoa ja sivistystä ja sen päälle monet hyvät...

Lue lisää

Arvio

Viiden tähden suoritus

Red Nose Companyn Don Quijote muistuttaa, kuinka jokaisen meistä on tärkeää elää ja iloita...

Lue lisää

Arvio

Esityksessä nähdään todella taitavaa klovneriaa

Zinin vahvuus on tilannekomiikan luominen ja upea laulanta. Hän on kuin se rosoinen trubaduuri, joka saa...

Lue lisää

Arvio

Saumaton lopputulos puhuu puolestaan

Miguel de Cervantesin 1600-luvulla kirjoittama järkälemäinen tarina harhaisen mutta perin pohjin...

Lue lisää

Arvio

Kokeneiden klovnien esiintymisessä säilyy lajiin kuuluvan hetkellisyyden ja ainutkertaisuuden tuntu

Kasvomaalausten korostamia ilmeitä ja eleitä on kiehtovaa seurata. Zinin harmistuminen ja Don Quijoten...

Lue lisää

Arvio

Notkeiden klovnien sanomaksi nousee paremmasta huomisesta unelmoimisen tärkeys

Tulkinnan vahvuus on klovniduon dynamiikassa. Red Nose Companyn Don Quijote on pätevä tiivistys...

Lue lisää

Todellista teatterien välistä yhteistyötä

Eino Salmelaisen näyttämöllä on mukana myös vanha haarniskan yläosa. Perimätiedon mukaan se on ollut osa Esko Roineen rooliasua hänen esittäessään Don Quijotea vuonna 1999. Mukana oleva kilpi on taas lainassa Turun kaupunginteatterilta, Taru Sormusten herrasta -spektaakkelista. Todellista teatterien välistä yhteistyötä siis. (–) Red Nose Companyn tehoklovniduo Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen)  ovat riemastuttava kaksikko. Sopivan humoristinen mutta ei liian överi. Mukana tällä roadtripillä polttavan Espanjan auringon alle ja Cervantesin kirjan maailmaan on mukana myös vakavampi sävy. Ystävyys ja kaveruus on avainsana niin Sancho Panzalla ja Don Quijotella, kuin Mikella ja Zinillä (ja Timolla ja Tuukalla). Esitys etenee kirjan ja todellisuuden välimaastossa, välillä hurjaan laukkaan heittäytyen ja välillä taas slapstickmäiseen painimiseen upottautuen. Ohjaaja (ja nykyisin myös TTT:n johtaja) Otso Kautto saa osansa verbaalisesta kiusanteosta, mutta eivät nämä heput säästele itseäänkään.

Katri Leikola, Paljon melua teatterista -blogi

Hulluus voi olla viisautta

Tämä Red Nose Companyn esitys on tehty Otso Kauton hyvässä huomassa. Lavalla teatterinjohtajaa ei näy, mutta tekstissä kyllä, ja niin ironisessa yhteydessä, että varmaan on omaa käsialaa. Rosinanteakaan ei näy, mutta kyllähän kitarakin hevosena palvelee, keppihevosena ainakin. Kitara myös soi hyvin ja laulu luistaa. Punanenät on musikaalisiakin. (–) Yleisökin saa irvailua osakseen, välillä ollaan maalaistolloja Siurosta, ja me nauramme makeasti päälle, minä tämän tästä kaksin kerroin. Seuraavien näkyjen koittaessa voi vaikka vakavoitua, kun ritari pitää meitä kaleeriorjina, ja Sancho Panza kyselemään, onko meillä kahleet vai ei. Onko? Kaikilla kolmella tekijällä tuntuu olevan erityissuhde Espanjaan; kukin on asunut tai esiintynyt siellä enemmän tai vähemmän. Kulttuurihistoriaakin saamme kuulla.

Heljä Vasara, Tampester Teatro

Johtopäätös elämästä

Esitys tarjoaa katsojalle aimo annoksen historiatietoa ja sivistystä ja sen päälle monet hyvät naurut. Se valottaa eri puolilta esimerkiksi sitä, miten Don Quijoten tuulimyllyjä vastaan käymä taistelu oli aikansa poliittista kritiikkiä katolista kirkkoa vastaan. (–) Jopa Esperi saattaa näyttäytyä vankilalta ja yksikätinen rosvo täysin moraalittomalta ryöstöapparaatilta, vaikka sillä onkin Veikkauksen lupa. Sekaan mahtuu myös teatterikritiikkiä, ajankohtaista sosiaalipolitiikan kritiikkiä, sekä historiatietoa. (–) Rosa Luxemburgin mukaan luotettavamman historiallisen kulkuvälineen puutteessa kaikki maailmanparantajat ovat ratsastaneet raihnaan Rocinanten satulassa. Ja kaikki Don Quijotet ovat palanneet kotiin ainoana saavutuksenaan mustaksi lyöty silmä.

Juha Drufva, Kansan Uutiset

Viiden tähden suoritus

Red Nose Companyn Don Quijote muistuttaa, kuinka jokaisen meistä on tärkeää elää ja iloita päänsä sisällä. (–) Otso Kauton valmennus sekä Vasaman ja Ruuskasen karisma viettelee älyllisellä kristallinkirkkaudella ja hurmaa hurjan vahvalla läsnäololla ja kontaktilla yleisöön. Zinillä kitara on kuin viides ruumiinosa, Mike on paitsi klovni, myös vahva multi-instrumentalisti. (–) Näin välitöntä, estotonta ja ihmisellistä klovneriaa en ole aikaisemmin nähnyt. Esityksen jälkeen yleisö taputtaa seisaaltaan, tungeksii aulassa yhteiskuviin klovnien kanssa, ja ostaa heistä jokunen alkuteoksenkin matkaansa.

Markus Määttänen, Aamulehti

Esityksessä nähdään todella taitavaa klovneriaa

Zinin vahvuus on tilannekomiikan luominen ja upea laulanta. Hän on kuin se rosoinen trubaduuri, joka saa kaikki pysähtymään ihailusta eteensä kuuntelemaan vielä seuraavan soinnun. Ja sitä seuraavan. Ziniä näyttelevän Timo Ruuskasen äänen monialaisuus on vaikuttavaa, eikä hän pelkää sitä käyttää. Siinä missä korkea ja kimeä klovni on jo itsessään koominen äänensä vuoksi, on laulava ja tarinoita iskevä mies upeaa kuunneltavaa.

Turun Seutusanomat

Saumaton lopputulos puhuu puolestaan

Miguel de Cervantesin 1600-luvulla kirjoittama järkälemäinen tarina harhaisen mutta perin pohjin idealistisen tohelon seikkailuista istuu Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman klovneille Zinille ja Mikelle kuin, no, nenä päähän… (–) Kaikesta heidän sanomastaan ja tekemästään, olipa se kuinka epäsovinnaista tahansa, hehkuu salin täydeltä lämpöä.

Anu Puska, Etelä-Suomen Sanomat

Kokeneiden klovnien esiintymisessä säilyy lajiin kuuluvan hetkellisyyden ja ainutkertaisuuden tuntu

Kasvomaalausten korostamia ilmeitä ja eleitä on kiehtovaa seurata. Zinin harmistuminen ja Don Quijoten rooliin eläytyminen nousevat täyteen kukoistukseen Ruuskasen silmissä. Vasama taas on valloittavimmillaan lapsenomaisen mutkattomasti ympäristöönsä asettuvana Mikena.

Turun Sanomat

Notkeiden klovnien sanomaksi nousee paremmasta huomisesta unelmoimisen tärkeys

Tulkinnan vahvuus on klovniduon dynamiikassa. Red Nose Companyn Don Quijote on pätevä tiivistys monikerroksisesta klassikkoromaanista.

Laura Kytölä, Helsingin Sanomat

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentoithan omalla nimelläsi. Sinulla on täysi vapaus kertoa mielipiteesi, mutta muista silti hyvät tavat. Karsimme etukäteen kaikki asiattomat kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.

Takaisin ylös