ALEKSIS KIVI

Poistunut ohjelmistosta

Komedia miehestä, josta tuli monumentti

Seuraavat esitykset maalis- ja huhtikuussa 2023

Red Nose Company ja Tampereen Työväen Teatteri tuovat Tampereelle odotetun esityksen Aleksis Kivi. Kantaesitys keväällä 2022 Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä oli valtava menestys.

Sydämellisessä ja älykkäässä kavalkadissa ilmiömäinen näyttelijäduo Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, haitaristi Niko Kumpuvaara ja Avantin jousikvartetti johdattavat katsojansa lennokkaalle retkelle läpi koko Aleksis Kiven elämän ja teosten. Sana helkkyy ja musiikki soi! Marzi Nymanin upeat sovitukset luovat klassista ja kevyttä musiikkia yhdistelevään teokseen sibeliaanisia kaikuja.

Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Esitys liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa rakkaudesta kuolemaan, eksistentialismista rahaan ja luonnosta nykymaailman ongelmiin. Esitys nostaa esiin myös kirjailijan vähemmän tunnettuja puolia sekä ihmisiä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Näyttämöllä nähdään tietenkin seitsemän veljestä ja Nummisuutarien Esko. Ansaitun paikkansa saavat myös Kiven vahvat naisroolit, kuten Lea, jonka nimeä kantavan näytelmän kantaesityksestä (1869) suomalaisen teatterin katsotaan alkaneen.

Riemastuttavan esityksen on ohjannut yhdessä näyttelijöiden kanssa Linda Wallgren, jonka Kivi-tulkintoja on nähty vastikään Turussa ja Lahdessa. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin päädramaturgin Eva Buchwaldin kanssa.

Yhteistuotannossa ovat mukana Red Nose Company, Kansallisteatteri, kaupunginteatterit Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Kuopiossa, Tampereen Työväen Teatteri sekä Kamariorkesteri Avanti!

Teos on osa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa. Kantaesitys oli 17.2.2022 Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä.

Työryhmälle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsi teoksen tekijäryhmän – Ruuskanen, Vasama, Wallgren ja Buchwald – tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla syyskuussa 2022. Palkinnon perusteena mainittiin muun muassa: “Esitys on enemmän kuin taidetta: sen tarjoilemat ahaa-elämykset, pitkien jatkumoiden ja ajankohtaisten ilmiöiden yhdisteleminen ovat myös korkeatasoisen tiedonjulkistamisen tunnusmerkkejä.”

Tampereen ensi-ilta oli 26.10.2022 Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Lippujen hinnat

32,00 / 30,00 / 15,00 / 15,00 €

Videogalleria

Sisältöä ei voida näyttää evästeasetuksien vuoksi.
Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi sisältö.

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Teksti ja dramaturgia Eva Buchwald, Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
Ohjaus Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
Dramaturgi Eva Buchwald
Lavastus ja pukusuunnittelu Tarja Simone
Valosuunnittelu Ville Virtanen, Jere Kolehmainen
Musiikin sovitus Marzi Nyman ja Niko Kumpuvaara

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama

Harmonikka, musiikin johto Niko Kumpuvaara
Jousikvartetti (Kamariorkesteri Avanti!)

 

Arviot ja artikkelit

Arvio

Näyttelijätyön voimannäyttö

En muista olleeni koskaan aiemmin ensi-illassa, jossa yleisö antaa suosionosoitukset seisten. Hengästyttävä ja...

Lue lisää

Arvio

Herättää tunteita, viihdyttää ja opettaa

Klovnit Mike ja Zin, Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen, reagoivat parhaiden stand up -koomikoiden tapaan nopeasti...

Lue lisää

Arvio

Huikaiseva ja vauhdikas iloleikki

Tekisi mieli huudahtaa kuin Nummisuutarien humaltunut Esko: ”Näin ihanata, näin taivaallista, näin...

Lue lisää

En muista olleeni koskaan aiemmin ensi-illassa, jossa yleisö antaa suosionosoitukset seisten. Hengästyttävä ja fiksu esitys leikkii aiheensa ja yleisönsä kanssa. Kyse on kokonaisvaltaisella tavalla älykkäästä teatterista.

Markus Ånäs, Suomen Kuvalehti

Klovnit Mike ja Zin, Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen, reagoivat parhaiden stand up -koomikoiden tapaan nopeasti tilanteisiin ja yleisön tekemisiin, joten jokainen esitys on hieman omanlaisensa.

Selina Keränen, Apu

Huikaiseva ja vauhdikas iloleikki

Tekisi mieli huudahtaa kuin Nummisuutarien humaltunut Esko: ”Näin ihanata, näin taivaallista, näin rautarohkeata!” Sillä aivan peijakkaanmoisen huikaiseva ja vauhdikas iloleikki on Red Nose Companyn Aleksis Kivi.

 

Laura Kytölä, Helsingin Sanomat
Takaisin ylös