ALEKSIS KIVI

Komedia miehestä, josta tuli monumentti

Tampereen ensi-ilta 26.10.2022 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Red Nose Company ja Tampereen Työväen Teatteri tuovat yhdessä näyttämölle Aleksis Kiven elämän ja teokset yhdessä paketissa. Teos on osa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.

Miksi juuri Kivi on nostettu jalustalle maassamme? Millaisen hinnan tinkimätön taiteelle omistautuminen ja oman tiensä kulkeminen langetti kirjailijalle itselleen maksettavaksi? Aleksis Kivi liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa kuolemasta rakkauteen, eksistentialismista rahaan ja luonnosta modernin maailman ongelmiin. Esitys kertoo myös kirjailijan vähemmän tunnetuista puolista sekä hänen elämäänsä vaikuttaneista ihmisistä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Näyttämöllä nähdään tietenkin seitsemän veljestä ja Nummisuutarien Esko. Ansaitun paikkansa saavat myös Kiven vahvat naisroolit, kuten Lea, jonka nimeä kantavan näytelmän kantaesityksestä (1869) suomalaisen teatterin katsotaan alkaneen.

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tunnetaan oivaltavista klassikkotulkinnoistaan ja saumattomasta yhteispelistään. Heidän klovnitulkintansa Kari Hotakaisen, Ilmari Kiannon ja Miguel de Cervantesin teoksista ovat tavoittaneet yli 40 000 suomalaista. Esityksen ohjaa näyttelijöiden kanssa yhdessä Linda Wallgren, jonka Kivi-tulkintoja on nähty vastikään Turussa ja Lahdessa. Huumoria ja leikkimielisyyttä säteilevä esitys nostaa esiin Kiven monipuolisuuden kielenkäyttäjänä ja tyylitaiturina. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin päädramaturgin Eva Buchwaldin kanssa. Lyyrisen tekstin rinnalla soi kamariorkesteri Avantin jousikvartetti sekä Niko Kumpuvaaran harmonikka. Esityksen kappaleet vaihtelevat klassisesta populaarimusiikkiin, johon Marzi Nymanin sovitukset loihtivat sibeliaanisia kaikuja.

Yhteistuotannossa ovat mukana Kansallisteatteri, Red Nose Company, Jyväskylän, Lahden, Kuopion ja Turun kaupunginteatterit, Tampereen Työväen Teatteri sekä Kamariorkesteri Avanti!

Kantaesitys oli 17.2.2022 Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä.

Lippujen hinnat

32,00 / 30,00 / 15,00 / 15,00 €

Kesto

Kesto noin 2:15 (sis. väliajan)

Tilaa tarjoilut

Esityskalenteri

Eino Salmelaisen näyttämö

ALEKSIS KIVI / ENSI-ILTA

Ke 26.10.2022
19:00
Eino Salmelaisen näyttämö
Eino Salmelaisen näyttämö

ALEKSIS KIVI

To 27.10.2022
19:00
Eino Salmelaisen näyttämö
Eino Salmelaisen näyttämö

ALEKSIS KIVI

Pe 25.11.2022
19:00
Eino Salmelaisen näyttämö
Eino Salmelaisen näyttämö

ALEKSIS KIVI

La 26.11.2022
13:00
Eino Salmelaisen näyttämö

Tekijät ja näyttelijät

Teksti ja dramaturgia Eva Buchwald, Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
Ohjaus Timo Ruuskanen, Linda Wallgren ja Tuukka Vasama
Dramaturgi Eva Buchwald
Lavastus ja pukusuunnittelu Tarja Simone
Valosuunnittelu Ville Virtanen
Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi
Musiikin sovitus Marzi Nyman ja Niko Kumpuvaara

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama

Harmonikka, musiikin johto Niko Kumpuvaara
Jousikvartetti (Kamariorkesteri Avanti!)

Kritiikit

Huikaiseva ja vauhdikas iloleikki

Tekisi mieli huudahtaa kuin Nummisuutarien humaltunut Esko: ”Näin ihanata, näin taivaallista, näin rautarohkeata!” Sillä aivan peijakkaanmoisen huikaiseva ja vauhdikas iloleikki on Red Nose Companyn Aleksis Kivi. Runsaassa kahdessa tunnissa klovnit Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) käyvät läpi niin Aleksis Kiven elämän kuin tämän tuotannon. Ihminen löytyy kansalliskirjailijan monumentin takaa. Fyysisesti notkeitten klovnien ilmaisu istuu kuin nenä päähän Kiven muheviin kansanhahmoihin ja kieleen. Ei pelkoakaan siitä, että Kansallisteatterin suurella näyttämöllä katoaisi jotain klovniteatterin ilmaisuun olennaisesti liittyvästä tiiviistä yleisösuhteesta, anarkiasta ja improvisaation lennosta.

 

Laura Kytölä, Helsingin Sanomat