AALLONHARJA-KLUBI: ISOISÄ, ILMAN MUUTA

Poistunut ohjelmistosta

Uusia näytelmiä lukudraamaesityksinä

Isoisä ja hänen lapsenlapsensa, nuorehko nainen, ovat arkkitehteja. Itsenäisesti pärjännyt isoisä sairastuu ja joutuu hoitokotiin. Hän haluaa arkistoida saavutuksensa, ja lapsenlapsi ryhtyy auttamaan.

Isoisä ja lapsenlapsi ovat monessa suhteessa samanlaisia – heitä yhdistää paitsi uravalinta, myös huoliteltu puhetyyli ja pikkutarkka tapa katsoa maailman yksityiskohtia. Lapsenlapsi ei kuitenkaan koe sopivansa isoisän patriarkaaliseen sankaritarinaan. Hän yrittää saada kiinni isoisän alati kätkeytyvästä tunnemaastosta, mutta samaan aikaan vaikenee omasta elämästään, omasta nähdyksi tulemisen tarpeestaan ja kriisiytyvästä parisuhteestaan toisen naisen kanssa.

Isoisä, ilman muuta on tragikoominen näytelmä luopumisesta ja suurista tunteista, joita ei osata sanoa ääneen. Se on kertomus kahdesta sukulaisesta, jotka ovat liiankin taitavia pakenemaan kipeitä asioita kielelliseen nokkeluuteen. Isoisä ja hänen edustamansa maailmankuva rappeutuvat ja katoavat vääjäämättä, mutta mikä kaikki hänestä siirtyy eteenpäin ja elää seuraavassa sukupolvessa?


Eeva Turunen on tamperelaissyntyinen, Helsingissä asuva kirjailija, näytelmäkirjailija ja arkkitehti. Hänelle myönnettiin vuonna 2018 Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinto esikoisteoksesta Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa. Teos oli myös Runeberg-palkintoehdokkaana. Turusen esikoisnäytelmä Muutama sana Ullasta valittiin Lea-palkintofinalistiksi vuonna 2015, ja näytelmän kantaesitys voitti valtakunnallisen monologipalkinnon. Turunen soittaa bändeissä ja tekee toisinaan ääni-kirjallisuusesityksiä. Hänen seuraava kirjansa, romaani Sivistynyt ja miellyttävä ihminen, julkaistaan syksyllä 2022.


Mikä on Aallonharja-klubi?

Aallonharja-klubi on esityssarja, joka tuo näyttämölle uusia näytelmiä lukudraamaesityksinä. Monet uudet näytelmät pääsevät oikeuksiinsa erityisesti esityksissä, jotka antavat tilaa näyttelijäntyön lisäksi myös kirjoitetun näytelmän tekstillisille piirteille, sillä ne haastavat muodoltaan perinteisen teatteriesityksen toteutustapoja. Tampereen Työväen Teatterin ja itsenäisten teatterintekijöiden yhteistyönä syntynyt Aallonharja-klubi kutsuu kokeneita ja uusia teatterikatsojia oman aikamme näytelmäkirjallisuuden ja teatteritaiteen pariin.

Lukudraamaesityksissä näyttelijät esittävät teoksen eläytyen luettuun tekstiin. Esityksissä ohjaaja on yhtä tärkeässä roolissa kuin tavanomaisessa teatteriesityksessä. Ainoastaan näyttelijäntyö on rajatumpaa, selkeämmin puheilmaisuun keskittyvää. Lukudraama on vakiintunut teatteriesityksen muoto, mutta mukautuu kulloinkin esitettävän näytelmän tekstuaalisiinkin erityispiirteisiin. Aallonharja-klubilla esiintyvät TTT:n näyttelijät. Ohjaajiksi on kutsuttu Janne Pellinen ja Sini Pesonen.

Aallonharja-klubilla pääroolissa ovat myös näytelmäkirjailijat. Teatterissa kirjailijan työ tehdään useimmiten jo ennen varsinaisia esityksiä ja jää siksi valitettavan usein kauan teatterin yleisöstä. Aallonharja-klubilla esittelemme näytelmäkirjailijoiden työtä ja kirjailijoita. Uusien näytelmien sarja käynnistyy Eeva Turusen Isoisä, ilman muuta ja Marie Kajavan Pussycat -näytelmillä. 

Lippujen hinnat

20,00 / 10,00 / 10,00 €

Näyttämö

TTT-Klubi
Katsomokartta

Esityskalenteri

Tekijät ja näyttelijät

Teksti Eeva Turunen
Ohjaus Sini Pesonen

Takaisin ylös