Petra Karjalainen etsii roolista ihmisen

Edellinen Seuraava
Kuvassa Petra Karjalainen. Kuva Kari Sunnari.
Kuvassa Petra Karjalainen. Kuva Kari Sunnari.

Miten samaistua ihmiseen, jonka arvomaailma on täysin erilainen kuin oma, suorastaan paha? Petra Karjalainen joutui pohtimaan tätä tarttuessaan Pienen maailman Lina Heydrichin rooliin.

Parempaa tulevaisuutta luvannut kansallissosialismi hurmasi nuoren saksalaisen Lina von Ostenin. 19-vuotiaana hän meni naimisiin SS-kenraaliksi nousseen Reinhard Heydrichin kanssa.

 Linaksi muuttuminen ei ollut Karjalaiselle helppoa.

”Näyttelijänä minun pitää olla roolihahmoni puolella. En voi asettua hahmon yläpuolelle, laskeutua hänen alapuolelleen tai arvottaa häntä.”

Petra Karjalainen tekee kiitetyn roolin Lina Heidrichinä näytelmässä Pieni maailma. Kuva: Kari Sunnari.

Petra Karjalainen tekee kiitetyn roolin Lina Heidrichinä näytelmässä Pieni maailma. Kuva: Kari Sunnari.

Lopulta Karjalainen tajusi, että vaikka hänen ei tarvitse hyväksyä Linan arvoja, hän voi löytää hahmosta jotain samaistuttavaa. Oivalluksen antoi Seela Sella, joka näytteli Hitlerissä ja Blondissa Hitleriä.

”Seela sanoi, ettei hän ajattele näyttelevänsä pahuutta, vaan ihmistä. Kun irrotin Linan natsiaatteesta, löysin hänestä ihmisen, joka oli rohkea ja kunnianhimoinen, koki lapsen ja puolison kuoleman ja surun. Mutta on minusta silti hurjaa tässä ajassa puhua lavalla sellaista tekstiä kuin puhun, kun vaistoaa yleisön tyrmistyksen ja jopa vihan. Mutta näitä tarinoita on tärkeää kertoa”, Karjalainen summaa roolityötään.                      

Lina Heydrich on myös mysteeri. Vuonna 1965 hän meni naimisiin suomalaisen teatteriohjaaja Mauno Mannisen kanssa. Linan menneisyyttä ei julkisesti juuri kyseenalaistettu, ja Mannisten lähipiiriin kuului tunnettuja taiteilijoita ja poliitikkoja. 

Karjalainen arvelee avioliiton olleen toverillinen, sillä Mauno Manninen oli homoseksuaali. Liitto ei kestänyt pitkään, mutta parin kirjeenvaihdossa oli lämpöä, ja Lina tuli Suomeen vielä Maunon hautajaisiin. 

Suoraan sieluun ja sydämeen

Tammikuussa ensi-iltansa saava Frida on Karjalaiselle hyvin erilainen työ. Upeasta äänestään tunnettu näyttelijä laulaa läpi näytelmän ja tulkitsee hahmojen kokemuksia espanjankielisten laulujen kautta.

”Kun laulan vieraalla kielellä, voin olla enemmän erilainen. Olen hakenut Fridaan uutta saundia, joka sopii biiseihin.”

Sisältöä ei voida näyttää evästeasetuksien vuoksi.
Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi sisältö.

Pienessä maailmassa Karjalaisella on väkevä, liki tunnin mittainen monologi. Fridassa hän puhuttelee yleisöä enemmän tunteiden ja alitajunnan kautta.

”Laulaminen ja musiikki menevät sieluun ja sydämeen ilman selityksiä. Frida on intohimoinen taiteilijakuvaus ja visuaalisesti valtavan kaunis teos, jossa on upea teksti. Tässä kuvataidetta käsittelevään näytelmään yhdistetään vielä niin vaikuttava taidemuoto kuin musiikki.”

Miten näyttelijä pystyy hyppäämään rankasta draamaroolista tunteiden, musiikin ja aistien maailmaan? Kokeneelle Karjalaiselle se ei ole vaikeaa. Joskus esityksiä pyörii yhtä aikaa neljä, ja samalla harjoitellaan viidettä. Keskittyminen ja rutiinit auttavat syventymään käsillä olevaan rooliin.

”Virittäydyn rooliin koko päivän. Valmistautumiseen liittyy konkreettisesti kaikki, mitä teen, mitä esimerkiksi syön ja milloin. Ennen Pientä maailmaa käyn Linan monologin läpi. Fridaan taas tulee ihan erilainen tapa valmistautua.”

Teatterityön lisäksi Karjalainen näyttelee muun muassa televisiosarja Koskisessa, tekee dubbauksia ja opettaa laulua. Hän on myös lauluvalmentaja Työväen Teatterin ja Hatanpään lukion yhteisprojekti Hullussa prinssissä, joka saa ensi-iltansa keväällä. 

Roolien vaihtelua vaikeampaa onkin irrottautua työstä välillä täysin, niin kiinnostavaa kuin se onkin. Henkireikä löytyy matkustelusta, mutta myös lähempää.

”Ihan vain se, että olen kotona ja luen, tekee hyvää. Läheisten kanssa oleminen ja happihyppelyt ulkona.”


Frida ensi-illassa 18.1.2023 Suurella näyttämöllä.
Pieni maailma -esitykset Kellariteatterissa.

Toimittaja: Janica Brander
Valokuvat: Kari Sunnari

Kategoria