Ohjaajan sana: Linda Wallgren

Edellinen Seuraava

Olin teini-ikäinen, kun vuonna 2003 järkytyin perinpohjaisesti Suomen ensimmäisen naispääministerin äkillisestä erosta. Uutisten ja otsikoiden perusteella vaikutti siltä, että ihmisiä ja mediaa kiinnosti enemmän se, oliko lain kirjainta noudatettu kuin se, mitä oli yritetty paljastaa. Asia jäi vaivaamaan minua, ja palasi mieleen, kun vuonna 2017 sain selville, millainen mieletön poliittinen salaliitto oli muutamassa kuukaudessa kääntänyt Jeanne d’Arcin aseman kansallissankarista kuolemaantuomituksi noidaksi. 

Ulvilan murhamysteeri ja sen tutkimukseen liittyvät melko kaoottiset vaiheet puolestaan ovat riivanneet minua vuosien ajan. 

Yhtäkkiä eräänä aamuna viisi vuotta sitten ymmärsin, että minun on saatava nämä kaikki näennäisesti toisiinsa liittymättömät tapahtumat samalle näyttämölle, samaan kuvaan, samaan tarinaan. 

Tämä esitys on syntynyt riivaavasta halusta tietää, mitä todella on tapahtunut. Sen avulla olen halunnut kysyä, onko totuus lopulta jotain sellaista, joka on meille jokaiselle subjektiivista ja eri, vai voimmeko todella koskaan todeta: ”näin oli”.

Tämä esitys on ylistys kuvittelemiselle ja keksimiselle –teatterille, jossa mahdoton on mahdollista, ja todellisuus tosielämääkin todempaa.

18.1.2023
Linda Wallgren
Käsikirjoittaja, ohjaaja

Kategoria