Koko perheen kotimainen musiikkinäytelmä ensi-illassa 19.10.2023: Merimonsterit-esityksen tekijöinä mm. Laura Ruohonen, Erika Kallasmaa ja Markus Fagerudd

Edellinen Seuraava

Kotimainen kantaesitysnäytelmä lapsille suuressa ammattiteatterissa ei ole aivan jokapäiväinen tapaus. Tampereen Työväen Teatteri panosti tulevien teatterisukupolvien kasvattamiseen ja valjasti alan huipputekijät jännittävään näytelmätuotantoon, jonka hedelmiä nautitaan Merimonsterit-esityksen ensi-illassa 19.10.2023 klo 18:30 Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Seikkailu alkaa kartasta! lausui suurten meriseikkailujen isä R.L.Stevenson.
Niin tälläkin kertaa!
Carta Marina vuodelta 1539, myyttinen kuvaus Pohjoisten merien hurjista hirviöistä, innoitti tekijät ja näytelmän urheat professorit muinaisten merihirviöiden jäljille.

Näyttämöllä nousevat pintaan mm. hurja Kalmari Kaa, kuolematon jättiläishydra, kaikkitietävä Seireeni, hummaushummeri Hammurapu ja kavalasti saareksi naamiotunut Huijarihai. Yllättäen ui paikalle myös Tampereen klassisen lyseon kasvatti, Verimerimakkara Bloodius Metwurzchius.

Riemukkaan kielellisen leikittelyn, huikeitten näkymien, svengaavan musiikin ja jännityksen ohella teoksessa sukelletaan myös pintaa syvemmälle, ihmismielen tummempiin vesiin. Sympaattiset professorit Piin ja Emerituksen valtaa näet halu lyödä maailma ällikällä ja tehdä itsestään kuolemattomia – ja siitähän ei hyvää seuraa.

Professorit onnistuvat herättämään henkiin muinaisen hirviön Horribullin ja ratkaisevat Hydran ikuisen elämän arvoituksen, mutta kun ihminen liikaa peukaloi luonnonlakeja, iskevät luonnonvoimat takaisin ja silloin nousee Suuri aalto.
Rannalle silti selvitään ja kuolemattomuudenkin arvoitukseen löytyy ratkaisu lähempää kuin luulisikaan.

Suuria kysymyksiä, naurua ja mielikuvituksen voimaa hehkuvan Merimonsteri-esityksen takana on palkittu kaksikko kirjailija Laura Ruohonen ja visualisti Erika Kallasmaa. Heidät tunnetaan mm. jo modernin klassikon aseman saavuttaneista teoksistaan Allakka pullakka, Tippukivitapaus sekä Pikku Kakkosen rakastetusta TV-sarjasta Yökyöpelit.

Huippulavastaja Ksenia Peretrukhina vastaa käsinkosketeltavan merellisistä näyistä. Merivoimien edustusorkesteri, upea Laivaston soittokunta puhalsi silkkaa suopeuttaan Merimonstereille tuulta purjeisin Markus Fageruddin alkuperäismusiikin mahtaviin sävellyksiin, joissa niissäkin matkataan syvälle ja kauas, historian hämäristä diskon kautta tämän hetken lasten iloksi.

Näyttämöllä näemme fyysisen teatterin, tanssin ja laulun taiturit Anna Kuusamon, Marc Gassot´n ja Aino Rättyän sekä koko Salmelaisen näyttämötekniikan väen monstereiden mahtipyörteissä.

Tekijöiden tavoite on luoda teos, jossa ikärajat rutisevat ja lapsi ja aikuinen saavat yhdessä antautua mielikuvituksen, riemun ja runon vietäväksi! Tässä esityksessä ei lapsikatsojia hyssytellä hiljaisiksi, vaan he ovat tärkeä osa tapahtumien kulkua.

Toivomme, että jokainen katsoja – joku heistä ehkä elämänsä ensimmäisellä teatterikäynnillä – kokee, että teatteri on paikka, jossa saa nauraa makeasti ja jossa sydämeen syvyyksiin jää itämään jotain tärkeää.

Ruohosen ja Kallasmaan leikittävä runokuvakirja Merimonsterit (Into Kustannus) on kaupan teatterin lipunmyynnissä.

Kotkan merimuseo Wellamossa 2019–22 ja Ahvenanmaan Sjöfartsmuseumissa 2022–2023 yleisön valloittanut Merimonsteri-näyttely rantautuu helmikuussa 2024 Turun Forum Marinumiin.

Merimonsterit nähdään Eino Salmelaisen näyttämöllä loppusyksyn aikana noin 20 kertaa. Lipunhinta on lapsille ja aikuisille sama: 23 euroa

Pressikuvat:
https://ttt.kuvat.fi/kuvat/Merimonsterit/

Näytelmän esittely:
https://ttt-teatteri.fi/program/merimonsterit

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja pressiliput:
viestintäsuunnittelija Mika Kauhanen, puh. 050 401 8252, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv

Kategoria