Keväässä Frida Kahlon elämäntarina ja Macbeth Tero Saarinen Companyn yhteistyönä

Edellinen Seuraava

Tampereen Työväen Teatterin Suuren näyttämön kevään uutuus on koskettava ja visuaalisesti kunnianhimoinen Frida. Näytelmä perustuu kuvataiteilija Frida Kahlon (1907-1954) elämään. Käsikirjoittaja ja ohjaaja on Anne Rautiainen. Nimiroolissa nähdään Elsa Saisio ja muissa rooleissa Pentti Helin (Diego), myös tanssikapteenina toimiva Soile OjalaPetra KarjalainenMinna Hokkanen, Pekka Kekäläinen, Janne KallioniemiJuha-Matti KoskelaEriikka Väliahde ja Teija Auvinen. Koreografi on Liisa Ruuskanen, lavastus- ja pukusuunnittelija Marie Antikainen. Laululla ja kauneudella kirjailtu näyttämöteos tutustuttaa meidät palavasieluiseen ja luomisvoimaiseen Fridaan, joka nuorella iällä joutui hengenvaaralliseen onnettomuuteen, mutta joka itse piti suurempana onnettomuutena rakkausavioliittoaan toisen taiteilijan, Diego Riveran kanssa. Ensi-ilta on 18.1. Suurella näyttämöllä. 

Macbeth TTT:n ja Tero Saarinen Companyn yhteistyönä
TTT:n ja Tero Saarinen Companyn edellinen komea Shakespeare-yhteistyö Hamlet – rockmusikaali nosti kehollisuuden kautta draaman tehot uudelle tasolle. Uutuusteoksessa Macbeth ohjaajien roolit vaihtuvat: Tero Saarinen vastaa kokonaisuudesta ja liikkeestä, Otso Kautto sanasta. Yhteistyönä syntyy rajoja rikkova tulkinta Shakespearen verenkarvaasta klassikosta. Suomennos ja sovitus on Michael Baranin, valo-, video- ja lavastussuunnittelija on Mikki Kunttu, pukusuunnittelija Samu-Jussi Koski, musiikista ja äänisuunnittelusta vastaa Marko Nyberg. Näyttämöllä nähdään niin TTT:n näyttelijöitä kuin TSC:n tanssijoita. TTT:stä mukana ovat Anna KuusamoJyrki MänttäriSaska PulkkinenSuvi-Sini PeltolaAuvo Vihro sekä vierailijana Misa Lommi. Ensi-ilta juhlitaan ensin Tanssin talossa Helsingissä 13.3.2024 ja syksyllä 12.9.2024 TTT:n Suurella näyttämöllä. Keväällä Tampereella on teoksen ennakko.

Kadotettu paratiisi palkitulta kanadalaiselta kirjailijalta
Erin Shieldsin näytelmä Kadotettu paratiisi perustuu John Miltonin tunnettuun runoelmaan. Näytelmässä Saatana kertoo tutun tarinan meidän aikamme yleisölle kaikessa runollisessa, satumaisessa ja humoristisessa voimassaan. TTT:llä ensimmäistä kertaa ohjaavan Janne Pellisen kanssa enkelien ja demonien tragikoomiseen taistoon Kellariteatterin näyttämöllä käyvät muun muassa Riikka Papunen (Saatana), Verneri Lilja (Aatami), Pihla Pohjolainen (Eeva) sekä Jari Ahola (Jumalan Poika). Kanadalaista alkuperää olevan näytelmän Suomen kantaesitys on 23.1. Kellariteatterissa. 

Hyvästi Mansikki näyttää suomalaisen sielunmaiseman avohakkuun
Jouko Puhakan maaltapakonäytelmä Hyvästi Mansikki sai kantaesityksensä 1969 Joensuun kaupunginteatterissa Jouko Turkan ohjauksena. Syrjäseutujen tyhjeneminen jatkuu tänäkin päivänä, joten Puhakan tekstin pohjalta luodussa uudessa versiossa ei ole kyse vain menneiden muistelusta. Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaavan Pauliina Hulkon sekä kahdentoista Tampereen yliopiston näyttelijäopiskelijan (Näty) käsissä alkuperäistekstistä kuoriutuu yhdistelmä historiallista ajankuvaa, musiikkia, laulua, tanssia ja fyysistä näyttelijäntyötä. Väkevää, murteella puhuttua ja kansanomaisella huumorilla höystettyä draamatekstiä ruumiillistaessaan näyttelijäopiskelijat ruumiillistavat myös oman aikansa rakennemuutosta. Millaista tulevaisuutta maaseudulle tänä päivänä rakennetaan avohakkuiden ja puupeltojen luvatussa maassa? Tekijöinä myös koreografi Samuli Nordberg, säveltäjä Niina Alitalo sekä lavastaja ja pukusuunnittelija Sanna Levo. Ensi-ilta 17.1. Eino Salmelaisen näyttämöllä. 

Musikaalin Hullu prinssi 2.4 liput myynnissä
Keväällä saa ensi-iltansa myös kuuden tamperelaisen oppilaitoksen kanssa yhteistyössä valmistuva musikaali Hullu Prinssi 2.4 eli totuus siitä miten haarukka tuli Suomeen. Maija Koskenalustan säveltämän ja Hanna Suutelankirjoittaman musikaalin ohjaa Mikko Bredenberg. Yhteistyössä ovat mukana Hatanpään lukio, Tammerkosken lukio, Sammon keskuslukio, Tampereen Konservatorio,  Ammattiopisto Tredu, Pirkanmaan musiikkiopisto, Hatanpään lukion vanhempainyhdistys ry. ja Tampereen Työväen Teatteri. Näyttämöllä nähdään peräti 70 Hatanpään lukion ja Tampereen Konservatorion ja Pirkanmaan musiikkiopiston opiskelijaa. Ensi-ilta on 12.4.2024 Suurella näyttämöllä, esityksiä 29.5.2024 asti. Paljon ennakkokysyntää herättäneen musikaalin liput ovat nyt myynnissä. 

Kevään ohjelmisto täydentyy
Ohjelmisto täydentyy syksyn mittaan. TTT tekee vielä tulevana keväänä useita yhteistuotantoja oppilaitosten kanssa ja luvassa on myös kiinnostavia vierailuja. Myös TTT-Klubin kevään ohjelmisto vahvistuu myöhemmin.

Kategoria