Keskiajan ja nykypäivän roviot samassa saunassa – Jeanne d’Arcin housut ensi-illassa 24.1.

Edellinen Seuraava

Mikä yhdistää naisia nimeltä Jeanne d’Arc, Anneli Jäätteenmäki ja Anneli Auer? Se, että kaikki joutuivat omana aikanaan melkoiseen julkisuusmylläkkään – vuosina 1431, 2003 ja 2006. Kuinka totuuksia silloin rakennettiin? Ja mikä todella on ”totta”? Sitä tutkii komedian keinoin Linda Wallgrenin uusi näytelmä Jeanne d’Arcin housut, joka saa kantaesityksensä tiistaina 24.1. klo 19 Eino Salmelaisen näyttämöllä.

”Minusta on ihana ja mahdoton tehtävä tuoda samaan aikaan näyttämölle pyhimykseksi julistettu ja noitana poltettu sotapäällikkö d’Arc, hänen rinnalleen tunnettu poliitikko Jäätteenmäki ja kiistelty yrittäjä Auer, sekä valtava liuta poliitikkoja, mediaa, kansaa, tuomareita ja historioitsijoita, jotka ovat olleet rakentamassa sitä kuvaa, mikä mediasta ja uutisista on näistä henkilöistä saatu. Totuus on tarua ihmeellisempää, mutta mikä oikeastaan on totuus ja mistä se muodostuu?”, pohtii Linda Wallgren. ”Tämä esitys on todellisuuden fiktiivisen luonteen näyttämöllepano”.

Esitys ruotii oikeutta, totuutta ja valtaa karnevalistisin kääntein. Esityksessä yhdistyvät sketsiviihde, keskiaika sekä Emma-ehdokas Petra Poutasen säveltämä ja esittämä musiikki yllätyksellä tavalla.

Jeanne d’Arcin housut -esitykseen lavastuksen on suunnitellut Janne Vasama, puvustuksen Sanna Levo, valot Juha Haapasalo ja äänet Niklas Vainio. Rooleissa nähdään Inke Koskinen, Sofia Smeds ja Miia Selin sekä Samuli Muje, Jyrki Mänttäri, Pyry Äikää ja Petra Poutanen.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Linda Wallgren (s.1988) on yksi sukupolvensa kiitetyimpiä tekijöitä. Wallgren nimitettiin vastikään Suomen Kansallisteatterin kotiohjaajaksi, ja hänen käsikirjoituksiaan on nähty mm. Kansallisteatterissa, Turun kaupunginteatterissa ja Teatteri Vanha Jukossa. 

Wallgren työryhmineen palkittiin syksyllä Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla esityksestä Aleksis Kivi. Tampereen Työväen Teatterissa Wallgrenin kädenjälkeä on nähty aiemmin Suuren näyttämön sukupolviteoksessa Juhannustanssit (2019).

Kuvat medialle:
https://ttt.kuvat.fi/kuvat/Jeanne+D’arcin+housut/

Näytelmä TTT:n sivuilla:
https://ttt-teatteri.fi/program/jeanne-darcin-housut/

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
tiedottaja Mika Kauhanen, puh. 050 401 8252, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv

Kategoria