Kaksi paavia saa Suomen kantaesityksensä Turussa ja Tampereella, päärooleissa Esko Roine ja Asko Sarkola

Edellinen Seuraava

Turun Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto Kaksi paavia (The Pope) nostaa tositapahtumiin perustuvan puhedraaman teatterintekemisen keskiöön. Suomen kantaesitys näytelmästä nähdään Turussa 25.3.2021, ja Tampereen ensi-illan vuoro on syyskaudella 2021.

Anthony McCartenin näytelmässä kaksi hengellistä johtajaa käsittelevät valintoja, tehtyjä ja edessä olevia, valmistautuessaan merkittävimpään niistä. Mikä on katolisen kirkon suunta, ja kenen sitä tulisi johtaa?

Konservatiivinen Benedictus XVI uskoo joutuvansa jättämään paavin tehtävät ja suostuttelee seuraajakseen liberaalia kardinaalia Jorge Bergogliota (nyk. Franciscus). Kirkonmiehet painivat velvollisuuden ja vapauden välillä, paljastaen inhimillisetkin puolensa menneisyyden virheitä myöten. He ovat eri mieltä useimmista asioista ja luonteenpiirteiltään miltei toistensa vastakohtia, mutta rohkaiseva yhteys syntyy lopulta keskustelun kautta.

Näytelmän asetelmat tarjoavat kiinnostavaa heijastuspintaa elämänsä ja uransa suuntaa etsivän ihmisen haasteista. Olenko oikeassa tehtävässä? Pystynkö tähän? Kelpaanko, jaksanko? Paineet ja epäilykset ovat tunnistettavaa laatua.

”Minua näytelmässä kiehtoo jännite elämänsä merkittävimmän valinnan edessä olevien miesten välillä. Se, miten kaksi kaikesta eri mieltä olevaa kilpailijaa löytää keskustelujen kautta luottamuksen ja hakee synninpäästöä toisiltaan”, sanoo Tiina Puumalainen.

Puumalainen ohjaa ja suomentaa näytelmän. Lavastuksen suunnittelee Teppo Järvinen ja puvut Tuomas Lampinen. Rooleissa nähdään rakastettu parivaljakko: Esko Roine ja Asko Sarkola. He vakuuttivat viimeksi yhdessä Pukija-näytelmässä, jolloin heidän roolitöitään kutsuttiin mediassa ”virtuoosien kaksinkamppailuksi”. Esitys ei ole kuitenkaan ainoastaan kahden kauppa, sillä tarinaan tuovat syvyyttä nunnat Ulla Koivuranta ja Anne-Mari Alaspää.

Yhteistuotannolle on kummassakin kaupungissa varattu jopa 30 esityskertaa. Turussa esitys nähdään Päänäyttämöllä, Tampereella Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Lisätiedot:

Turun Kaupunginteatteri
viestintäkoordinaattori Emmi Kantonen, puh. 050 400 2766, rzzv.xnagbara+ghexh.sv

Tampereen Työväen Teatteri
tiedottaja Mika Kauhanen, puh. 050 401 8252, zvxn.xnhunara+ggg-grnggrev.sv

Kategoria