Jorma Uotinen, Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ikonisessa avioliittodraamassa

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 23.11.2021

Tampereen Työväen Teatteri esittää 120-juhlavuonnaan uudenlaisen tulkinnan ikätoveristaan, August Strindbergin Kuolemantanssista. Intohimoinen näytelmä on sovitettu visuaalisesti näyttäväksi draamalliseksi tanssiteokseksi. Näyttämöllä nähdään tähtitanssijat Jorma Uotinen, Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen, jotka suunnittelevat yhteistyössä myös teoksen koreografian. Kuolemantanssin sovittaa ja ohjaa Tiina Puumalainen, visuaalinen suunnittelu on Teppo Järvisen ja sävellykset Pekka Siistosen. Ensi-ilta on 6.4.2022 Suurella näyttämöllä. 

Työpari Tiina Puumalainen ja Teppo Järvinen tunnetaan visuaalisen teatterin edelläkävijöinä Suomessa. Yhteistyö huipputanssiparin Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen kanssa on kestänyt jo noin kaksikymmentä vuotta. Heidän teatterin, tanssin ja visuaalisuuden yhdistävistä yhteistöistään yksi tunnetuimmista on  TTT:ssä nähty menestysteos Sudenmorsian (2012). Uusia ulottuvuuksia tuo nyt alkanut yhteistyö tanssija-koreografi Jorma Uotisen kanssa.

Kuolemantanssin Edgar (Jorma Uotinen) ja Alice (Sirpa Suutari-Jääskö) ovat olleet naimisissa neljännesvuosisadan. Lapset ovat lentäneet pesästä, Alicen näyttelijänura on enää muisto, varat ovat lopussa, Edgarin kapteeninvirka pitää pariskuntaa vankina linnoitussaarella, jossa ei tapahdu mitään. Sitten saarelle saapuu molempien vanha ystävä Kurt (Jukka Haapalainen) ja kaikki muuttuu. Joka ikinen päivä toistuva kahden hengen miekkailuharjoitus pyörähtää kolmiodraamaksi, jossa soivat kaikkien tanssien kaikki sävyt.

Sana säilä saa sivaltaa ja henkilöiden väliset voimasuhteet kääntyvät moneen kertaan ympäri, mutta eristyneissä oloissa ihmisiä tanssittavat yhtä lailla viha, rakkaus, tottumus, pelko, kateus, himo, ahneus kuin vallantahtokin. Uudessa sovituksessa kysymysten ja ratkaisujen keskipisteessä on Alice, nainen, jonka oma elämä uhkaa lipua käsistä, jos ei hän tartu elämänvoimaansa tai löydä sitä jostakin lisää.

Vuonna 1900 Dödsdansen merkitsi siirtymää psykologisesta realismista symbolismiin. Teppo Järvisen visuaalinen suunnittelu on luonut näyttämökuvan, jossa unien, alitajunnan ja jopa yliluonnollisen aavistuksille on tilaa. Jukka Haapalainen, Sirpa Suutari-Jääskö ja Jorma Uotinen ovat luoneet Pekka Siistosen säveltämään äänimaisemaan koreografian, jonka kautta tekijöiden pitkä kokemus eri tanssilajien parissa fuusioituu fyysisen teatterin kerrontaan. Ohjaaja Tiina Puumalaisen ideoiman ja sovittaman klassikon tulkinnassa tanssilla on tehtävä: kertoa myös kaikki se, mikä muuten jäisi keskustelun rivinväleihin.  

Kuolemantanssi
Rooleissa Jorma Uotinen, Sirpa Suutari-Jääskö & Jukka Haapalainen
Sovitus ja ohjaus Tiina Puumalainen
Koreografia Jukka Haapalainen, Sirpa Suutari-Jääskö & Jorma Uotinen
Sävellys Pekka Siistonen
Visualisointi Teppo Järvinen
Perustuu August Strindbergin näytelmään Dödsdansen 

Liput 45/43/40 €

Lisätietoja teatterin kotisivuilta 

Pressikuvat

Haastattelupyynnöt
tiedottaja Sari Andersson, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv, 050 5969 069

Kategoria