Jokainen taideteos on ihme: Otso Kauton tervehdys pressi-infossa 11.3.2022

Edellinen Seuraava
Otso Kautto

Jokainen taideteos on ihme.

Kuviteltu muuttuu materiaksi, ideasta tulee osa todellisuutta: jokin, jota ei vielä äsken ollut, on nyt olemassa, ja reagoi muuhun maailmaan ja on samalla itsekin reaktio. Onhan se ihme.

Luovuus on osaksi perinnettä, perinteen jatkamista ja kehittämistä, mutta se on myös, ja toivon että ennen kaikkea, uuden luomista tyhjästä: jonkin puute kutsuu esiin jotain ennennäkemätöntä, ei reaktiona siihen mitä on vaan siihen mitä ei ole, niin kuin keksinnöt: kypärän ideaa edeltää kypärän puute, uusi sana syntyy tarvittavan ilmaisun puutteesta, tarpeesta kehittää olemassa olevaa paremmaksi. 

Idea, aavistus, jokin maku siitä mitä voisi olla, ja miltä sen pitäisi tuntua, kangastus, harha, ja sitten se on olemassa, osana todellisuuttamme, pidän sitä ihmeenä. 

Taide on koejärjestely, luomisen ja luovan tilan palvelusta, ja siksi välttämätöntä, sillä me olemme sopeutuvia eläimiä ja sellaisina luovuus on elinehtomme. Siksi taiteita tulee tehdä, tukea ja arvostaa. Parhaimmillaan ne ovat ihmeellisiä, huonoimmillaan toki ihan kamalia, mutta se on toinen juttu.

Ilmaisun vapaus, keksimisen hurma, leikki, anarkia, ajattelun ilot, luomisen vimma, oikeus ja velvollisuus tavoitella parempaa laatua: niitä me puolustamme ajattelun, olemisen ja aseiden tyranniaa vastaan. 

Taide on aina elossa olemisen ihmeen ylistystä, tietoisuuden palvontaa, hetkellisyytemme helteistä juhlaa ikuisuuden lempeän varjon alla.

Tervetuloa teatteriin

Otso Kautto
teatterinjohtaja

Kategoria