Hamlet rock-musikaalina ensi kertaa Suomessa: Mukana Tero Saarinen, Jarmo Saari ja Varre Vartiainen, nimiroolissa Saska Pulkkinen

Edellinen Seuraava

Mediatiedote 28.1.2020

Tampereen Työväen Teatterin Suurelle näyttämölle nousee ensi syksynä Shakespeare-klassikko Hamlet uutena rock-musikaalina ensi kertaa Suomessa. Kantaesitys on 3.9.2020. Tulossa on visuaalisesti ja musiikillisesti taidokas tuotanto täynnä vaativan herkullisia rooleja. Tekijöinä on unelmatiimi, näyttämöllä musikaalinäyttelijöiden ykkösmiehitys.
Katso musikaalin teaser tästä

Nimiroolissa nähdään Saska Pulkkinen, joka on vakuuttanut muun muassa musikaaleissa Tytöt 1918 ja Poikabändi. Ohjaus on Otso Kauton, ja hänen kokoamansa tekijätiimi vilisee kansainvälisen tason huippunimiä. Eittämättä maailmalla tunnetuin suomalainen tanssitaiteilija Tero Saarinen on ensi kertaa mukana musikaalituotannossa ja suunnittelee teoksen liikeidentiteetin. Musikaalisäveltäjä Eeva Konnun lisäksi musiikkia säveltävät monipuoliset ja arvostetetut suomalaismuusikko ja säveltäjät Jarmo Saari ja Varre Vartainen.

Hamlet palaa kotiin isänsä hautajaisiin, joista bileet jatkuvat äidin häillä. Äidin uusi mies on Hamletin isän pikkuveli, lähes Hamletin ikätoveri. Kaiken takana on mahdollinen murha. Tarina kertoo isänsä haamun riivaamasta nuoresta miehestä, mutta yhtä lailla se kertoo siviiliuhreista, niistä sivullisista, joiden kohtalo on olla väärässä paikassa väärään aikaan. Miten korjata vääryys? Mikä on ehdottomuuden hinta?

Rooleissa ovat Saska Pulkkisen lisäksi Ofeliana Inke Koskinen (Näty) sekä muun muassa Petra Karjalainen, Jari Ahola, Jussi-Pekka Parviainen, Pentti Helin, Petrus Kähkönen ja Petra Ahola.

TTT:n Hamlet on Shakespearen teksti Micahel Baranin uudelleen kääntämänä, hiukan sovittamana, yhä runollisena ja hyvin ymmärrettävänä. Se on täysverinen Hamlet ja rock-musikaali. ”Teatteriesitys kohtaa rock-konsertin”, kuvailee ohjaaja Otso Kautto. ”Teoksessa nimellä Hamlet and His Gravediggers kulkeva bändi tulee olemaan oleellisena osana työryhmää, näkyvissä ja näyttämöllä”.

Tero Saarisen suunnittelun lähtökohtana on koreografian sijaan liikeidentiteetti. ”Liike ja muoto tulee olemaan mielen kuvaa, joka kumpuaa ristiriitaisuuden, reaktiivisuuden ja raivon ääripäistä – eli kaikesta siitä mitä Hamlet ympärilleen kylvää. Monissa aikaisemmissa töissäni olen yhdistänyt laulajia ja muusikoita esiintymään ja liikkumaan yhdessä tanssijoiden kanssa, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun saan tehdä yhteistyötä ammattinäyttelijöiden kanssa”.

Musiikin säveltäjät Eeva Kontu sekä musikaalisäveltäjänä debytoivat Jarmo Saari ja Varre Vartiainen tuovat jokainen musikaaliin oman kädenjälkensä. Eeva Kontu (Viita 1949, Tytöt 1918) on tekijä, jota ilman Suomessa ei tällä hetkellä juuri suuren näyttämön musikaaleja tehdä. Hän tekee parhaillaan kapellimestariopintoja Lontoossa Royal Academy of Musicissa.Jarmo Saari on maamme lahjakkaimpia, monipuolisimpia, kokeellisimpia ja poikkitaiteellisimpia muusikoita sekä sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja”, todettiin Suomi-palkinnon perusteluissa 2012. Don Huonot -kokoonpanosta suurelle yleisölle tuttu kitaristi, tuottaja ja säveltäjä on esiintynyt noin 30 eri maassa. Groove-kitaroinnin mestari Varre Vartiaisen kitarointia kuullaan lukuisissa kokoonpanoissa niin keikoilla, tv:ssä kuin studioyhtyeissä. Hänen skaalansa yltää Paula Koivuniemen bändistä Nylon Beatin kautta aina Leningrad Cowboys ja Husband-kokoonpanoihin. Kapellimestari on lukuisista musikaaleista tuttu Joonas Mikkilä. Esityksessä nähdään lavalla 6-henkinen rock-bändi. 

Visuaalisesta suunnittelusta vastaa Otso Kauton kanssa useita yhteistöitä tehnyt Kimmo Viskari. Valosuunnittelu on Eero Auvisen ja äänisuunnittelijana on Kalle Nytorp.

Hamlet rock-musikaalin alkusyksyn esitykset ovat nyt myynnissä teatterin verkkokaupassa.

Hamlet
Rock-musikaali 

Suomennos ja sovitus Michael Baran
Ohjaus Otso Kautto
Säveltäjät Eeva Kontu, Jarmo Saari, Varre Vartiainen
Kapellimestari Joonas Mikkilä
Liikeidentiteetti Tero Saarinen, David Scarantino (Tero Saarinen Company)
Lavastus- ja pukusuunnittelu Kimmo Viskari
Valosuunnittelu Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
Musiikkituotanto MD Company Oy
Tuottaja Arja Ahrens
Apulaistuottaja Elise Richt

Rooleissa
Saska Pulkkinen (Hamlet)
Petra Karjalainen (Gertrud)
Jari Ahola (Claudius)
Inke Koskinen (Ofelia)
Jussi-Pekka Parviainen (Laertes)
Pentti Helin (Polonius)
Suvi-Sini Peltola (Horatio)
Auvo Vihro (Haamu)
Petrus Kähkönen ja Petra Ahola (Rosenkrantz ja Guildenstern)
Haudankaivajat/koomikot: Jari Leppänen, Kristiina Hakovirta, Mika Honkanen sekä TAMK Musiikkiteattearin koulutusohjelmasta Meri Uusi-Äijö, Maria Halinen, Laurapeppi Väänänen ja Jussi Lukàcs

Hamlet and His Gravediggers: Jarmo Saari (kitara), Varre Vartiainen (kitara), Joonas Mikkilä (kapellimestari, piano) Teemu Broman (basso), Paavo Malmberg (koskettimet, elektroniikka), Jani Auvinen (rummut)

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
tiedottaja Sari Andersson, fnev.naqreffba+ggg-grnggrev.sv, 050 5969069

Pressikuvat
https://ttt-teatteri.fi/pressikuvat/hamlet/

 

Kategoria