Hämeenpuiston helmet

Edellinen Seuraava
Hämeenpuisto talvella

Hämeenpuisto on ollut Tampereen länsipuolen sydän 1800-luvulta asti. Reilun kilometrin pituinen puistoväylä on tunnettu myös nimillä Esplanadi ja Leveekatu. 

Leveyttä Hämeenpuistolla tosiaan piisaa, ja romanttinen puistokatu tuo mieleen keskieurooppalaiset esplanadit. Mikä olisikaan parempi paikka flaneerata ennen teatteriesitystä, shoppailla ja piipahtaa vaikka viinilasilliselle? Hämeenpuiston varrelta löytyy kiinnostavia putiikkeja, ravintoloita ja kulttuuria.

Kierroksen voi aloittaa puiston pohjoispään historiallisesta miljööstä. Näsinkalliolta on komeat näkymät Näsijärvelle, ja Milavidan kartano on yksi Tampereen upeimmista rakennuksista. 

Pari korttelia etelämpää löytyy pala Belgiaa: Gastropub Tuulensuu, jonka juomavalikoima hakee vertaistaan. Teatterikappaletta voi sulatella belgioluiden, eurooppalaisten laatuviinien tai vanhan maailman taiteilijajuoman eli absintin kera. Ravintolan keittiö on avoinna myöhään myös arkisin, joten iltapalalle ehtii vielä esityksen jälkeen.

 Listalla on sesongeittain vaihtuvia bistroruokia, kuten sinisimpukoita, lämpimiä leipiä, juustoja ja makkaroita. Talvella herkutellaan blineillä, keväällä tuoreella parsalla ja syksyllä juhlitaan Oktoberfestiä saksalaisten ruokien ja oluiden kera. Tuulensuu on myös yksi harvoista suomalaisista ravintoloista, joissa voi testata sammakonreisiä. 

Tuulensuun ikkunoista voi ihailla Raili ja Reima Pietilän suunnittelemaa Tampereen pääkirjasto Metsoa. Se on lainasto, läksynurkka, satupaikka, hengailumesta, työpiste, kulttuuritila ja kahvila. Metso on tamperelaisten olohuone, joka tarjoaa sivistystä, tapahtumia ja omaa tilaa kaiken ikäisille. 

Kukkia, koruja ja kulttuuria

Lempinäyttelijälle pitää tietenkin viedä kukkia. Ne voi hakea kukkakauppa Opuntiasta, Hämeenpuiston ja Hämeenkadun kulmasta. Leikkokimput sidotaan kauden kauneimmista kukista luonnolliseen tyyliin. Opuntia on myös kaktusharrastajien mekka, ja kaupan toinen erikoisuus ovat japanilaiset sammalpalloistutukset eli kokedamat. 

Jos suunnitelmissa on teatteri-illan ja merkkipäivän yhdistäminen, sopivia lahjoja löytyy myös Opuntian naapurista, korukauppa Nagualista. Yli 20 vuotta toiminut kultasepänliike on erikoistunut korusuunnitteluun ja yksilöllisiin tilauskoruihin. Myös vaativat ja näyttävät työt onnistuvat Nagualilta. 

Tunnelmallinen paikka tärkeiden hetkien juhlistamiseen löytyy kivenheiton päässä Hämeenpuistosta. ”Rennon tyylikkäästi”, kuuluu Satamakadun klassikon, ravintola Henriksin motto. Henriksissä voi lounastaa, syödä pitkän kaavan mukaan tai poiketa lasilliselle ja pikkusuolaiselle ennen illan esitystä. Myös suurempien seurueiden ateriointi onnistuu tilauksesta. 

Sesonkeja kunnioittavasta menusta löytyy lähivesien kalaa, kotimaista lihaa, riistaa ja kasviksia. Tyyli on konstailematon ja elegantti. Mieluinen annos löytyy niin hyvän pihvin ystävälle kuin kasvisruokailijallekin. Täydellinen viikonloppu puolestaan alkaa Henriksin brunssilta, jonka pää- ja jälkiruoka tarjoillaan pöytään. 

Flaneerauksen voi päättää legendaariseen Teatterikulma-pubiin, joka sijaitsee Työviksen kupeessa. Kulma on paras paikka kulttuuriväen bongaamiseen esitykseen jälkeen, ja juttuseuraa näytelmän analysoimiseen löytyy varmasti. Teatterikulma onkin ainutlaatuinen yhdistelmä lämminhenkistä kulttuurikapakkaa ja koko kansan olohuonetta. 

Se on paikka, jollaisia löytyy vain Tampereelta. 

TEKSTI: Janica Brander
KUVAT: Mikko Vares

Kategoria

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentoithan omalla nimelläsi. Sinulla on täysi vapaus kertoa mielipiteesi, mutta muista silti hyvät tavat. Karsimme etukäteen kaikki asiattomat kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.