Ensikertalaiselle
Tämä sivu on sinulle, jolle teatterissakäynti on uutta. Mikä on teatterin pukukoodi? Miksi väliajalla on kahvia ja pullaa? Kokosimme tähän uusien katsojien yleisimpiä kysymyksiä.
Tule sellaisena kuin olet
Teatterissamme ei ole pukukoodia. Jotkut haluavat juhlistaa teatterivierailua pukeutumalla, jotkut eivät. Teatteriin ei ole pakko pukeutua hienosti.
Päällysvaatteet jätetään narikkaan
Päällysvaatteita ja isoja laukkuja ei voi viedä katsomoon. Tästä syystä teatterissa on maksullisia ja maksuttomia narikoita, jotka löytyvät jokaisen näyttämön aulasta, 1. kerroksesta.
Tule ajoissa teatterille
Esitykset alkavat täsmällisesti ilmoitettuna ajankohtana. On esityksiä, joihin myöhässä tulleet katsojat pääsevät sisälle vasta väliajan jälkeen. Kannattaa siis olla teatterissa hyvissä ajoin.
Jos tulet autolla kannattaa parkkipaikan löytämiseen varata aikaa.
Miten voin muistaa lempinäyttelijääni?
Jos haluat tuoda esiintyjälle kukkia tai muun lahjan, jätä se nimikortin kanssa aulavahtimestareille tai narikkaan. He huolehtivat siitä, että lahjasi löytää tiensä perille asti. Usein esiintyjät ottavat lahjoja mukaan loppukiitoksiin, joten saatat nähdä tuomisesi näyttämöllä.
Sähköinen lippu käy pääsylipusta
Sähköiset QR-koodin sisältävät liput käyvät pääsylipusta. Voit siis näyttää lipun myös mobiililaitteestasi katsomon ovella.
Oikea ja vasen katsomo
Katsomoiden puolet määritellään teatterissa näyttämöltä käsin. Siksi katsomon ovilla on hyvä vielä tarkistaa, että olet varmasti oikealla ovella.
Kännykät pidetään esityksen aikana kiinni
Mobiililaitteiden käyttö esityksen aikana on kielletty lukuunottamatta Subtitle Mobile -sovellusta, joka on suunniteltu tekstityksen seuraamiseen.
Kännykät pidetään katsomossa kiinni tai lentotilassa. Puhelimet häiritsevät muita katsojia. Puhelimen valo myös näkyy hyvin selkeästi näyttämölle, jolloin se häiritsee esiintyijen keskittymistä. Nautitaan siis yhdessä kännykkävapaasta alueesta.
Saako esityksen aikana reagoida?
Teatteri perustuu esiintyjien ja katsojien vuorovaikutukseen. Teatterissa saa siis ilmaista tunteita, taputtaa, nauraa tai vaikkapa itkeä. Keskustelu esityksen aikana taas voi häiritä muita katsojia tai esiintyjiä.
Väliaika, kahvia ja pullaa
Esityksissä on usein väliaika, joka kestää noin 20 minuuttia. Väliaika antaa näyttämötekniikalle ja näyttelijöille aikaa valmistua seuraavaan näytökseen. Joku saattaa maskeeraamossa käytyään vaikkapa vanheta muutaman kymmenen vuotta. Väliaika ajoitetaan niin, että se antaa myös katsojalle aikaa hengähtää. Joskus ennen muinoin päätettiin, että hänelle on hyvä tarjota myös mahdollisuus välipalaan. Siksi väliajalla on tarjolla kahvia ja pullaa sekä myös vettä janoisille.
Väliaikatarjoilut voi ostaa verkosta etukäteen, jolloin väliajan vietto on vielä mukavampaa. Tarjoilut katetaan valmiiksi pöytään ilman erillistä palvelumaksua.
Ikäsuositukset
Ikäsuosituksen tarkoitus on auttaa huoltajia päättämään, onko esitys omalle seuralaiselle sopiva. Jokainen kehittyy yksilölliseen tahtiin, ja huoltaja on usein paras henkilö arvioimaan esityksen sopivuuden oman lapsen kehitystasolle. Jos päätöksenteko on hankalaa, kannattaa kysyä asiaa suoraan teatterin lipunmyynnistä.
Teatterissa on harvemmin sisältöjä, jotka edellyttävät K-merkintää. K18 tarkoittaa anniskelunäytäntöä. Useimmissa esityksissä ei ole myöskää ikäsuosituksia. Niitä on pääsääntöisesti esityksissä, joiden kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret.
Kesto selviää vasta lähempänä ensi-iltaa
TTT:ssä on paljon esityksiä, jotka tehdään ensi kertaa. Niitä sanotaan kantaesityksiksi. Niiden ja myös teosten uusien tulkintojen lopullista esityskestoa on usein hankalta tietää etukäteen, sillä se voi selvitä vasta ensi-iltaviikolla.
Käsiohjelmat
Painettuja käsiohjelmia voi ostaa aulavahtimestareilta ja Lippumyymälästä. Kaikki käsiohjelmat on luettavissa maksutta myös näytelmien sivuilla.
Milloin ja missä teatterissa saa kuvata?
Esitysten kuvaaminen on kielletty tekijänoikeuksien sekä onnistuneen esiintymis- ja katsomiskokemuksen vuoksi. Esityskohtaiset ohjeet kuvaamiseen liittyen kuulet salissa ennen esityksen alkua.
Esityksissä on loppukiitokset, jossa esiintyjät käyvät kiittämässä yleisöä. Vaikka esitysten taltiointi on muuten kielletty, saa meillä saa kuvata joissakin loppukiitoksissa.
Lämpiötiloissamme kuvaaminen ja somettaminen sen sijaan on sallittua ja suotavaa. Uskomme nimittäin, että jaettu ilo on kaksinkertainen ilo.
Anna palautetta teatterille ja kerro kokemuksestasi eteenpäin
Teatterille on tärkeää saada palautetta esityksistään. Voit antaa sitä meille kotisivuillamme jokaisella näytelmäsivulla. Arvostamme kovasti myös sitä, että jaat kokemuksesi somessa.
Kun tägäät meidät mukaan #ttteatteri tai merkitset meidät @ttteatteri, löydämme postauksesi – ja jos asetuksesi sen sallivat, voimme jakaa sitä myös omassa somessamme.